Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

noszę się z zamiarem zakupu E46 z silnikiem 2.0D 136 KM;

podeślijcie proszę jakieś linki dot. konstrukcji silnika i ogólnej trwałości tej jednostki

pozdr

Opublikowano
Wczoraj pytałem mechanika mojego o diesle w BMW. Polecał tylko 3.0D - reszta to kupa, zwłaszcza tds... :roll:
Compact sprzedany. Teraz E46 i to w kombi :P
Opublikowano
kupa to twoj mechanik.tds nie ma nic wspolnego z 2,0d.ja mam e46 2,0d i nie narzekam

Tu bym sie nie zgodził bo uchodzi na najlepszego mechaniora od betek w Łodzi ;) 2.0 potrafi podobno spalic wiecej ON niz 3.0 :roll:

2.0 z common rail na pewno jest niebo lepszy niz tds ale co z tego jesli w miescie potrafi 10L spalic? Gdzie ta oszczednosc diesla?

Opublikowano

kolego Hiv, masz benzyniaka na gazie i wypowiadasz się nt spalania diesla.

"2.0 potrafi podobno spalic wiecej ON niz 3.0 Rolling Eyes " - takiej głupoty to juz długo nie słyszałem.

Paza tym byc może tds to stare kible,ale nikt mi nie powie,zeby np 2.5 tds (r6)miał gorsza kulturę pracy niz 2.0d (r4)

Opublikowano
2.0 potrafi podobno spalic wiecej ON niz 3.0 :roll:

no, im większy silnik tym mniejsze spalanie :duh:

nie jest to najoszczedniejszy 2 litrowy diesel z tamtych lat, bo trzeba wziasc pod uwage mase wlasna E46 czyli 1450 kg (z wyposażeniem standardowym). auta nizszej klasy i kompakty waza po ok. 1200kg, a to robi duza roznice dla malego silnika

srednie spalanie 2.0d M47 (136ps) wynosi od 6 do 8l /100km. 10l to jest jego maksymalny wynik, osiagalny gdy poruszamy sie tylko w godzinach szczytu.

Opublikowano

drogi wuadeczek , mialem juz pare dieslow i powiem ze ten 2,0 e46 136 km daje rade. Kultura pracy silnika jak na zwykla pompe a nie CR jest ok (dzieki dobremu wyciszeniu silnika i kabiny) dzieki temu w kabinie jest NAPRAWDE cicho ,zapominasz ze to diesel ,oczywiscie nowe CR 150 KM zupelnie pieknie pracuja nawet stajac obok maski :D

co do spalania to po miescie (wawa) pali mi 7,9 - 8,0 l./100 km i spod swiatel jestem zawsze pierwszy :))) wiec mozna spalic mniej , co do 330d to spalanie w miescie min.10l. ale jest to juz wiekszy silnik i 6 cylindrow :D.

najczesciej badaja przplywki i turbo jak to w kazdym dieslu (oczywscie jesli o turbo dbasz to szybko nie zejdzie )

Mi przy zakupie zalezalo na w miare oszczednym samochodze z przyzwoitym przyspieszeniem ,najlepszy do tego celu jest 320d 150 KM CR ale cena jest wyzsza wiec polecam tez 320d 136 (ew. mozna zrobic chipa na jakies 166-170 KM nie zmieniajac tym spalania)

E46 320d 2001r. - BLACK SKORA,XENON :-)) WKROTCE CHIP

http://xs414.xs.to/xs414/07143/654968.JPG

Opublikowano
kolego Hiv, masz benzyniaka na gazie i wypowiadasz się nt spalania diesla.

"2.0 potrafi podobno spalic wiecej ON niz 3.0 Rolling Eyes " - takiej głupoty to juz długo nie słyszałem.

Paza tym byc może tds to stare kible,ale nikt mi nie powie,zeby np 2.5 tds (r6)miał gorsza kulturę pracy niz 2.0d (r4)

Prekazałem tylko opinie moich dwuch mechaników. Robią te autka i chyba wiedza co mowia. Oczywiscie ci ktorzy nie maja problemow z tymi silnikami sa u nich zadko ale to tak jak z naszym forum :]

Ogolnie wiec, dobry diesel nie jest zły ;)

Opublikowano

Po pierwsze, jak nie masz pojecia o sprawie to przynajmniej nie powtarzaj głupot po mechaniku któty do niedawna wypasał owce !!!

Mam E46 320d z 98-roku, przebieg 280tys. Oczywiscie licznik nie jest przekrecony z 500 na 280 jak to czesto ma miejsce w naszym kraju ! Nie powiem "swięte" to te autko nie jest niekiedy cos padnie, ale na szczescie to narazie drobnostki. Jesli chodzi o spalanie to w miescie przy spokojnej jezdzie 950km na baku, z kolei na trasie 1200km na baku !!! OCZYWISCIE WSZYSTKO ZALEŻY OD KULTURY JAZDY !!! Pozdrawiam

Opublikowano
Mój Boże, ci mechanicy... Moja 320 ma 250 000 (prawdziwe). Rocznik '99 Pali w mieście jak stoję na moście Grota - ok. 8.0. Trasa - a nogę mam ciężką bo dużo jeżdżę, ok 5000/ mies. - nigdy więcej, niż 7.0. To, oczywiście, nie jest Octawia 1,9 - ale bardzo blisko. W samochodzie zdarzają się awarie - ale dobry wrsztat w Wawie - to cud. HIV - jak już przestaniesz marzyć, to zdecyduj się, czego chcesz. Jakiej wielkości auto, jak jeździsz (przy BMW, szczególnie 3 - to dość ważne :twisted2: ) i nie zawracaj gitary. 2,5 tds nie mają ciekawej opinii, ale znam ludzi szanujących sprzęt, którzy byli b. zadowoleni. Pozdrawiam!