Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie posiadam bmw wiec z tymi silnikami testów nie przeprowadzałem. Pb95 i Pb98 testowane było natomiast na dwóch innych silnikach: Opel Astra I 1,4 8v [60km] oraz Mazda 323 1,5 16v [88km]. Samochody nigdy nie miały instalacji gazowej.

Zarówno Opel jak i Mazda zalane Pb98 wykazały niższe spalanie na odcinku 100km [roznica wynosiła od 0,5l do 1l]. Praca silnika też jest troszkę lepsza na Pb98 niż gdy było wlewane Pb95.

Dlatego nie zgadzam się z opiniami, że nie ma róznicy pomiedzy Pb98 a Pb95.

Opublikowano

One Touch w wolnym kraju każdy ma prawo do własnego zdania. Każdy ma także prawo do podważania testów nawet tych przeprowadzanych przez cieszącą się niemałym autorytetem firmę Dekra której to badanie pozwoliłem sobie we wcześniejszym poście przedstawić.

Nic to, że badanie wykonano na hamowni w warunkach idealnie powtarzalnych. Nic to, że do testu użyto supernowoczesny motor FSI z wtryskiem bezpośrednim do którego producent zaleca stosowanie benzyny 98 dopuszczając jedynie 95 z zastrzeżeniem wzrostu zużycia paliwa i spadku mocy. Natomiast o antycznych silnikach starej Mazdy , a już w szczególności Astry1 generacji 1,4 8V jedno można by powiedzieć bez nadmiernego ryzyka. To, ze mogłyby jeździć bez widocznych efektów ubocznych nawet na starej etylinie 78 gdyby tylko występowała w wersji bezołowiowej

Twoim zdaniem One Touch przeprowadzone w warunkach amatorskich bez zapewnienia porównywalności warunków bo przecież na drodze jak w starym chińskim porzekadle „ nie da się dwa razy wejść do tej samej rzeki” sytuacja nigdy nie jest taka sama i nigdy dokładnie w tym samym miejscu nie hamujesz i nigdy w tym samym miejscu tak samo głęboko nie wciskasz pedału gazu. Nigdy na tej samej drodze nie spotkasz tej samej liczby samochodów nie wspominając o zmiennych warunkach pogodowych takich jak ciśnienie czy wiatr, a jak szybko się to zmienia i jaki może mieć wpływ na wyniki można było zaobserwować podczas ostatniego skoku Adama Małysza. Niby skakali w odstępie jednej godziny, a jak zmieniły się warunki.

Opublikowano

Napewno takie badania są bardzo wiarygodne jeżeli są dobrze przeprowadzone.

Ja sam potestowałem paliwa i lepiej samochód się zachowuje na Pb98. Po prostu to czuje a nawet jeżeli mnie mozg oszukuje :D to przynajmniej psychicznie lepiej się czuje :D .

Opublikowano

proponuje wykonac prosty test (dla zwolennikow 98okt.)

polozyc na klacie Trylogie Sienkiewicza a nastepnie zrobic to samo z trzema wyrwanymi kartkami-jezeli wyczujesz roznice to tankuj 98 okt. :twisted2: :twisted2: :twisted2:

wzrost mocy w granicach 1,5% to moze wyczuc jedynie kubica a nie tacy amatorzy jak my,wiec jezeli nie ma zadnej roznicy to po co przeplacac :naughty:

Opublikowano
Przy tej dyskusji wychodzi, ze najlepiej jest tankowac LPG, ktore ma ponad 100 oktanow ;)

Tomek

Marzenia się spełniają...

Opublikowano
proponuje wykonac prosty test (dla zwolennikow 98okt.)

polozyc na klacie Trylogie Sienkiewicza a nastepnie zrobic to samo z trzema wyrwanymi kartkami-jezeli wyczujesz roznice to tankuj 98 okt. :twisted2: :twisted2: :twisted2:

wzrost mocy w granicach 1,5% to moze wyczuc jedynie kubica a nie tacy amatorzy jak my,wiec jezeli nie ma zadnej roznicy to po co przeplacac :naughty:

czym innym jest wzrost mocy

czym innym zuzycie paliwa

autor tematu pytał o zuzycie paliwa a nie wzrost mocy

3 kartki to bedzie chyba mnie niz 1.5 % przy calej Trylogii ;)

Opublikowano

z drugiej strony musze przyznac ze spalanie rzeczywiscie jest mniejsze , choc niewiele to jednak zauwazalne

ja ostatnio tankowalem v power

:norty: bo byly 4 punkty smart za litr

tankowac i tak musze a tak przynajmniej wezme jakas zabawke dla dzieciaka :twisted2: