Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

dzis w Gazecie Prawnej jest artykul dotyczacy konsekwencji dla kierowcow zwiazanych ze stosowaniem przez straz miejska fotoradarow w zwiazku z orzeczeniem Trybunalu Konstytucyjnego

niektorych to powinno zainteresowac

pozdr

Run flats? NEIN, DANKE!

Yn0sTYR.jpg?1

Opublikowano
ponoć mandaty wystawione przez straż miejską za prędkość są niezgodne z prawem-ot ciekawość-nie mam chwilowo możliwości zakupu tej gazety, więc jakby ktoś mógł streścić co tam jest ciakwego, to byłbym bardzo wdzięczny :wink:
I'm in love, but don't tell my real Love :D Alpina...
Opublikowano
pewnie jak ktos juz zaplacil to kasiorki nie oddadza? :cry: dalem sie zrobic na 200 zika! :duh: co tam w tej gazecie naskrobali?
http://img410.imageshack.us/img410/9554/m5hire1nt1.gif
Opublikowano

Dostałem właśnie pismo w którym mnie informują że komornik się u mnie zjawi w związku z niezapłaconym mandatem za przekroczenie prędkości. Został "ustrzelony" przez straż miejską w ubiegłym roku więc olałem temat.

Odbyła się sprawa w sądzie grodzkim na której zasądzono mi 600 zł. No i co teraz? Czy muszę zapłacić i później wnieść sprawę o zwrot. Niepłacić?

.... Hmmm

Czy ktoś posiada gruntowną wiedzę na ten temat?

Pozdrawiam

Gorg

Opublikowano

Masz dwie możliwości

1 Wnieść w trybie art. 110 kodeksu postępowania w sprawach o wykroczenia o kasację prawomocnego orzeczenia.

2 Złożyć wniosek o wznowienie postępowania w trybie art. 113 kodeksu postępowania w sprawach o wykroczenia.

Nie jest to taka prosta sprawa bo w pierwszym przypadku czas na złożenie kasacji na podstawie art. 524 §1 k.p.k. wynosi 30 dni od daty doręczenia orzeczenia.

Chyba, że uda ci się przekonać do złożenia wniosku w twojej sprawie Rzecznika Praw Obywatelskich art. 524 §2k.p.k.

W drugim przypadku możesz złożyć wniosek o wznowienie postępowania w każdym czasie po ujawnieniu nowych okoliczności mających wpływ na treść orzeczenia. Niewątpliwym utrudnieniem w obydwu wypadkach jest konieczność sporządzenia i podpisania wniosku przez adwokata. Czyli obecność pełnomocnika procesowego jest obligatoryjna.

Jeśli komornik ma w ręku tytuł wykonawczy to musisz zapłacić chyba, że uda ci się go przekonać żeby wstrzymał się z egzekucją (mało prawdopodobne).

Jeśli jednak zostaniesz uniewinniony otrzymasz od Skarbu Państwa w trybie art.114 kodeksu postępowania w sprawach o wykroczenia odszkodowanie.

Na twoim miejscu zrobiłbym to. Szansa na przegraną jest bliska 0.