Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

mam problem od pewnego czasu z nagrzewnica

czasami jak stane na chwile smierdzi spalonym olejem z wylotow powietrza

druga sprawa czasami tez z jednego wylotu wkonsoli centralnej leci cieple powietrze zamiast zimnego

niewiem co to jest moze trzeba ja odpowietrzyc (jezeli wogole taka jest mozliwosc jest)?

pozdrawiam

zycie zaczyna sie po 50i
Opublikowano

Witam

1. Być może olej dostaje się na układ wydechowy (nieszczelność, rozlany olej podczas wymiany itp.). W trakcie postoju powietrze opływające układ wydechowy może dostać się do wentylacji i przenosić smród spalonego oleju.

2. Jeśli dobrze pamiętam, to środkowe kratki w desce rozdzielczej mają swoją niezależną regulację temperatury

3. Jeśli dobrze pamiętam, to układ sam się odpowietrza. Rozumiem, że płynu chłodzącego nie ubywa.

Pozdrawiam

typer

Opublikowano

uklad wydechowy czysty jest napewno, dziwne ze to dzieje sie zadko i tylko jak sie zaczymam

srodkowe kratki maja regulacje tylko jedna a umnie takze czasami leca 2 zupelnie rozne ciepla wiec cos jest nie tak

co do ubytku plynu to jest niestety wlasnie i tu mam drugi problem narazie probuje zlokalizowac gdzie ale mysle ze w okolicach chlodnicy

pozdrawiam

zycie zaczyna sie po 50i
Opublikowano
jak masz drobny wyciek z pod pokrywy zaworów to olej zbiera się w zakamarkach pod osłonami i jak hamujesz to kapie na kolektor wydechowy . no chyba że przy wymianie oleju sam rozlałeś przy wlewaniu mnie tak zrobił mechanik i co skręcałem mocniej w lewo to śmierdziało spalonym olejem
Opublikowano

wyciek jest niedrobny bo ucieka dosc sporo plynu i gdzies z dolu chlodnicy chyba bo pod chlodnica jest plyn ale moze tez gdzies splywac po przewodach

kolektory sa suche

pozdro

zycie zaczyna sie po 50i
Opublikowano
jak cieknie z chłodnicy to pachnie tak na "słodko" a nie spalonym olejem a na kolektorze może być nie widać bo wystarczy kropelka by mocno śmierdziało
Opublikowano
Ja miałem taki niesympatyczny wyciek z chłodnicy w moim e-36, wydawalo mi sie ze cieknie z wezyka chlodnicy na dole, poznioej ze oringu :mad2: Wymnieniłem i uszczelniłem dodatkowo. Wyciek był nadal. Rezebrałem z klega chłodnicę, zdjąłem zbiorniczek wyrównawczy i okazalo sie ze jak zdjalem zbiorniczek wyrównawczy to z boku chłodnicy jest małe pekniecie na samym plastiku, który normalnie zasłaniany jest przez zbiorniczek wyrównawczy, jak był zimny było okej, ale jak łapał temp i powstawało cisnienie płynu uciekało dosc sporo. Udalo sie pospawac to