Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam takie drobne pytanie.Ostatnio prałem wszystkie wykładziny fotele itp ponieważ zakupiłem piąteczke od Pana który drobno rzecz mówiąc nie dbał o samochód . Uporałem sie ze smrodem i brudem:). Zmierzając do pytania : jest to moja 2 piąteczka , na poczatku mialem rekina e21 w 4 garach. Poprzednia piątka jezdzi teraz u mojego ojca. Z racji tego ze juz 6 lat jezdze BMW troche pojęcia zawsze mialem ale znalalzlem dziwny czujnik. Pod pokrywą od kolumny kierowniczej znalazlem glosniczek - normalna sprawa...Natomiast obok niego jakis dziwny czujnik wraz z gumowym wężykiem cos 'ala' wezyk od podcisnienia co to jest ???? jaka role spełnia.

Będe wdzięczny za wszelkie informacje .Pozdrawiam

By ZacAnaheim

"Nie ma ludzi niewinnych są tylko źle

przesłuchani"

"Prawo jest jak płot - żmija zawsze się prześliźnie, tygrys zawsze przeskoczy, a bydło przynajmniej się nie rozłazi, gdzie nie powinno."

Opublikowano

Haaaa no wlasnie to jest to...ale dokładnie czujnik sterujący pracą nagrzewnicy!?!?!? Dokladnie co on robi.

Bo mam problem z ogrzewaniem tzn....caly czas mi grzeje strona kierowcy jak na pokretle jest na max zimne i na max cieple jest tak samo sauna po stronie kierowcy.Moze ten czujnik za to odpowiada?

Jezeli komus znana jest funkcja tego czujnika tzn za co on odpowiada bylbym wdzieczny,.

By ZacAnaheim

przesłuchani"

"Prawo jest jak płot - żmija zawsze się prześliźnie, tygrys zawsze przeskoczy, a bydło przynajmniej się nie rozłazi, gdzie nie powinno."

Opublikowano

To jest czujnik temperatury powietrza, w tym przypadku po stronie kierowcy. Rurka podciśnieniowa jest po to, by do czujnika zasysać powietrze z kabiny i mierzyć jego temperaturę.

Jeżeli czujnik jest odłączony, to sterownik ogrzewania nie ma informacji zwrotnej o temperaturze i może grzać na max. Wepnij czujnik pod kabelek i do podciśnienia, ogrzewanie się pewnie unormuje. Jeżeli nie, to albo czujnik jest uszkodzony (mało prawdopodobne), albo elektrozawór sterujący jest uszkodzony/zawieszony (częsta awaria).

E61 530d '04 (2015-?), E34 525TDS touring '95 (2006-2016), E30 325i '89 (1996-2006)
Opublikowano

Dobra to w takim razie powiedz mi gdzie ten elktrozawor sterujacy sie znajduje i jak sie do niego dobrac czy moge go samemu naprawic czy tylko i wylacznie qpic ? Rozbieralem ta konsole przednia z pokretlami i z tego co sie zorientowalem pokretla sa czyms w rodzaju potencjometrow moze w tym tkwi problem? Moze przepne pasazera na kierowce i zobzce czy w tedy bedzie dzialac.

Pozdrawiam.

By ZacAnaheim

przesłuchani"

Opublikowano

... dokładnie tak pisze Piotr J - podepnij go i zobaczysz

- potencjometr / pokrętło po stronie kierowcy nie może być przekręcony na maksa ( przekręć go do wyczuwalnego przeskoku ) jak jest " po przeskoku " to jest to ogrzewanie awaryjne i te czujniki nie reagują na elektroniczne sterowanie temp . i nie ma możliwości osobnego ustawienia temp. ogrzewania dla kierowcy i pasażera - jak potencjometr jest ustawiony w dowolnej pozycji " do punktu przeskoku " możesz regulować temp. nie zależnie dla siebie i pasażera , jak nie będzie działało to jak wspomniał Piotr pozostaje zawór ogrzewania - jest z lewej strony pod maską po stronie bezpieczników / 2 szt /

PS . myślałem że temat nie aktualny bo się nie odzywałeś :wink:

* - w zależności od typu i wyposażenia
Opublikowano

OKiej dzieki z informacje ide dzialac do garazu.Moze cos z tego bedzie ten elektrozawor sterujacy juz znalazlem teraz tylko pytanie czy mogl sie zawiesic i czy jest rozbieralny.Ide dlubac o postepach bede informowal dzieki wielkie.

Pozdraiwam.

By ZacAnaheim

przesłuchani"

Opublikowano

No wypas elektrozawor dostał strzala i odrazu wszystko wrocilo do normy teraz grzeje tak jak powinno byc potencjometr w takim razie dobrze dzialal. tylko elektrozawor sie zawiesil.Dzieki za pomoc.

Pozdrawiam

By ZacAnaheim

przesłuchani"