Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
czy ma ktos schemat do sondy lambda siemens tzn jaki kolor kabla co oznacza mam kolor czerwony czarny zolty i bialy ktory to masa ktory sygnal jakis schemacik albo podpowiedz ktore kabelki za co odpowiadaja moze ktos mi pomoc z gory dziekuje
Opublikowano
nie kupowac uniwersalnych bo one nie dzialaja w bmw ja kupilem i musialem wywalic i kupic oryginal do tego silnika :duh:
Nigdy Sie Nie Myle I Jestem Najmadrzejszy Jak Kazdy Kto Ma BmW :)
Opublikowano
http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=38294&highlight=kable+sonda

ale w czym problem z ta sonda ... jak padla to kupujesz sonde uniwerslana ( np ngk - ntk ) i laczysz czarny z czarnym ...

Zdecydowanie nie (dosłownie ręce opadają gdy się czyta takie "porady"..).

@lemon: tutaj masz linki:

Dzięki stronie poniżej można znaleźć typ sondy po numerach BMW i poczytać trochę o zasadach działania różnych z nich:

http://www.lambdapower.co.uk/partsearch.asp

tutaj masz to co powyżej + objaśnienia dot. poszczególnych przewodów (i jeszcze bezpośredni cross reference BMW-NGK z numerami art.)

http://www.lambdasensor.co.uk/main/mcolours.htm

Opublikowano
nie kupowac uniwersalnych bo one nie dzialaja w bmw ja kupilem i musialem wywalic i kupic oryginal do tego silnika :duh:

Też nieprawda, bo to czy jest to BMW czy nie nie ma żadnego znaczenia (chodzi o rodzaj sondy).

Opublikowano
chodzilo mi o to ze ktos zamontowal sonde do mojej bumy siemensa a tam powinna byc boscha kupilem boscha i chcialem sie podpiac pod kable siemensa bo jezeli kupie uniwersalna to wiem ze tam sa kable czarny bialy 2x i siwy, siwy to masa czarny sygnal a biale to grzalka tylko nie wiedzialem oznaczen siemensa co i ktory za co odpowiada odp zeby podpiac do boscha ale dzieki za wyjasnienie juz teraz kumam o cbiega dzieki i pozdrawiam :cool2:
Opublikowano
jednak sie zgadza Lassie został nominowany do nagrody ZŁOTEJ KLAWIATURY dla wszechwiedzacego uzytkownika forum i ma wielkie szanse aby ja dostac :nienie: :norty:
Nigdy Sie Nie Myle I Jestem Najmadrzejszy Jak Kazdy Kto Ma BmW :)
Opublikowano
chodzi o to ze mam za krotkie kable w boschu i nie mam tej orginalnej kostki i zeby przedluzyc kable chce podopiac sie pod kable z sondy siemensa po obcieciu sondy podepne ja pod kable od boscha ktos tak nakombinowal wczesniej w tym samochodzie ze teraz mam troche probleow zeby ze wszystkim podochodzic i zrobic jak trzeba
Opublikowano
jednak sie zgadza Lassie został nominowany do nagrody ZŁOTEJ KLAWIATURY dla wszechwiedzacego uzytkownika forum i ma wielkie szanse aby ja dostac :nienie: :norty:

Heh, niezły sarkazm! ;) Złotej klawiatury to chyba nie bardzo; zbyt aktywny niestety nie jestem jeśli chodzi o fora, a i do wszechwiedzącego bardzo "wszechwiele" brak :)

Lassie - o co come on ? bo jakos nie rozumiem ...

wiadomo ze jak ma byc oryginalnie sona 4 przewodowa 5V to nie kupi 2 przewodowej 1v i nie zalozy ...

Wybacz, jeśli trochę zbyt bardzo "naskoczyłem", ale wydaję się że w przypadku wielu odwiedzających to forum i coś takiego nawet byłoby jak najbardziej możliwe...a i wielu tu takich, co niestety potrafią nakierować pytającego na zupełnie niewłaściwy tor, a potem więcej tylko szkody niż czegokolwiek innego...

PS. teoretycznie mógłby kupić cyrkonową właśnie, 4 przewodową i próbować montażu (oczywiście nie tyczy się to już bezpośrednio lemona)...