Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Cześć. Właśnie wymieniłem pasek klinowy - a raczej wieloklinowy i za każdym razez po uruchomieniu zimnego silnika słychać dość głośny pisk, świst tak jakby od jakiegoś łożyska aż do momentu rozgrzania się silnika. Przed wymianą tego nie było. Mam pytanie czy jest regulacja napięcia tego paska czy odbywa się to samoczynnie i czy może mieć na ten pisk wpływ za duży naciąg paska ??? [e36, 318i, bez klimy, wspomaganie).
Opublikowano

Mam E36 M43B16, to to samo co 1.8 pasek naprezany jest przez hydrauliczny napinacz(150zl) z rolka(78zl).Wymienilem sobie pasek (Contitech) i piszczalo na wilgoci i zimnie, to wymienilem jeszcze napinacz z rolka i rolke prowadzaca (43zl)...i dalej piszczalo.Zmienilem pasek na Gates, jest teraz do przyjecia.

PS.zdemontuj pasek i pokrec reka za alternator,pompe wody,servo,rolki to moze cos wysluchasz.Weryfikacja napinacza najlepsza poprzez porownanie (wciskanie) z nowym

pozdrawiam

• 3 lata później...
Opublikowano

Ile powinien kosztowac taki pasek wieloklinowy do E36 316 z 93 roku (listopad, silnik M43b16)? Bylem w dwoch sklepach:

W pierwszym powiedziano mi (po podaniu modelu samochodu, rocznika, silnika) ze kosztuje 85PLN za Gates'a, 95PLN za Bosch'a. Sprzedawca powiedzial ze lepiej wziasc Gatesa bo firma zaleca ich wymienianie co 100000 km (w przypadku Boscha 80k km). Podczas rozmowy ze sprzedawca na temat tego co pasek napedza, powiedzial ze alternator, ale nie pompe wodna (a przeciez napedza?)

W drugim sklepie, po podaniu przeze mnie wymaganych danych, sprzedawca powiedzial ze kosztuje 42PLN pasek Gatesa.

Stad pytanie o to, ile powinno to kosztowac.

Druga sprawa: czy bawic sie samemu w wymiane tego (moze ktos zapoda jakis FAQ/instrukcje na temat tego, albo moze ma skany z ksiazki "Sam naprawiam BMW" na temat wymiany paska), czy tez moze lepiej zostawic to specjalistom z warsztatu?

I jeszcze jedno, nie za bardzo wiem jak ze strony realoem.com znalezc oznaczenie takiego paska, pomoze ktos?

Dzieki za odpowiedzi

http://img166.imageshack.us/img166/6026/ichazq8.gif