Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

strasznie mnie ostatnio zaczęło zastanawiać, czy nie podrasować troszkę mojego bmw :oops: Posiadane przezemnie cudo to E36 316i. Przyznam się że brakuje mi trochę mocy. Samochód mam w bardzo dobrym stanie technicznym (blacharskim czy wizualnym zresztą też). Rocznik tego autka jest w miarę młody (99r).

Teraz do rzeczy: zastanawiam się czy nie zrobić swapa na większy silnik. Rozważam 2.5 oraz 2.8 benzyniaki. Czy taka wymiana jest u mnie możliwa? Oraz przede wszystkim, jakie będą koszta całej tej operacji (czy to będzie oscylować w granicach koszt silnika + koszt swapa czy będą to dużo większe wydatki?).

Z wstępnego rozpoznania tematu wydaje mi się że koszt takiej zamiany to między innymi:

- koszt silnika (2000 - 3500 pln)

- koszt swapa (300 - 500 pln)

- tarcze, bębny, chłodnica (300 - 500 pln)

--------------------------------------------

suma 2600 - 4500 pln

Da radę czy nie da rady. Będę wdzięczny za wszystkie odpowiedzi. Także te negatywne (byle z argumentami).

Pzdr.

Teoria jest wtedy gdy wiesz wszystko, a nic nie chce działać.

Praktyka jest wtedy, gdy wszystko działa, a nie wiesz dlaczego.

Ja łącze teorię z praktyką. Nic mi nie działa i nie wiem dlaczego !?

(moje pięć) (moje trzy tbd)

Opublikowano
2600-4500? W życiu! Silnik 2.8 albo 2.5 3500zł conajmniej ( i to pewnie bez kpl osprzetu) jak nie chcesz padaczki, ciezko znalezc takie cacko bo musialoby byc w samochodzie zeby go odpalic, przejechac sie i sprawdzic czy nie jest wyjechany. Zapomnaiłes o skrzyni i dyfrze. Musisz zmienic hamulce, chłodzenie, zegary w srodku, komp. Za 300-500 zł to raczej Ci tego nikt nie zrobi (tak dla porownania wymiana skrzyni 200 zł w warsztacie). I zapewne jest wiele innych pierdółek i komplikacji (zawsze wychodzi w trakcie robienia) o ktorych nie wspomnialem. Zdecydowanie odradzam. Sprzedac to co masz i kupic 325 albo 328 to w 200% lepsze rozwiazanie, bo wydatki ktore przewidujesz napewno beda duzo duzo wieksze
Opublikowano

Swap 300-500zł? Chyba jedno zero zgubiłeś, albo w jakimś warsztacie wyjątkowo cię lubią :lol:

Koszt powinieneś liczyć w okolicach 10 000zł.

Do wymiany masz pół samochodu:

- skrzynia + sprzęgło

- tylny most (razem z półosiami oczywiście i tarczobębnami)

- przód pasowało by dać zaciski i tarcze od mocniejszego brata

- ...

Choćby nie wiem jak samochód był zadbany to się nie opłaca. Poza tym po czym poznasz, że silnik jest ok?

Opublikowano

Robiłem niedawno taką przeróbkę u siebie. Żeby zrobic to porządnie to będzie cię to kosztował ok. 7tys w górę czyli rachunek prosty ze się nie opłaca.

Moja rada to sprzedaj, dołoż 10 tys i kup cos konkretnego.

Opublikowano

@Kowal:

Piszesz sprzedaj dołóż 10tyś i kup coś...

Sprzedam za 14 to da mi 24. Co ja kupię za 24 ? Bo wg. mnie nie opłaca mi się zmieniać e36 --> silniejsze e36 (prawdopodobnie starsze i droższe).

Jakieś propozycje ?

Teoria jest wtedy gdy wiesz wszystko, a nic nie chce działać.

Praktyka jest wtedy, gdy wszystko działa, a nie wiesz dlaczego.

Ja łącze teorię z praktyką. Nic mi nie działa i nie wiem dlaczego !?

(moje pięć) (moje trzy tbd)

Opublikowano (edytowane)
Trochę zaniżyłeś kwotę jaką możesz wziąść za swoje auto podobnie jak ceny częsci i robocizny przy swapie. Piszesz że auto silniejsze będzie droższe i starsze a myślisz ze jak kupisz silnik, skrzynię, wał, dyfer, półosie to one będą z auta nowego albo ktoś rozebrał coupe 328 z 99r w super stanie i sprzeda ci części za pół ceny? Przy silniku używanym trzeba przed włożeniem kilka rzeczy zrobić. Ja kupiłem silnik w bdb stanie a wymiana kilku mało istotnych rzeczy kosztowała 1500zł. Pólosie dopiero trzecie z kolei trafiłem takie które nie mają luzu. Poza tym kupując silnik używany bardzo ryzykujesz że kupisz wyeksploatowany a trzeba się na tym trochę znać żeby wiedziec jak sprawdzić a o tym co pseudomechanicy wyprawiają z autem przy takich przeróbkach to nie wspomnę. Nie chodzi tu o dyskusję bo zrobisz jak będziesz chciał ale wcześniej posłuchaj dobrych rad. Edytowane przez Kowal
Opublikowano
Za 24tyś. nie kupisz dobrej mocnej e36?????? :idea: :worried:
"Przyspieszenie, to ciekawy sposób na pokonanie odległości pomiędzy zakrętami"