Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Od niedawna jestem posiadaczem 525 TDS touring w automacie :mrgreen:

Mam z nim malutki problem,przegladalem forum lecz nie znalazlem zadowalajacej mnie pdpowiedzi...

Jesli ktos jest w stanie podpowiedziec mi cos rozsadnego to z gory bardzo dziekuje.

Problem polega na wariujacym wskazniku temperatury, wyminilem juz termostat, sprawdzilem pompe wody, wymienilem czujnik temperatury (ta w bloku pod kolektorem ssacym),podmienialem codish cheker,plytke z zegarami jak i kompletne zegary i caly czas dzieje sie to samo :!:

Po okolo pol godzinie jazdy temperatura na wskazniku idzie mi na maxa :!:

Na dobrym warsztacie w 3-miescie(WFK) mechanicy sami zalamuja juz rece. Teoretycznie wszystko co jest zwiazane z temperatura jest juz wymienione lub sprawdzone a wskaznik dalej swoje :!:

W piatek chce jechac tym autem prawie 1500 km do Norwegii i ta temperatura nie daje mi spokoju. Wiem ze obieg jest sprawny,temperatura silnika tez (sprawdzana przez kompa na serwisie) ale jednak wolalbym miec auto na ta trase pod pelna kontrola...

Jesli ktorys z Was koledzy Forumowicze mial podobny problem lub ma pomysl jak temu zaradzic to prosze o podpowiedzi.

POZDRAWIAM

2FST4U
Opublikowano

Skoro zegary wykluczamy (bo wymienione), to trzeba by ustalić:

- czy ten sam czujnik temperatury dostarcza informację o temperaturze do DDE (Digital Diesel Electronics - sterownik, komputer silnika) i do miernika. Może są 2 czujniki i wymieniłeś nie ten... ale to wydaje mi się mało prawdopodobne.

- jeżeli jest jeden czujnik i na komputerze podłączonym do DDE odczyt jest poprawny, to czujnik jest OK. informacja o temperaturze jest pewnie przekazywana dalej z DDE do zegarów. Może więc być problem z połączeniem zegary - DDE lub z samym DDE (sygnał z czujnika odbiera i interpretuje poprawnie, ale wysyła błędny sygnał do zegarów).

Ponieważ jestem elektronikiem, to podejrzewałbym elektronikę. Usterki tego typu, że elementy tracą swoje parametry pod wpływem temperatury zdarzają się dość często, w ten sposób też objawiają się zimne luty i inne niekontakty. U ciebie DDE, schowane w komorze silnika może się rozgrzewać i potem wariować. Ja bym wyjął DDE ze schowka w komorze silnika i go schładzał / nagrzewał suszarką (najlepiej ze zdjętą obudową) i patrzył, czy usterka pojawia się i znika. Albo podmieniłbym DDE, jeżeli miałbym możliwość wypożyczyć.

E61 530d '04 (2015-?), E34 525TDS touring '95 (2006-2016), E30 325i '89 (1996-2006)
Opublikowano
mówisz o czujniku temperatury, nie wiem jak jest w dieslach ale ja mam w M50 dwa czujniki jeden do kompa a drugi na deske. Ja mam podobny choć inny :) problem. Mi zawsze z zimnego silnika skazówka startuje od połowy i w miare nagrzewania idzie do czerwonego pola i jak osiągnie max licznikowe tj około 40 st C to idzie do niebieskiego i już pokazuje jak należy. MI jeden z mechaników BMW powiedział ze mi to naprawi za 150 zł ja jednak zrezygnowałem bo złe pokazywanie wystepuje tylko powiedzmy do tempretury 30-40 st C a potem już jest oki i nie przeszkadza mi to, u ciebie jest nieco inna sytuacja, bardziej denerwująca.

B-artek M-onika W-ojtuś (synek)

Moje byłe BMW http://www.bmww.webpark.pl/M5drive.gif Moje też byłe BMW

Opublikowano

Witam

PiotrJakub; czujnik prowadzi tak jak mowiles do DDE i dalej do zegarow, z tym ze zegary podmienione,plytka elektroniczna tez, sam wskaznik rowniez, czujnik na samym poczatku, gdyz jego wlasnie podejrzewalismy od poczatku...

Jutro umowilem sie ze podjezdzam do warsztatu i prowadzimy oddzielny kabel ,bezposrednio od czujnika do zegara :!: Koles wczoraj sledzil schematy i stwierdzil ,ze istnieje taka mozliwosc.

Zobaczymy co z tego wyniknie...

Poki co dziekuje wszystkim za podpowiedzi :cool2:

POZDRAWIAM

2FST4U