Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Chce zmienić olej w moim BMW, zalałbym Castrola 10-W40 takiego jak zaleca Castrol na swojej strone do tego silnika (czyli lanie syntetyka do M30 to bezsens?) ale boje się, że jeśli nie usunę jakoś inaczej nie równej pracy silnika to będę musiał zdjąć głowię... a być może i zrobić jakiś jej remont. Czy przy takim remoncie trzeba wymienić olej?

Czy może zalać teraz castrola, a nawet jakbym coś robił z głowicą za 1000 km to problemu nie będzie bo i tak olej można zostawić?

Przepraszam ale nie mam zbytnio pojecia o gruntowniejszych naprawach, wiem tylko jak silnik wygląda w środku i jak to działa ;-)

Pozdrawiam

Opublikowano

Olej mineral lub polsyntetyk,do wyboru. Po zdjeciu glowicy zalecalbym zmiane oleju,poniewaz moga dostac sie do niego jakies zanieczyszczenia lub resztki plynu chlodniczego.

Polecam rownierz przy okazji zciagania glowicy wykonac taka modyfikacje magistrali olejowej jak na zamieszczonym linku

http://paulaxford.com/bmw730i/cam_spray_bar.htm

"________ 730iA

/________\

(0o=[][]=o0)

[_]/'''''''''''\[_]

Opublikowano
Olej mineral lub polsyntetyk,do wyboru. Po zdjeciu glowicy zalecalbym zmiane oleju,poniewaz moga dostac sie do niego jakies zanieczyszczenia lub resztki plynu chlodniczego.

No własnie :( też tak myślałem :( Poza tym nigdy super czystymi rękami się tego nie robi :( zawsze może się dostać jakiś pyłek :(

Sam niewiem... to może nie kupować Castrola?

Poprzedni właściciel lał własnie półsyntetyk 10w40 mimo że auto ma ponad 300kkm... ale nie widzę by brał coś oleju.

Tak przy okazji... może jak kupie 10 litrów to ktoś ze śląska odkupi ode mnie 4? :) Tylko niestety w otwartym opakowaniu... a może inaczej? :-) Może komuś został jeden litr? Bo z tego co widzę to opakowanie 1l kosztuje 40 zł w sklepie :( W internecie wychodzi podobnie bo przesyłka....

Pozdrawiam