Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, problem występuje odkąd nabyłem E39. Mianowicie, podczas jazdy bez gazu, hamując silnikiem, przy niewielkich prędkościach obrotowych autko szarpie. Wygląda to tak, jakby silnik miał problemy z rozróżnieniem fazy hamowania od obrotów biegu jałowego - problem ten występuje właśnie na granicy tych dwóch przypadków (np w jeździe w korku itp.).

Dodatkowo wydaj mi się, że na postoju, po zwiększeniu obrotów silnika do np 3tys. silnik jakoś powoli schodzi do obrotów biegu jałowego (zwłaszcza od około 1000 obr/min).

Czy ktoś z forumowiczów spotkał sie z czymś takim (owo szarpanie)? Czy może to być wina przepływomierza czy raczej potencjometr gazu?

Dodam, że na wolnych obrotach silnik pracuje bardzo równo, jednak czasami trudniej pali na ciepło.

Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki.

Coat of arms of NEPAL
Opublikowano

Ja mam tak samow swojej e34. Z tego co wiem jest to wina regulacji pompy wtryskowej, lub tez moze byc spowodowane uszkodzeniem nastawnika pompy.

Ja tak jezdze juz 1.5 roku i przestalem sie tym przejmowac

Opublikowano

Witam.

Tez tak miałem,dopiero mechanik mi powiedział że po niżej 1,5 tys/obr szczególnie jeżeli "huśtasz" się w korku to ponoć normalne przy tych silnikach,szczególnie w "staruszkach" gdy pompa już troszkę wyrobiona.Teraz jak podjeżdzam w korku to tak żeby mieć obroty powyżej 1,5tys i jest OK

Pozdro

Opublikowano

Wcześniej miałem TDSa w Omedze i tam nie było takiego problemu. Widać wszystko sprowadza się do regulacji pompy.

Tylko kto mi to zrobi w Krakowie...?

Coat of arms of NEPAL
Opublikowano

Też tak mam.

Zrobiło się po uszczelnianiu i regulacji pompy wtryskowej. Też muszę podjechać na korektę, ale jakoś szczególnie mi to nie przeszkadza więc się bujam już 3 m-ce...

E61 530d '04 (2015-?), E34 525TDS touring '95 (2006-2016), E30 325i '89 (1996-2006)