Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

NO i pojawił mi sie pierwszy problem (mam nadzieje, że ostatni)...

kiedy odpalam autko, zapalają sie kontrolki, po czym standardowo gasną, dzieje się tak również z kontrolka od DSC jednak po chwili ona sie znów zapala i już świeci na dobre...Oczywiście wszystko inne działa jak należy...

Czy ktoś z Was miał coś podobnego, albo wie od czego to może być ?

Opublikowano
DSC to jest kontrola trakcji ale u mnie oświeca się z ABS bo mam uszkodzony czujnik ABS przy jednym kole i ponoć obojętnie który systym nie działa to drugi wtedy też nie działa bo są z sobą powiązane . musisz podjechać do warsztatu by to zdiagnozować komputerem
Opublikowano

Tak jak wyzej,

masz usterke w ukladzie kontroli trakcji. Moze jest to cos powaznego albo tylko lekka awaria. Jedyna rada to diagnoza na dobrym sprzecie.

Pozdrawiam

Opublikowano
Masz awarię kontroli trakcji. Trzeba zdiagnozować na komuterze i to dobrym. U mnie świeciło ASC i komputer wskazał na linkę sterującą przepustnicą, okazało się że zacina się w pancerzu. Wymieniłem i jest ok - linka 40 zł w ASO
Opublikowano

Witam. Panowie mam ten sam problem bmw 530d.

Zapala się kontrolka dsc ale ABS działa.

Możecie coś poradzić, co to może być?

Pozdrawiam

Opublikowano

Wiadomości z frontu...

Pojechałem z tym do firmy WFK w Wejherowie (Polecam Firmę).

Okazało się, ze padł czujnik od kontroli trakcji (312 zl) plus robocizna - razem wyszło 460 zl. Walka jednak z DSC trwała długo, gdyż trzeba było ustawić koła i kierownice odpowiednio, by komputer wiedział w jakim jest położeniu i kierownica i koła...

Wszystko było by OK, gdyby nie to, ze kontrolka od DSC znów zaczęła się palić tzn. raz sie pali, a raz nie...wydaje mi sie, ze to może być raczej wina czujnika przy kole, niż kompa...ale zobaczymy,a może ktoś z Was miał już podobne przejścia ??

Opublikowano
I dalsze wiadomości - po ponownym podłączeniu pod kompa okazało się, ze padł czujnik skrętu kierownicy - cena: 612 zl ;( Lekki dół i generalnie zastanawiam się co z tym zrobić - Może ktoś z Was ma jakieś pomysły ??
Opublikowano

Mi nie działało dsc i nie miałem świateł cofania. Okazało się ze miałem licznik zmieniony na licznik od e39 ale w automacie.

Pozatym przy zmianie licznika trzeba zakodować poprawny klucz kodowy i ustawić to z kolumną kierownicy. Teraz wszystko mi działa:)

Opublikowano

Sytuacja na razie wygląda na razie tak, ze raz DSC działa i jest wszystko OK, a innym razem DSC sie wyłącza (świeci sie lampka) i tyle... Jeszcze nie udało mi sie zauważyć od czego zależy to czy działa czy nie...

W każdym razie teoria z padniętym czujnikiem skrętu kierownicy wydaje mi sie taka średnia, gdyż gdyby tak naprawdę było to kontrola trakcji byłaby wyłączona cały czas, a nie od czasu do czasu....

Od wczoraj (tak mi się wydaje, że od wczoraj) doszedł taki dziwny dziek gdzieś z kolumny kierownicy jakby coś gdzieś obcierało...

Już nie wiem co o tym wszystkim myśleć...

Opublikowano

Czy istnieje możliwość by ta lampa od kontroli zapalała sie na skutek jakiegoś spiec na desce rozdzielczej ??

Mam nadzieję, ze może ktoś z Was to wie...z góry dzięki za pomoc...