Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Mam taką sprawę. Musze wymienić klocki na obu ośkach w mojej 318is to moje pierwsze auto i sam sie za takie rzeczy nie biore. Mam juz klocki zadzwonilem do mechanika ponoć niedrogi i mi powiedzial ze za tą wymiane wezmie 70 zł. Czy to aby za dużo mnie nie kasuje? Ile taka usługa może kosztować? Costam gada ze z tylnymi klockami jest wiecej roboty i to schodzi. A tak jeszcze ile może wziasc jakbym sie zdecydował dodatkowo na wymiane tarcz z tylu? Znaczy z doswiadczenia waszego ile za cos takiego kasują?
Opublikowano
Zależy gdzie. U mnie kasuje za to 100zł. Lepiej samemu wymienić ( przynajmniej w moim przypadku :norty: ) Tylko tyle wykręcania kół i ... niech coś pójdzie nie tak.
http://img530.imageshack.us/img530/7382/bmwx3wd9.png
Opublikowano

jakie znow nie tak :8) tam po prostu nie mozna nic spartolic, jak sie tego nie chce :| wymiana jest banalna to po co placic? :| tymbardziej, ze nawet kanal nie jest potrzebny.

Do wymiany klockow potrzebne jest tylko 'cos' czym zcisniesz cyinderek. Ot tyle.

Do wymiany jeszcze potrzeba klucza do kol, imbusa, i moze przydac sie wd40.

Goraco zapraszam do dzialu 'zrob to sam', i jezeli nie boisz sie ubrudzic, dasz rade.

Breast. Mouth. Waist.
Opublikowano (edytowane)
Ja sam wymieniam prosta robota jak nie wiem co :) Z tego co pamiętam to dwa imbusy trzeba odkręcić i zacisk schodzi :)

...trzeba pamiętać o ich oczyszczeniu i konserwacji :cool2:

Edytowane przez SN3

Galeria moich pojazdów i ich historia

http://img149.imageshack.us/img149/6353/podpisoj3.jpg

Opublikowano
Witam. Mam taką sprawę. Musze wymienić klocki na obu ośkach w mojej 318is to moje pierwsze auto i sam sie za takie rzeczy nie biore. Mam juz klocki zadzwonilem do mechanika ponoć niedrogi i mi powiedzial ze za tą wymiane wezmie 70 zł. Czy to aby za dużo mnie nie kasuje? Ile taka usługa może kosztować? Costam gada ze z tylnymi klockami jest wiecej roboty i to schodzi. A tak jeszcze ile może wziasc jakbym sie zdecydował dodatkowo na wymiane tarcz z tylu? Znaczy z doswiadczenia waszego ile za cos takiego kasują?

I tu jest definnitywnie widoczne to , ze nie szukales na forum.....wejdz do zrob to sam i jest tam moj temat poswiecony wymianie klockow-wiecej inicjatywy od siebie. :duh:

Opublikowano

I tu jest definnitywnie widoczne to , ze nie szukales na forum.....wejdz do zrob to sam i jest tam moj temat poswiecony wymianie klockow-wiecej inicjatywy od siebie. :duh:

Pytalem o koszt wymiany przez kogos jaki jest? Tobie radze dokladnie czytać posty.

Opublikowano
O to mi chodziło ale jak ktoś ma 2 lewe ręce to lepiej niech jedzie do fachowca :twisted2:
http://img530.imageshack.us/img530/7382/bmwx3wd9.png
Opublikowano

Ja już wiem, że o ceny nie ma się co pytać - po pierwsze 90% wypowiadających się nie odpowiada na pytanie, tylko pisze jakieś własne przemyślenia, a po drugie są takie rozbieżności cen między miastami i serwisami, że różnica może być dwukrotna.

Przykład: wymieniałem sprzęgło - w Krakowie w dobrym warsztacie za wymianę w przednionapędowcu płaciłem 250zł, a w Wawie za beemkę zabuliłem 450zł - po prostu szok - a najtaniej znalazłem 350zł.

Opublikowano
Konkretnie........szczecin wymiana klockow ham. 100zł obie strony.

a nie konkretnie wymiana jest prosta jak budowa cepa i mozna w ciagu 30minut zrobic to samemu .....ale decyzja nalezy do wlasciciela

Sam nigdy nei zmienialem klocuchów i gdybym tylko miał gdzie to zrobić jakiś garaż i kogoś kto by mi troche pomógł to bym to zdziałał, a tak boje się że coś pojdzie nie tak nie wiem cos się zakleszczy, wypadnie mi zaworek sciskajacy klocki lub cokolwiek. Ok dzieki za info od wszystkich.

Opublikowano
Ja już wiem, że o ceny nie ma się co pytać - po pierwsze 90% wypowiadających się nie odpowiada na pytanie, tylko pisze jakieś własne przemyślenia, a po drugie są takie rozbieżności cen między miastami i serwisami, że różnica może być dwukrotna.

Przykład: wymieniałem sprzęgło - w Krakowie w dobrym warsztacie za wymianę w przednionapędowcu płaciłem 250zł, a w Wawie za beemkę zabuliłem 450zł - po prostu szok - a najtaniej znalazłem 350zł.

To przecież normalne że koszt robocizny uzależniony jest od miejscowości i o to nie ma się co spierać. Co do kosztu wymiany sprzęgła - nie można porównać dwóch róznych pojazdów :duh: to niepoważne :mad2:

...są pojazdy gdzie do wymiany sprzęgła nie trzeba demontować nic prócz osłony blaszanej sprzęgła i korka wałka sprzęgłowego (Koszt w ASO 100-150 zł). U mnie w ASO cena tej operacji jest uzależniona od modelu pojazdu oraz wersji wyposażenia.

Galeria moich pojazdów i ich historia

http://img149.imageshack.us/img149/6353/podpisoj3.jpg