Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy mieliście już podobny problem?

W moim TDSku podczas wymiany filtra powietrza zauważyłem dużą ilość oleju silnikowego :shock:

Co to może znaczyć? :?:

Czy to turbina puszcza czy kończy mi się silnik, mieliście taki problem?

Jeśli ten temat był już poruszany wcześniej setki razy to proszę zignorujcie go, ale nie piszcie proszę rad typu użyj szukaj :duh:

Opublikowano

Do obudowy filtra powietrza wchodzi odma, czyli zawsze troche oleju tam sie może pojawić. Jeżeli jest go bardzo dużo to na pewno nie jest problem z turbiną, bo turbo może przepuszczać olej albo bezpośrednio w układ wydechowy, albo do kolektora ssącego i zostaje spalony, ale na pewno nie do filtra powietrza.

Jeżeli oleju jest naprawdę dużo, to może np uszczelniacze zaworowe już nie trzymają?!?

Opublikowano
...olej w filtrze powietrza to norma ;) nie ma się czym martwić ...ten typ tak ma....

Niestety nie zgadzam się z Tobą.Olej w filtrze powietrza nie ma prawa się pojawiać i nie jest to żadną normą,a skoro jest to jest coś nie tak.

Być może przyczyną tego jest to o czym piszą przedmówcy.

Opublikowano
...owszem ma prawo... a problematyczną kwestią jest ile oleju tam jest...

Mimo wszystko myślę że nie jest to normalny objaw i oleju tam być nie powinno ,a na pewno (jak to określiłeś-cyt. ten typ tak ma) niestety nie zgodzę się z tym,między innymi dlatego że mam ten własnie typ i nic takiego nie ma miejsca pomimo że silnik ma przejechane ok.250tys km.

Życzę wszystkim zdrowych Świąt oraz mokrego dyngusa

Opublikowano

http://jokeonlineworld.com/lol.html

a ja mam ten sam typ i tez mam zaolejony filtr prawdopodobnie wyglada to tak ze silnik ma przedmuchy przy w miare ostrej jezdzie a samego oleju w filtrze nie jest zbyt duzo tylko on osadza sie na filtrze bardzo obficie jest specjalny preparat ktory pod wplywem temp uszczelnia miedzy innymi uszczelniacze zaworowe powodujac zmiekczenie i zwiekszenie objetosci gumy dla reszty swiata oswiadczam iz nie mam na mysli wynalazkow pt motor doktor to o czym mowie leje sie tez do oleju ale iestety nie pamietam nazwy

.

Opublikowano
Trudno jednoznacznie odpowiedzieć po jakiej ilości oleju znajdującym się w układzie dolotowym powietrza można ocenić stan nieszczelności turbiny. Olej praktycznie jest tam zawsze nawet przy sprawnych turbinach

...chyba jednak coś w mojej wypowiedzi jest na rzeczy...