Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kochani, wiem ze to watek walkowany juz wczesniej ale potrzebuje kilka porad bardzo praktycznych. Chodzi o wstawienie lamp wyladowczych z ogniskowa H1 w miejsce zwyklych zarowek. Robie to swiadom, ze moze byc klopot na przegladzie, teoretycznie policjant-sluzbista moze zatrzymac dowod i wiem, ze nalezy bardzo dobrze ustawic reflektory aby nie oslepiac innych uzytkownikow drog itp.

Potrzebuje jednak kilka praktycznych wskazowek:

1) jak oszukac modul check control, rozumiem ze wystarczy wpiac szeregowo zarowke 10watt przed przetwornice, czy tak?

2) gdzie te zarowki umiescic? jakis pomysl? jakie oprawki beda pasowac - tzn od czego?

Z gory dziekuje za uwagi. Prosze oszczedzic sobie krytycznych opinii nt samego pomyslu.

Opublikowano
pomysl moim zdaniem dobry ... jezeli wszystko bedzie dobrze ustawione to nie powinno byc problemow... sam mysle o takim zestawie :cool2: a przeglad - ja bedzie wszystko dobrze ustawione ( mozna tez kupic oryginalne naklejki na pas przedni oznajmiajace o swiatlach xenonowych - zawsze to lepiej wyglada ; a wszystko zamaskowac za oryginalnymi plastikami pasa przedniego )
Opublikowano

1) jak oszukac modul check control, rozumiem ze wystarczy wpiac szeregowo zarowke 10watt przed przetwornice, czy tak?

2) gdzie te zarowki umiescic? jakis pomysl? jakie oprawki beda pasowac - tzn od czego?

1) równolegle do przetwornicy.

2) mozna je wykorzystać jako obrysówki - oryginalnie montowane w wersjach USA, oprawka w kierunkowskazie jest na żarówkę dwuwłóknową 21/5W.

Grzesiek740 - (kiedyś było jeszcze 735 i 750)

http://img136.imageshack.us/img136/3693/mojeauta034podpisgo3.jpg

Opublikowano
Odebralem zestaw. Wymiana zarownki na lampe wyladowcza dziecinnie proste. Podlaczylem na probe czy dziala i wszystko w porzadku (czy poszerza mozliwosci w nocy to dopiero sprawdze). Ale takie oto zdziwienie - zostawilem na 2 minuty wlaczone swiatla a check control NIE WYRZUCIL bledu. :doh: Dziwne nieprawdaz? Co jaki czas jest probkowanie?
Opublikowano

Prosze bardzo. Zdjecia telefonem :oops: "Temperature" swiatla mozna porownac do postojowki zamontowanej w swiatlach drogowych - bardzo intensywna biel vs kolor troche cytrynowy.

Drugie zdjecie obrazuje latwosc montazu: plus, minus, elegnacja dziurka w deklu do przeprowadzenia przewodow, przetwornica zamontowane jak widac do nadwozia. LCM nie sygnalizuje bledu!

http://img251.imageshack.us/img251/5895/zdjcia0015mu0.jpg

http://img236.imageshack.us/img236/4933/zdjcia0017gb5.jpg

Efekt? Wszystko jest przerazliwie biale, w oddali "blyskaja" znaki drogowe, pasy na jezdni az krzycza biela, spora luna przed autem. Moze to kwestia przyzywyczajenia ale (!) na razie efekt jest ... przesadzony i troche to cos chyba swieci za mocno. Naprawde troche za intensywnie.

Jeszcze uwaga natury ogolnej. Sprzedawcy tych zestawow w opisach czesto umieszczaja ze ich produkt posiada homologacje. Miedzy bajki! :nienie:

Opublikowano

Nie umiem jeszcze powiedziec. Za wczesnie. Jesli sie spieszysz to poszukaj na forum i zapytaj bardziej doswiadczonych. Moje pierwsze wrazenie jest "ja nie chce latarni morskiej" oraz czy wystarczajaco dobre bedzie "pani policjancie ja juz tak kupilem i nie wiedzialem".

Zamontowalem 6000K i az boje sie myslec co by bylo gdybym zalozyl 4300K (snop swiatla po Wawel??).

Jesli sie nie spieszysz to za kilka dni powiem z wieksza pewnoscia. :oops:

Opublikowano
a jakiej firmy masz ten zestaw... mój znajomy kupił na allegro za 600zł... niestety nie wiem jaki... jest super i swiatło bardzo estetycznie wygladajace bo lekko fioletowe... sam przymierzam sie do czegoś takiego jednak musiałbym kupić listwy chrom ze spryskiwaczami... bo inaczej to napewno nie przejdzie badania :(
http://img110.imageshack.us/img110/2668/naroummmpr4.jpg
Opublikowano

niestety nie pamietam firmy. no-name. jakas g-aba?? kosztuja 500 zl. potwierdzam, ze swiatlo jest bardzo estetyczne ale swieci cholernie mocno, az sie prosi aby zatrzymac do kontroli czy to przypadkiem nie sa to jakies rajdowe zarowki.

gdyby nie bylo innych uzytkownikow drog albo policji, polecilbym z czystym sumieniem. na razie mam watpliwosci...