Skocz do zawartości

Czy wymienial ktos silniczek lub caly mechanizm el. szyby??

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

szybka cos mi sie nieraz zacina od strony kierowcy i postanowilem wymienic caly silniczek gdzyz zadne czyszczenie, smarowanie nie poomaga i moje pytanie jest nastepujace

czy jest to latwa wymiana?? i czy ten mechanizm jest na nitach czy srobach??

bo przyznam sie ze dosc dawno ten boczek rozbieralem i mi sie jakos zapomnialo, a moze ma ktos jakies fotki

moje autko to E36 320i coupe

pozdrawiam

Obecnie:

F11 530d M-Pakiet 2013

F10 520D M-Pakiet 2012

F25 X3 2012r.

Było:

1.E36 320i Coupe

2.E36 323i Coupe M-Pakiet

3.E46 320D Touring

4.E46 330xd Touring

5.E39 525D Sedan M-Pakiet 2000

Opublikowano
Witam. Ja już doszedłem do takiej wprawy w wyjmowaniu i wkładaniu tego mechanizmu że nie sprawia mi to trudności :) Silnik jest na nitach także bez wiertarki się nie obejdzie, ja je zastąpiłem śrubami z nakrętkami :) Pamiętaj żeby przed wytarganiem mechanizmu zdjąć spinki z białych prowadniczek, najlepiej wyklikać mechanizm z tych prowadniczek niż wysunąć je z szyn bo z zakładaniem potem jest trochę roboty :) POZDRAWIAM
Opublikowano

to co radzisz kupic sam silniczek czy odrazu z tymi metalowymi ramionami?? (z tym mechanizmem)

a czy sa inne firmy ktore produkowaly silniczki niz brose??

pozdro

Obecnie:

F11 530d M-Pakiet 2013

F10 520D M-Pakiet 2012

F25 X3 2012r.

Było:

1.E36 320i Coupe

3.E46 320D Touring

4.E46 330xd Touring

Opublikowano
musisz patzrec czy silniczek jest dobry. Tzn ja dotad widzialem dwie rozne kostki w silniczkach. A wiec napewno kazdy silniczek nie pasuje. A roboty troche jest i mozna troche nerwow stracic. Ja zanim bralem sie za wymiane to kupiel wlasnie te plastiki bo wiedzialem ze moga sie polamac, no i polamaly w tych miejscach gdzie sie wklada te ramina na zatrzask. Zycze powodzenia w rozbieraniu ;)

http://img177.imageshack.us/img177/7296/111eb2.jpg

Moje BMW i sprzecik audio

www.bts-bmw.pl

Opublikowano
te plastiki to masz na mysli te spinki ktore sie slizgaja ??

Obecnie:

F11 530d M-Pakiet 2013

F10 520D M-Pakiet 2012

F25 X3 2012r.

Było:

1.E36 320i Coupe

3.E46 320D Touring

4.E46 330xd Touring

Opublikowano
dokladnie. Te ktore chcodza w tych prowadnicach. Tylko nei zdziw sie ze jak kupisz nowe to nie beda chcialy wejsc. Poprostu tamte juz sa wyrobione i te nowe najlepiej troche przetrzec czyms zeby latwiej weszly no i nasmarowac.

www.bts-bmw.pl

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
Jeśli jeszcze nie zabrałeś się do roboty służę pomocą ,jestem po wymianie i kosztowało mnie to trochę nerwów zanim doszedłem co i jak zwłaszcza przy składaniu całości do kupy.
Opublikowano
Witam

szybka cos mi sie nieraz zacina od strony kierowcy i postanowilem wymienic caly silniczek gdzyz zadne czyszczenie, smarowanie nie poomaga i moje pytanie jest nastepujace

czy jest to latwa wymiana?? i czy ten mechanizm jest na nitach czy srobach??

bo przyznam sie ze dosc dawno ten boczek rozbieralem i mi sie jakos zapomnialo, a moze ma ktos jakies fotki

moje autko to E36 320i coupe

pozdrawiam

A jesteś pewnien że to akurat silnik / mechanizm jest uszkodzony ?

...ja też miałem kłopoty z pracą podnośnika szyby i już byłem przygotowany zamawiać mechanizm w ASO, kiedy podczas demontażu tapicerki dzrzwi zauważyłem znacznie zużytą uszczelkę szyby która skutecznie ją blokowała - wymiana pomogła a usterka już się nie pojawiła :cool2:

Na forum zamieściłem opis całej naprawy z foto...

Galeria moich pojazdów i ich historia

http://img149.imageshack.us/img149/6353/podpisoj3.jpg

Opublikowano

czytalem twoj post SN3 u mnie problem jest taki ze raz sie zamyka a raz nie a czasami to nawt ani na dol ani do gory nie chce sie ruszyc dopiero gdy trzasne pare razy drzwiami to pomaga

jak naciskam przycisk to slychac takie cykanie w dzrzwiach, dodam ze prowadnice dostaly wd40 a styki zostaly przeczyszczone mechanizm sprawdzalem wzrokowo i silowo i niby wszystko ok

a zmiana przyciskow el szyby nie pomogla

wiec chyba nic mi nie pozostalo jak wymienic caly mechanizm z silniczkiem

obecnie mam silniczek brose czy jak kupie obojetnie jaki silnik do e36 brose to bedzie pasowal??

Obecnie:

F11 530d M-Pakiet 2013

F10 520D M-Pakiet 2012

F25 X3 2012r.

Było:

1.E36 320i Coupe

3.E46 320D Touring

4.E46 330xd Touring

Opublikowano
Musisz mieć silnik konkretnie do BMW COUPE bo silnik musi jeszcze opuszczać szybę przy otwieraniu o podnościć przy zamykaniu drzwi. Najprawdopodobnie ukręciło sie taki gumowe sprzęgiełko w silniczku. Wygląda to tak że jest to takie gumowe kólko z takimi trzema wupystkami które są po to że jak otwierasz szybę to nie dzieje się to natychmiast gwałtownie tylko poprzez to gumowe kólko z wypustkami szyba zaczyna otwierać się, że tak powiem miękko (chodzi mi o start szyby). Problem polega na tym że jak szyba popracuje pod obciązeniem to te gumowe wypustki się odrywają i wtedy albo blokują silnik albo silnik się kręci a szyba ani drgnie. Opisałem Ci to jak najlepiej potrafię :) Proponuję abyś zdjął silniczek i rozebrał go, wtedy zobaczysz czy jest tak jak mówię. U mnie tak było pokombinowałem niczym pomysłowy dobrmir i śmiga szyba :) POZDRAWIAM
Opublikowano
abtar to napewno nie to o co mu chodzi. Mi tez tak cyka od strony kierowcy jest cos z przekaznikiem. jesli to gumewe kolko jest oderwane od tych 3 "cyckow" to silniczek bedzie chodzil a szyba ani drgnie. Problem lezy w tym przekazniku ze cos go blokuje. Zebi mi szyba zadzialala to tez musze w czasie ajzdy mocno z kolana potraktowac drzwi ;) Zajedz do elektyka i taniej powinno ci wyjsc naprawianie tego.

www.bts-bmw.pl