Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam miłośników tylnego napędu.

Posiadam BMW Coupe z 92 roku, 1.8 IS z gazem. Chcę wymienić olej, podpowiedzcie mi jaki olej jest najlepszy, najodpowiedniejszy i ile wchodzi?

Z góry dzięki za odpowiedzi.

witajcie tylnonapędowcy...
Opublikowano

lałem najpierw mobila 5w-40 ale zmieniłem na castrola magnatec 5w-40 jestem zadowolony :)

półsyntetyk :)

http://imagizer.imageshack.us/v2/150x100q90/834/uaec.jpg

Był Polonez, Golf III, E36, E46, .................

Jest E61i jest Git ..................................... :)

Opublikowano
a jakie ma znaczenie co lałem wczensiej ?? jak ja chce cały olej wymienic a nie dolewke, a kolega mi diesla wiec chyba bedzie inny.... a poza tym nie mam pojęcia jaki tam jest olej bo ja kupiłem nie dawno :?
Opublikowano
Temat poruszany setki razy,proponuje uzyc opcji szukaj

http://img237.imageshack.us/img237/9199/avako1.png

Przedni napęd jest dla dziewczynek. . . :twisted2:

Opublikowano
a jakie ma znaczenie co lałem wczensiej ?? jak ja chce cały olej wymienic a nie dolewke, a kolega mi diesla wiec chyba bedzie inny.... a poza tym nie mam pojęcia jaki tam jest olej bo ja kupiłem nie dawno :?

Takie znaczenie ze jak miales mineral a zalejesz syntetyk to pewnie niedlugo silnik pojezdzi. Mi doradzono Valvoline Maxlife 10w40 i taki zalalem (przebieg ~240kkm).

Opublikowano

Takie znaczenie ze jak miales mineral a zalejesz syntetyk to pewnie niedlugo silnik pojezdzi. Mi doradzono Valvoline Maxlife 10w40 i taki zalalem (przebieg ~240kkm).

Czytaj dobrze posta kolega chce wymienić olej a nie dolać...

Jeśli wymienia cały olej co za różnica jaki zaleje??

Co do 10w40 to oczywiście jak kolega wyżej pisał półsyntetyk :)

Opublikowano

Wiem ze wymienia i dalej podtrzymuje swoje zdanie ze zmiana mineralnego na syntetyczny moze sie zle skonczyc w przypadku zajechanego silnika. IS z 92 z gazem napewno swoje juz przeszedl i chyba nie chcemy kolegi wpakowac w remoncik?

Opublikowano

On czytal dobrze, jaka ma roznice hmm jak nie wiesz to Ci powiem, mineralny olej jest bardzo gesty i wytrancaja sie osady z niego ktore osiadaja, zalanie syntetyka spowodoje przeplukanie silnika i A zatkanie kanalikow wiekszymi osadami lub B wyplukanie osadow i rozszczelnienie uszczelnien silnika. Co do tego jaki olej mam IS-a 94 tez nie wiedzialem co mialem i zalalem 10w40 mobila super s, I ktos tam powiedzial ze 4,5 plitra, tez poroponuje sie zastanowic zanim sie udzieli jakis rad bo mam isa i na tej stronie po wpisaniu vin-a jest napisane ze wchodzi 5l

http://www.bmw-z1.com/VIN/VINdecode-e.cgi

i jak zaleje 5l to mam rowno 3\4 na bagnecie.

http://www.bmwpasja.pl

Nowe foty w galerii

BMW EuroTrip (46 BMW Club Europatreffen )

http://pl.youtube.com/watch?v=R2BJ8VX0qto

Opublikowano

jak narazie dziekuje za podpowiedzi !!

Chce wymienic cały oelj bo nie wiem ile poprzedni właściciel na nim jeżdził, wiec prosze o podanie mi jaki to ma byc olej syntetyk , pólsysntetyk czy mineralny i o jakis oznaczeniach a np Elf jest dobry ??

Opublikowano
jak narazie dziekuje za podpowiedzi !!

Chce wymienic cały oelj bo nie wiem ile poprzedni właściciel na nim jeżdził, wiec prosze o podanie mi jaki to ma byc olej syntetyk , pólsysntetyk czy mineralny i o jakis oznaczeniach a np Elf jest dobry ??

Napisalem ci i chyba z 4 osoby= RADZE CI WYMIENIC NA OLEJ 10W40 MOBIL SUPER S

TAK< JEST TO OLEJ SEMISYNTETIC (POLSYNTETYCZNY)

Jak bys byl pewien ze byl zalany polsyntetykl lub pelny syntetyk to oczywiscie bym ci poradzil cos innego ale jak nie wiesz to w ciemno najbezpieczniej wymienic taki jak napisalem.

http://www.bmwpasja.pl

Nowe foty w galerii

BMW EuroTrip (46 BMW Club Europatreffen )

http://pl.youtube.com/watch?v=R2BJ8VX0qto

Opublikowano
aha fajnie to mówisz ze spokojnie moge lac bo Buni :D to dobrze jutro asie zorientuje ile co i jak , dziękuje
Opublikowano
I ktos tam powiedzial ze 4,5 plitra, tez poroponuje sie zastanowic zanim sie udzieli jakis rad bo mam isa i na tej stronie po wpisaniu vin-a jest napisane ze wchodzi 5l

http://www.bmw-z1.com/VIN/VINdecode-e.cgi

i jak zaleje 5l to mam rowno 3\4 na bagnecie.

Te 4.5l wzialem z instrukcji. Ale spojrzalem teraz do bentleya i rzeczywiscie m42 i m44 to 5l. Ale nawet na 4.5l to kupic trzeba banke 5l wiec nie ma biedy. 0.5l to akurat roznica 1/2 poziomu miedzy kreskami.

Opublikowano

A ja bede oryginalny i polece Orlen Platinum 10W40. Kto wie co to klasa SL i umie kalkulowac, ten wie dlaczego.

P.S. Ale pewnie zaraz znajda sie glosy, ze jest zly, bo polski. Smiechu warte...

E30 318IS Rally
Opublikowano
A ja bede oryginalny i polece Orlen Platinum 10W40. Kto wie co to klasa SL i umie kalkulowac, ten wie dlaczego.

P.S. Ale pewnie zaraz znajda sie glosy, ze jest zly, bo polski. Smiechu warte...

Akurat klasyfikacja SL jest teraz standardem, więc niczym ten olej się nie wyróżnia specjalnie. Jak ktoś chce naprawdę dobry olej to tylko Motul lub Valvoline.

Opublikowano
Akurat klasyfikacja SL jest teraz standardem, więc niczym ten olej się nie wyróżnia specjalnie.

Wyroznia sie w kategorii cena/jakosc moim zdaniem.

P.S. Patriotyzm jest tu rowniez nie bez znaczenia :wink:

E30 318IS Rally
Opublikowano
Akurat klasyfikacja SL jest teraz standardem, więc niczym ten olej się nie wyróżnia specjalnie.

Wyroznia sie w kategorii cena/jakosc moim zdaniem.

P.S. Patriotyzm jest tu rowniez nie bez znaczenia :wink:

Ja bym swojego silnika nie zalał Orlenem czy Lotosem. Wystarczy, że w Polsce to nawet i chińszczyznę podrobią. Olej to bardzo ważna rzecz dla silnika i nie może być lane byle co. Zresztą to nie jest droga sprawa i wymienia się co 10tys.km. A Orlen do Motula ma się jak kał do cukierka. Ja na swoim samochodzie nie oszczędam.

PS jeździsz na oponach Dębica ? :wink:

Opublikowano
PS jeździsz na oponach Dębica ? :wink:

Jezdze- zimowki dobre robia. Gorzej z letnimi, ktore omijam szerokim lukiem :wink: . Ja swoj silnik zalewam orlenem i jedyne co mu mozna zarzucic to to, ze jest robiony w Polsce. Olej o doskonalej konsystencji i barwie, silnik pieknie odpala w mrozy itd. Polacy to dziwny narod- cudze chwalicie...

E30 318IS Rally
Opublikowano
lałem najpierw mobila 5w-40 ale zmieniłem na castrola magnatec 5w-40 jestem zadowolony :)

półsyntetyk :)

5w40 to syntetyk... ja polecam 10w40(półsyntetyk) od Motula. Motul jest rozlewany tylko w jednym miejscu w Europie pod Paryżem i na pewno to co kupisz bedzie orygianłem. Do mojego M44 wchodzi całe 5L.

Compact sprzedany. Teraz E46 i to w kombi :P
Opublikowano
dziś sie dowiadywałem u znajomego mechanika i podpowiedział mi 15 W 40 bo jest najbardziej wyśrodkowany?? nie mam pojęcia jaki może być w tej chwili a zbliża mi sie daleki wyjazd i czas na zmianę także mus, nie chce sobie "wypłukać" silnika chce aby bylo OK :)
Opublikowano
dziś sie dowiadywałem u znajomego mechanika i podpowiedział mi 15 W 40 bo jest najbardziej wyśrodkowany?? nie mam pojęcia jaki może być w tej chwili a zbliża mi sie daleki wyjazd i czas na zmianę także mus, nie chce sobie "wypłukać" silnika chce aby bylo OK :)

Zmien mechanika. To zaden zloty srodek, to olej mineralny nie nadajacy sie do silnikow z hydraulika. Zalej go polstyntetykiem 10W40 - ten mozna uznac za kompromis i napewno nic ci nie wyplucze.

E30 318IS Rally