Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam sugerujac sie wiekszoscia waszych rad nalalem do silnika syntetyczny olej castrol edge 0w-40, nie wiedzialem co bylo lane wczesniej bo auto sprowadzilem z Niemiec. Olej wymienilem tydzien temu i zaobserwowalem ze po wymianie silnik od spodu jest caly mokry. Na bagnecie poziom jest taki jak byl a po dlugim postoju zostawiam mala plamke.

Co mam teraz zrobic???

Sa jakies uszczelniacze??? :(

RAZ BMW ZAWSZE BMW
Opublikowano
Witam sugerujac sie wiekszoscia waszych rad nalalem do silnika syntetyczny olej castrol edge 0w-40, nie wiedzialem co bylo lane wczesniej bo auto sprowadzilem z Niemiec. Olej wymienilem tydzien temu i zaobserwowalem ze po wymianie silnik od spodu jest caly mokry. Na bagnecie poziom jest taki jak byl a po dlugim postoju zostawiam mala plamke.

Co mam teraz zrobic???

Sa jakies uszczelniacze??? :(

O jakich uszczelniaczach mówisz?? O tych dolewanych do oleju?? :mad2: :mad2: Nigdy nie lej żadnego badziewia, chyba, że auto to złom idący do żyda :D

Przede wszystkim sprawdz skąd ten olej kapie. Pewnie albo zawór spustowy, albo uszczelka pod miską olejową. Najprawdopodobniej to ona jest powodem kapania oleju. Warto od czasu do czasu zdjąć miskę, wyczyścić ją od wewnątrz, bo te kilogramy :lol: opiłków nie spłyną Ci podczas spuszczania oleju, a koszty wymiany uszczelki nie jest wielki.

Adi
Opublikowano
moim zdaniem syntetyk wyplukal ci nagar z silnika ktory po czesci uszczelnia uszczelniacze i z tad te wycieki pewnie wczesniej jezdzil na mineralnym ,mialem to samo w swoim audi v8 jak jezdzilem na mineralnym bylo ok a jak wlalem syntetyk zaczelo leciec jak z konewki,sprawdz dokladnie ktora uszczelka cieknie umyj silnik bedzie widac i ja wymien albo motor doktor i inne zamulacze ale chyba szkoda silnika.powodzenia
czy jestem mądrym i dobrym czlowiekem?zdarza mi sie byc.
Opublikowano

Mineralny to chyba malo prawdopodobne bo auto sprowadzilem z Niemiec a tam raczej nie sepia na olej, mysle ze byl polsyntetyk.

Mechanik powiedzial mi ze jak sie "wyplucza panewki" to bedzie powazny remoncik, czy to mozliwe??

Dodam ze silnik pracuje pieknie cichutko i rowno, zreszta przed wymiana tez tak chodzil nie zauwazylem zadnej roznicy.

RAZ BMW ZAWSZE BMW
Opublikowano

ja tez kupilem e39 z niemiec 2001 rok i mialem polsyntetyk.

Wiec jak sie niewie jaki olej byl wlany to lepiej wlac gorszy w sensie nie 0w40

tylko np 10w50 .

Z mineralnego na syntetyk sie nie przechodzi. Odwrotnie mozna.

Everyday I’m hustlin'

http://i53.tinypic.com/28tfl1c.jpg

Opublikowano

... w nowoczesnych silnikach żaden olej mineralny, ani półsyntetyczny nie zapewni silnikowi takiej ochrony jak syntetyk :idea: , wiadomo że syntetyk posiada konsystencję wody dlatego łatwiej o wyciek z silnika.

Zgadzam się z użytkownikiem adikiem, że nie ma co rozpaczać, lepiej powymieniać dziurawe uszczelki, niż przechodzić na gęstszy olej ...

marzenie : E34 M5

http://img266.imageshack.us/img266/9927/540podpisnj4.jpg