Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Wiem ze ten temat był juz poruszany ale juz zgłupiałam bo nie wiem kogo słuchac.

Chodzi mi o to ze kilka dni temu zaświecił mi sie taki pomarańczowy kwadratowy zegarek obok kontrolki inspekcji olejowej. Ojej był wymieniany 3 mns temu i mam jeszcze 4 kreski inspekcji.

A zegarek sie zapala przy odpalaniu i zaraz gasnie. Od czego to jest? Wie ktoś? Bo jedni twierdzą ze zbliza sie przegląd roczny :shock: a inni że przyszedł czas na wymianę płynu hamulcowego???

Ale nie wiem bo jakos mi sie to dziwne wydaje bo autko ma niecałe 100 tyś przebiegu ( sprawdzone w ASO).

Jak sądzicie?

Pozdro

Opublikowano
gdzies na forum bylo opisane kasowanie inspekcji przez zlaczenie 3 pinow w gniezdzie diagnostycznym. Ja tak zrobilem i skasowalo mi sie wszystko tzn: zegare, oil i kwadraciki mialem wszystkie zielone

Konrad

http://www.maxmotors.pl

SKLEP MOTOCYKLOWY

Opublikowano
A gdzie masz złącze diagnostyczne?? pod maską czy kierwonicą?? W e39 były dwa w zależności od rocznika - to pod maska prawdopodobnie kasuje sie tak samo jak w E34 ale to nowsze OBD II pod kierownicą nie wiem (wychodziły one prawdopodobnie po liftingu ale pewny nie jestem) - pisałem kiedys posta lecz nikt nie odpowiedział.
http://img221.imageshack.us/img221/9561/bmw9bq.jpg
Opublikowano

Ja mam gniazdo jeszcze pod maską :doh: , ale chyba sie za to nie biore sama. Wiec chyba musze jechac na wymiane płynu hamulcowego i skasowanie tego zegarka?

A wie ktos co ile tys km wymienia sie ten płyn?

Bo tu raczej od nowego nie bylo wymieniane, a ma przebieg 93 tyś.

POzdro

Opublikowano
kasowanie inspekcji możesz zrobić sama, gdzie było już na forum, bardzo prosta rzecz. Odnośnie wymiany płynu hamulcowego "inspection" informuje Ciebie dokładnie co 2 lata. Producenci zalecają wymianę po takim okresie bez względu na przebieg z uwagi, że płyn hamulcowy traci swoje właściwości. Tak więc moja rada ,osobiście pojechałbym na wymianę płynu hamulcowego (jeśli zapytasz jaki? od razu odpowiadam jest informacja w innym dziale forum :D ), a "inspection" sam bym skasował i po kłopocie. Możesz potem sprawdzić, że za 2 lata (dokładnie 730 dni) znowu się zapali. Pozdrawiam.
Opublikowano

:shock: wow, nie przypuszczałam ze moje autko liczy sobie nawet dni do wymiany płynów :roll2: No więc będę dobrą mamusią i wymienię jej ten płyn, żeby wszystko było ok. :cool2:

Ciekawe czym mnie jeszcze zaskoczy to auto...

A tak przy okazji, może wie ktoś gdzie zdobyć dane techniczne do E39??? :reading2:

Bo ciekawi mnie coraz bardziej co jeszcze kryje w sobie moja bawarka :D

I dzieki wszystkim za podpowiedzi.

Buziaczki

Opublikowano

Bo ciekawi mnie coraz bardziej co jeszcze kryje w sobie moja bawarka :D

Rzkodowanie VIN tu masz watek

Tomek

Marzenia się spełniają...

Opublikowano
na Allegro znalazłem od 110 do uwaga :shock: 200zł.

Sa od 90 zl.

Tomek

Marzenia się spełniają...

Opublikowano

witam

mam ten sam problem swieci mi zegarek ale za chiny nieidzie go skasowac mam wtyczke pod maska

pozdro

zycie zaczyna sie po 50i
Opublikowano

Witam.

Juz mam problem z głowy, byłam u mechanika, płyn hamulcowy wymieniony, zegarek skasowany :)

Przy okazji skasowal mi tez inspekcje oleju, ale nie miałam jeszcze duzo przejechane, bo olej wymieniłam niedawno, więc wszystko jest ok.

Co od kasowania zegarka to podłączył sie pod gniazdo nie głównym kompem, tylko takim bezprzewodowym małym "wtykiem" i po 30 sec zegarek zniknął.

pozdro :mrgreen:

Opublikowano

Niunia dla Twojej wiadomości o starym płynie hamulcowym informuje znaczek wykrzyknika który zaczuna świecić na żółto a zegarek informuje o rocznym przeglądzie samochodu :)

Pozdrawiam PAVO.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Pavo E39 w instrukcji dokładnie piszę że ten zegarek oznacza wymianę płynu hamulcowego,wczoraj czytałem :D .Wczoraj mi się ten zegarek zapalił i skasowałem go tak samo jak inspekcję czyli pin 7+masa, tylko że musiałem czekać około 30 sekund.
Opublikowano
ok masz racje ale ten zegarek oznacza roczny perzeglad plyn zalecaja wymieniac co 2 lata dla bezpieczenstwa ale zwroc uwage ze przy odpalaniu samochodu zapala ci sie kontrolka wykrzyknika najpierw na zolto a pozniej na czerwono a potem jak jest wszystko ok gasnie i tak naprawde ta kontrolka daje nam sygnal o tym ze plyn jest stary :) informacja z ASO BMW :)