Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

silnik czasm dziwnie pracuje, nie odczówam jakichs spadków mocy tylko dzwięk jest inny.

zazwyczaj pracuje normalnie ,przy przyspieszaniu slychac wark sześćocylindrowej rzędówki a nieraz slychac tak jakby rozklekotany zajezdzony silnik. dzwięk w srodku jest taki jakby byla niesczelna uszczelka przy kolektorze wydechowym albo cos w poodobie. odkręciłem ostatnio tą czarną pokrywe wtrysków i zauwazylem ze sa minimalne wydmuchy na 2 uszczelkach przy kolektorze dolotowym ale czy to moze byc przyczyna takiej pracy??

czy moze to praca niewyregulowanych zaworów które wydaja dzwieki przy róznych temperaturach silnika choć to zachowanie sie silnika nie ma na to reguly czy silnik jest cieply czy zimny?

a moze nie pracuje na jednym z cylindrów a ja poprostu tego nie wyczówam?

Opublikowano

Witaj!

Chętnie się podepne pod temat założony przez ciebie. Niestety mam podobne obserwacje w mojm aucje. Raz jade i jest ok, silniczek pracuje gładko i cicho, a za 15min jak go odpalam jeszcze raz to chodzi jak traktor. Niby z zewnątrz wszystko się wydaje zę jest tak samo, ale w środku jest znacznie głośniej i przy niektórych prędkościach obrotowych jest taki jakby rezonans że jest wyjątkowo głośno. U mnie około 3tys obr.

Napisz czy masz podobne objawy. Dodam że też mam wydmuchy przy kolektorze dolotowym na 1 i 2 cylindrze licząc od przodu.

Opublikowano
A jeszcze jedno nie wiem jak u ciebie, ale u mnie do pierwszej zimy wszystko było ok. I na wiosne jak zaczeło robić się cieplej zaczeło mi się tak dziać.
Opublikowano
Witaj!

Chętnie się podepne pod temat założony przez ciebie. Niestety mam podobne obserwacje w mojm aucje. Raz jade i jest ok, silniczek pracuje gładko i cicho, a za 15min jak go odpalam jeszcze raz to chodzi jak traktor. Niby z zewnątrz wszystko się wydaje zę jest tak samo, ale w środku jest znacznie głośniej i przy niektórych prędkościach obrotowych jest taki jakby rezonans że jest wyjątkowo głośno. U mnie około 3tys obr.

Napisz czy masz podobne objawy. Dodam że też mam wydmuchy przy kolektorze dolotowym na 1 i 2 cylindrze licząc od przodu.

podobnie jest u mnie z zewnatrz po otwarciu maski niby jest bez zmian, a w srodku podczas jazdy slychac wyraznie róznice w dzwieku . tez zauwazylem ze po ponownym odpaleniu nieraz juz jest wszystko ok i pracuje cicho przy wkrecaniu na obroty slychac tylko pomruk R6

Opublikowano
Jak dobrze pójdzie to w tym tygodniu pojade na ustawienie pompy wtryskowej i przy okazji zdejmiemy kolektor ssący i zobaczymy jak to wygląda. Jak znajdę przyczyne to napisze. W tym roku się zawziołem że to znajde.
Opublikowano
Jak dobrze pójdzie to w tym tygodniu pojade na ustawienie pompy wtryskowej i przy okazji zdejmiemy kolektor ssący i zobaczymy jak to wygląda. Jak znajdę przyczyne to napisze. W tym roku się zawziołem że to znajde.

ok czekam na wiadomości mniejmy nadziej ze to nic powaznego i szybko da sie zlokalizować i wyeliminować usterke:)

• 2 miesiące temu...
Opublikowano
mam taki sam problem jak wy tylko w e39 525 tds raz chodzi głośno a raz znośnie i nie wiem co to jest. jeśli coś zrobicie dajcie cynka proszę.