Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam jestesm nowym posiadaczem BMW 730iA 95r. i mam małe pytanko, w autku sa czujniki parkowania czyli tzw pdc czy jakos tam? teraz tak jak np cofam łamie mi sie lusterko prawe wlancza sie pdc i pika raz i to wszystko podjezdzam do przeszkody i nic nie wiem czy jest spieprzone , co moze byc przyczyna, to samo jest jak parkuje przodem dojezdzam do przeszkody i nic :mad2: , prosze o jakas pomoc i z gory dziekuje :modlitwa:
Opublikowano

Jeżeli raz ci piknie i zacznie migać dioda na przycisku pdc to masz najprawdopodobniej walnięta czujkę.

włącz pdc wysiądź z auta i przystawiaj ucho do kazdego czujnika powinieneś ,jeżeli jest dobra, słyszeć takie pykanie, jeżli nie to ta czujka jest uszkodzona

Opublikowano
WItam kurcze dzisiaj patrzylem z tymi czujnikami i nic wlaczylem pdc i tylko pikło nie wiem dwa razy ze sie zalaczyło i to wszystko przystawaialem reke do czujnikow i nic :mad2: co to moze byc czy mogła pojsc jakas centralka bo nie mozliwe zeby padły wszystkie czujniki :duh:
Opublikowano

raczej napewno któryś czujnik.

Jak włączasz pdc to jest sygnał przez chwilę i milknie a czy dioda na włączniku miga?

Spróbuj na włączonym pdc nasłuchiwać każdy czujnik czy "pyka", palcami możesz tego nie wyczuć.

Opublikowano
jak wlacze to tak jak mowisz piknie i mroga i na tym sie konczy przysluchiwalem sie i nic troche trudno wogole cos uslyszec jak gra mi V8 ale jak ma to byc jakies pikanie slyszalne dla ucha to nic takiego nie mam :cry2:
Opublikowano

to nie jest pikanie tylko każda czujka tak jakby pyka coś w rodzaju przechodzenia prądu, już nie pamiętam ale sprawdze to u siebie, ale wydaje mi sie że pdc da sie włączyć przy przekręconym kluczyku w pozycji 1, ale nie jestem pewien.

Piszesz, że jak włączysz to piknie i mruga dioda na przycisku, to oznaka uszkodzonej czujki, bynajmniej ja tak miałem.

Jak tym sposobem nic nie wykryjesz to zostaje ci podpięcie sie do kompa i wtedy bedziesz wiedział.

powodzenia i daj znać

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Witam znalazłem ta czujke ktora nie dziala tylko teraz jak ja zdemontowac i czy musze kupic nowa czy ta sie naprawi jak to sprawdzic ?? :mad2:
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
witam, mam identyczny problem, właczam pdc lub wsteczny nagle pisk przez okolo 1 sek i mruga dioda na PDC, sprawdzalem kazdą z czujek, slychac jak tam cos w nich bzyczy, nawet jak zblizam reke to slysze jakis przekaznik tykający obok akumulatora, ale jak PDC niedziala to dalej niedziala, nawet odłaczalem czujki pokolei kazdą i dalej nic, centralka czy co?? gdzie szukac przyczyny?
www.auto-optima.pl
Opublikowano

to że odłączasz każdą czujkę to nic nie da, wystarczy że jedna bedzie padnięta i to wystarczy (kiedy masz sprawny system i odłączysz czujkę to masz ten sam objaw jak przy padniętej czujce)

Podjedż gdzies na kompa i wszystko ci wyjdzie.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

no dobrze Panowie,

pytanie - jak cofam, pyka mi jak się zblizam do przeszkody,

jak podjeżdżam przodem nie pyka, muszę wcisnąć przycisk, i wtedy działa.

czy to jest normalne?

czy przy podjeżdżaniu do przeszkody przodem muszę zawsze wcisnąć przycisk PDC żeby mi zasygnalizował sygnałem dżwiekowym?

i rozumiem, że tył działa zawsze sam, bez wciskania?

pzodr,

e 38 jest najlepsze... po prostu
Opublikowano
no dobrze Panowie,

pytanie - jak cofam, pyka mi jak się zblizam do przeszkody,

jak podjeżdżam przodem nie pyka, muszę wcisnąć przycisk, i wtedy działa.

czy to jest normalne?

czy przy podjeżdżaniu do przeszkody przodem muszę zawsze wcisnąć przycisk PDC żeby mi zasygnalizował sygnałem dżwiekowym?

i rozumiem, że tył działa zawsze sam, bez wciskania?

pzodr,

normalne,pdc uaktywnia sie zawsze jak wlaczasz wsteczny,i wylacza sie przy predkosci ok 10 km/h.Ale jak wykonujesz cofanie plus dojezdzanie to pdc wlaczy sie przy wstecznym i dziala caly czas - jak wykonujesz manewry tzn do tylu,do przodu itp.Jak chcesz tylko sprawdzic przod to musisz wlaczyc pdc przyciskiem co jest sensowne

Opublikowano

dokładnie tak jak mówisz,

inzynierowie z Monachium myślą i to bardzo dobrze,

dzięki za kompletny komentarz,

pozdr

e 38 jest najlepsze... po prostu