Skocz do zawartości

Stuki na cieplym silniku i falujace obroty na zimnym

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

mam bmw E36 316i ma zrobione 220 tys km i wystepuja takie oto objawy

rano kiedy go odpalam to po odpaleniu jak probuje ryszac to przygasa i tak jakos nie regulanie pracuje , ale jak mu dam wiecej gazu (jezdze na benzynie) to praca sie poprawia i trwa to naprawde krutko (chodzi o to ze te nieregularne obroty trwaja nie dlugo)

i nie wiem czy ma jedno z drugim zwiazek ale jak juz sie nagrzeje silnik i stoje np na swiatlach to slysze takie stuki dochodzace spod maski az takie stuki przenoszone sa na pedala bo czuje te drgania , pojawiaja sie w jakis odstepach czasu okolo 2-3 sekundy

myslalem ze to moze wisko o cos uderza ale chyba raczej sie myle a sprawdzic tez nie mam jak bo nie zawsze tak sie dzieje a jak juz zajade do domu to jest cisza

prosze o rady i ewentualne koszty uporania sie z ta usterka

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

czy na prawde nikt nie zna odpowiedzi na te objawy ?

wydaje mi sie ze przy rozruchu na zimnym silniku tak jakby nie palil na wszystkie gary i teraz trwa to nieco dluzej niz na poczatku , ale jak sie zagrzeje to jest okej

Jeszcze jedno pytanie nie wiem czy ono jest zwiazane wlasnie z tym falowaniem silnika jak jest zimny....czesto mam tak ze jak przekrece stacyjke w pozycje 2 to kolo silnika slysze regularne takie "pykniecia" takze jak stoje na swiatlach to sa slyszalne , co to moze byc ?

Opublikowano

siemanko, mam dokładnie ten sam problem (ale tylko na gazie), myślałem, że to silniczek krokowy. Przeczyściłem i nic.

Te stuki, które sąu Ciebie, to podejżewam, że poprostu masz gumy pod silnikiem zwalone już i przy mocniejszych drgnięciach silnika takie coś może wystąpić. Mogę też się mylić.

Na początek sprawdźten silniczek i gumy czy nie są popękane, a z falowaniem pomyślimy

Pozdrawiam

Opublikowano

Zgodze się z kolegą z "piętra wyżej", na wolnych obrotach to krokowy na 90%, mam to samo u siebie ale nie moge sie zebrać żeby to zrobić :duh:

Co do stukania, piszesz że odczuwasz stuki na pedale, a co z całym samochodem, czy on tez się "buja" w momencie stuku?

"Przyspieszenie, to ciekawy sposób na pokonanie odległości pomiędzy zakrętami"
Opublikowano

mozesz mi pokazac na fotce gdzie znajduje sie ten silniczek krokowy ?

http://www.bmw-klub.pl/forum/preview.php?path=http://img144.imageshack.us/img144/9594/20070426136zk3.jpg

przec chwila wyciagalem ten przewod dolotowy i ma dwa takie pekniecia na gumie ale nie takie zeby dostawalo sie przez nie powietrze.

a z tym stukaniem to mysle ze sie mylisz bo to sa takie regularne i watpie aby to byla wina gum , cos bardziej mi sie wydaje ze to jakis moze elektromagnes czy cos

Nie! samochod sie nie byja bo to stukanie wystepuje nawet przy nie odpalonym silniku tylko jak stacyjka jest w pozycji nr 2 i ten objaw stukow nie wystapuje zawsze , ale wystepuje tak samo przy odpalonym i nie odpalonym silniku

Opublikowano

Niestety Ci nie zaznacze bo u mnie jest troche inaczej :oops: (E30), ale był temat tylko i wyłącznie o położeniu krokowego (przy przepustnicy).

Dziury na gumie radziłbym Ci zabezpieczyć, bądż wymienić tą gumę, może to i nie jest powód główny, ale jakiś wpływ może mieć.

Skoro mówisz że stukanie występuje na wyłączonym silniku, więc mechanika odpada, to musi być coś z elektryką, ale co......hmm,a wracając do stukania to mówisz że czujesz je na pedale?

"Przyspieszenie, to ciekawy sposób na pokonanie odległości pomiędzy zakrętami"
Opublikowano

Skoro mówisz że stukanie występuje na wyłączonym silniku, więc mechanika odpada, to musi być coś z elektryką, ale co......hmm,a wracając do stukania to mówisz że czujesz je na pedale?

Dokladnie tak.

zarobilem w razie czego to silikonem na tej gumie.

A moze ktos inny bedzie wstanie powkazac mi gdzie znajduje sie ten silniczek krokowy ?