Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam.Posiadam Bmw E30 316 z 90 roku,mam taki problem: mianowicie przy jazdze na wiekszych predosciach (od 80 km/h wzwyż) odczuwam dość mocne grgania w kierwnicy!! Zrobiłem wałsnie 3 dni temu zawiesze nie w przodu bo było do remontu,wymieniłem wszystkie 4 sworznie,tuleje wachaczy,łaczniki stabilizatorów,wyważyłem koła,ten zabieg napewno pomogł,ale nadal kierownice drga,na lewo i prawo... jestm zawiedziony,bo tyle kasy wydałem a ewekto 100% niema:( zgłaszam sie do was o rade na co terz powinienem zwrocic uwage?? co nalezało by jeszcze ewentualnie sprawdzic i wymienić?? Z gory dziekuje i pozdrawiam!! wszystkiech klubowiczów!!
Opublikowano

Nie wiem o jakie dokładnie drgania chodzi, ale moze chodzi o geometrię.

E30 ma porzadne i bardzo stabilne zawieszenie pod katem "ściągania" np. w koleinach. W tej kwestii to jestem baaaardzo zadowolony z mojej E30.

Opublikowano
Hmmm,drgania polegają na tym ze całą kierownica sie trzesie!! Tak jakby bicie,mysłem ze po remoncie zawieszenia wystarczy wyważyć koła,bo bardzo te drgania przypominały złe wywaznie kół,zrobiłem to!! i nadal nic!! NIe mam pojecia co to teraz moze być... całe zawieszenie z przodu po remoncie!
Opublikowano
nie jestem pewien ale chyba takie objawy maja: koncowki drazka kierowniczego (ale pewnie je wymieniles) i chyba łożysko kierownicy(kiedys mialem tak w polowce),przy tym ostatnim sprawdz na postoju czy jak bedziesz "szarpal" kierownica na boki ,przod-tyl czy bedzie ci sie ruszac i powinien byc charakterystyczny stuk jak tak to moze lozysko,
Kocham moja Czarnulkę
Opublikowano

Może jednak koło wiem, że wyważone ale co szkodzi sprawdzić zamień z tyłem to nie dużo roboty.

nie odpowiedziałeś czy "zrobiłeś' geometrię.

Opublikowano
Wszystko wymieniliście oprócz...tarczy hamulcowych!!!Może tarcze masz krzywe???Sprawdź czy są jeszcze dobre.Ja mam właśnie krzywe tarcze i muszę zakupić nowe.
Freude am fahren...
Opublikowano
ja mam krzywe tarcze i trzesie kierownica jedynie przy lekkim naciskaniu hamulca wiec pewnie u niego te drgania nie sa od tarcz.
Kocham moja Czarnulkę
Opublikowano
ja mam krzywe tarcze i trzesie kierownica jedynie przy lekkim naciskaniu hamulca wiec pewnie u niego te drgania nie sa od tarcz.

Możliwe,ale jak masz zwichrowane tarcze to wibracje przenoszą się na zawieszenie :cool2:

Freude am fahren...
Opublikowano

Możliwe,ale jak masz zwichrowane tarcze to wibracje przenoszą się na zawieszenie :cool2:

Freude am fahren...
Opublikowano
nie auto nawet przy 200km/h jedzie prosto nic nie trzesie dopiero gdy wcisne hamulec lekko zatrzyna trzasc kierownica a gdy troszke mocniej wcisne to nie trzesie
Kocham moja Czarnulkę
Opublikowano
To wydaje mi się,że to tarcze!Wcześniej miałem samochód marki Rover i też tarcze były zwichrowane i przy lekkim hamowaniu drgania tym mniejsze im mocniej wciskałem pedał hamulca...
Freude am fahren...
Opublikowano
jesli chodzi ci o drgania podobne do tych jakie wystepuja przy jezdzie po kocich lbach przy duzej predkosci to sprawdz geometrie samochodu. mogl byc walniety z jednej strony i moze byc skrzywiony. sprawdz przy tych 80 km/h czy ci nie sciaga. prosta droga pusc kierownice i popatrz w ktora jedzie. jesli zacznie sciagac to sprawdz strone w ktora sciaga.
Opublikowano
Ja tez mialem takie lekkie drgania na kierownicy przy lekkim nacisnieciu na pedal hamulca i kilka dni temu zrobilem maly remont ukladu hamulcowego i wymienilem wszystkie 4 tarcze,klocki,szczeki od recznego i czujniki :) Teraz jest :cool2: Dla ciekawych to koszt tych wszystkich czesci ktore wymienilem to 187 funtow.Cene podaje w funtach poniewaz mieszkam w Anglii i tu kupilem wszystko.Czy ktos moglby mi przyblizyc koszt tych czesci w Polsce :?: Pytam o cene z czystej ciekawosci :D
Opublikowano

Ja jak kupilem teraz swoja bete to mialem lekkie drgania podczas jazdy a jak hamowałem to juz nie wspomne zrobilem pełną geometrie wywazyłem fele i nic nie dało po czym okazało sie ze tarcze były krzywe wiec wymieniłem oczywiscie razem z klockami i jest supeerrr...

pozdrawiam Łuaksz

Opublikowano
Tarcze SBS na przód 136zł za dwie,tył też w tej cenie.Klocki SBS na przód 95 zł,a na tył 78zeta.Tyle kosztuja do mojej BM.Pozdro :)

Kurczę stary,gdzie kupiłeś takie tanie tarcze i klocki???Czy aby nie są buble :?: Jak możesz to daj namiar to też sobie takie zapodam,pod warunkiem,że są dobre jakościowo...

Freude am fahren...
Opublikowano
Tarcze SBS na przód 136zł za dwie,tył też w tej cenie.Klocki SBS na przód 95 zł,a na tył 78zeta.Tyle kosztuja do mojej BM.Pozdro :)

Kurczę stary,gdzie kupiłeś takie tanie tarcze i klocki???Czy aby nie są buble :?: Jak możesz to daj namiar to też sobie takie zapodam,pod warunkiem,że są dobre jakościowo...

Sklep internetowy www.stachowiak.pl lub gg2447800. Na gg podaje ceny i wyszukuje potrzebne czesci.Wysyla za pobraniem lub po przelewie.Sprawdzony,bo kupowalem tam czesci rowniez do moich poprzednich samochodow. A te tarcze i klocki SBS są spoko.Wszystko o.k.Zresztą zapytaj sam.Pozdro :8)

Opublikowano
mi tez fajerka trzesie tyle ze niestety wgiolem lekko fele na naszych kochanych dziurach a wczesniej mialem trzasniety drut na oponie i tez mi ja kierownica majtalo. no i jak was slucham to mam wrazenie ze jeszcze musze tarcze wymienic hi hi
WIELE SERC, JEDNO BICIE. BMW PONAD ZYCIE.