Skocz do zawartości

Intercooler w M21 czy jest sens??

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dziś sporo ze znajomym przegadałem na temat założenia IC do mojego diesla,no i w związku z tym mam parę pytań:

1.Czy ktoś widział coś takiego u kogoś :?: i mógłby co nieco opisać jak było to wszystko zamontowane,odrazu pisze że sam nie będę tego robił,ale znajomy mech.co montował IC do różnych samochodów,ale głównie uturbianych benzyniaków.

2.Gdzie byłoby najlepiej go zamontować :?: Przed chłodnicą wody :?: :?: To Mi sie wydaje najsensowniejsze,aby nie robić żadnych dziur w zderzaku,a i wisko pomagałoby w chłodzeniu powietrza :roll:

3.Czy konieczne po założeniu IC jest podkręcanie turbiny,bo jednak trochę traci na tym ciśnienie,a jeżeli tak to jak to zrobić,ktoś może wyjaśnić co to wastegate??wiem że to zawor przepuszczajacy czesc spalin do ukladu wydechowego, sluzy regulacji cisnienia doladowania,ale w jaki sposób to zrobić w tej turbince??I gdzie go szukać,i z jakim ciśnieniem doładowania wychodzi fabrycznie :?:

4.Czy i jak zwiększyć dawkę paliwa przez pompę :?:

Czy samo zamontowanie IC da jakikolwiek efekt no i czy nie pogorszy przypadkiem osiągów silnika,czy ma to wpływ na żywotność-bo wiadomo M21 delikatne są :roll: A jak po podkręceniu turbiny

Oczywiście to takie hipotetyczne założenia w sensie nie wiem czy będę coś takiego robił,ale IC mogę mieć od zaraz i dlatego postanowiłem co nieco się dowiedzieć w tym temacie,ale nie zadużo w sieci znalazłem.

Pozdro Gierap.

Nikt o tym nie myślał w swoim TDku :?: :?:

http://www.iv.pl/images/16876943185426216561.jpg
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Powiem Ci ze mi kiedys przeszło to przez mysl ... A wlasciwie nie mi tylko mojemu mechanikowi :) Tez w e28 i tez w m21 :) Teraz autko jest u kolegi z forum tylko nie pamietam u ktorego :) Z tego co pamietam z rozmowy hipotezy polegaly na wmontowaniu go obok chlodnicy oleju ... Powinno to zwiekszyc na pewno moc silnika ale w jakim stopniu ciezko powiedziec ... IC na pewno nie zaszkodzi :) Projekt ciekawy i chetnie bym sie dowiedzial jak to sie sprawdzi :) Nie jest to duzy wydatek i mysle ze jakbym mial to e28 do dzisiaj to bym sie pokusil na pewno ;]

Niestety nie odpowiem Ci na zadne z pytan ktore postawiles bo tak jak mowie projekt nie byl moj z prostej przyczyny - nie mam takiej wiedzy i nie zamierzam tutaj wymyslac. Jednak znajac swojego mechanika 5 lat wiem ze bez sensu glupot by nie gadal :)

• 2 tygodnie później...
  • Członkowie klubu
Opublikowano
Nie musisz podkręcać turbiny ani zwiekszać dawki paliwa montując IC. Schłodzone powietrze samo w sobie zwiększa rozprężenie. Nie zaszkodzi to M21...będziesz zadowolony.

Auto Classic Service - 603975574

BMW Partner

Diagnostyka, mechanika i elektryka BMW

Swapy i indywidualne modyfikacje

AUTOPOMOC

BMW M7 - 1:44.821 Tor Poznań