Skocz do zawartości

E30 TOURING - wicieraczka tylna

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Wszystkich serdecznie!

Od jakiegoś czasu mam problem z tylną wycieraczką.

Działa sama sobie kiedy chce :duh: Potrafi sie zatrzymać w dowolnym miejscu szyby po czym rusza śmiało w sobie tylko znanej chwili :mad2: .

1. Sprawdziłem bezpieczniki - OK

2. Zmieniłem kontroler tylnej wycieraczki na inny - Dalej to samo.

3. Sprawdzilem kable przy przełączniku - OK

Będę bardzo wdzięczny za wszelką pomoc!!! Sam już nie wiem gdzie szukać.

Z góry dzięki i pozdrawiam

Uwielbiam stare kwadratowe trumniaki ze stajni BMW i jeżdżę E30 z wyboru a nie z przymusu!!!
Opublikowano
Nie wiem może się blokuje "fizycznie", zanieczyszony jest silnik czy co
"Przyspieszenie, to ciekawy sposób na pokonanie odległości pomiędzy zakrętami"
Opublikowano
  • Autor

Co do silnka jako takiego to myśle, że to nie jest przyczyna. Silnik chodzi sichutko i płynnie.

Pytanko:

Czy silnik wycieraczki posiada cos w rodzaju przełącznika skrajnego połozenia??

Moze wlasnie ten "przełącznik" sie rypnął?

Uwielbiam stare kwadratowe trumniaki ze stajni BMW i jeżdżę E30 z wyboru a nie z przymusu!!!
Opublikowano
  • Autor

Witam Ponownie!!

Sprawa załatwiona! Okazało się ze przełacznik dajacy impulsy do kontrolera wycieraczki był walnięty. Aby się do niego dostać należy wymontować mechanizm i go rozkręcić. W środku oprócz mechanizmu jest ramię, które włącza/wyłącza przełącznik. To właśnie tem przełącznik jest winowajcą.

Widziałem na forum opisy podobnych akcji z przednimi wycieraczkami. Myślę, że przyczyna moze być ta sama....

Pozdrawiam Miłośników marki :))) :dance:

• 7 miesięcy temu...
Opublikowano
Mam pytanko odnośnie kontrolera wycieraczki. Otoz mam E30 touring z 92r i w poszukiwaniu kontrolera przekopalem juz cale autko... :mad2: Gdzie ten nieszczensny kontroler sie znajduje ????
Opublikowano
  • Autor

hejka,

Kontroler jest w schowku bagażnika. W tym po LEWEJ stronie. Tam gdzie jest zbiorniczek na płyn, lewarek i inne......

Otwórz boczek. Pod półeczką zobaczysz śrubkę. Odkręcając ją odkręcisz kontroler.

Powodzenia