Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Parę lat temu nasz zakład miał umowę podpisaną z BP,ale te oleje się słabo sprzedawały,wtedy nikt ich nie znał i się rozwiązało umowę.Oleje jak oleje powinny byc dobre, ta firma razem z VEDOLLem jest chyba jakoś połączona z CASTROLEM,gdzies o tym kiedyś czytałem. Został nam tylko szyld po BP. Ostatni widzę tendencję wzrostową do sprzedaży VALVOLINE, CASTROL,natomiast spada MOBIL i LOTOS
Opublikowano
Czemu nikt nigdy nie pisze niczego o Shellu? Tak słaby, czy tak rzadko używany?
"Przyspieszenie, to ciekawy sposób na pokonanie odległości pomiędzy zakrętami"
Opublikowano
Tak rzadko używany,tak samo jak STATOIL,o SHELL tylko w przeciągu 5lat spytało się mnie o jego z 2-3osoby,a o STATOIL nikt,nie mówiąc o BP,ESSO trochę tego miałem,TOTAL. Najbardziej to zapaleni znawcy olejów to kierowcy FIAT,mają tam napisane,że olej ma byc VS i inego nie ma prawa się im zalać,a to taki badziewiasty olej i jaki drogi. VS EUROPA tak sie nazywa ma parametry jakościowe stare SG,a teraz norma to jest SM,SL
Opublikowano
U nas firmówka jeździ własnie na BP, powiem szczerze że po zmianie z oleju np. Castrol na BP gorzej pracowała tzn. miałam wrażenie że głośniej. Zostaw jeśli masz świeży i ew. przy następnej wymianie na coś innego się zdecydujesz.
Opublikowano

Ja jeszcze pociągne dalej Shella:

MarcinPioneer, widze że kawał speca z Ciebie :cool2:

Co powiesz o Shellach, ba ja zalałem (pisało na nim że polecany przez BMW) i jest luks.

A jaka jest opinia wśród speców?

Pozdrawiam

"Przyspieszenie, to ciekawy sposób na pokonanie odległości pomiędzy zakrętami"
Opublikowano

O Shellu to Ci za bardzo nie powiem,bo nie mam z nim styczności,poprostu na moim terenie jest on nie popularny.

Ale wiem,że to jest jeden z lepszych olejów,jak ma aprobaty BMW to jest dobrze. Chociaż do starszych samochodów,nie musi być odpowiednio dokładnie dobrany olej, np. VW nowe TDI muszą jeździć na oleju specjalnie do ich pompowtryskiwaczy 5W40 z oznaczeniem VW 505.01 i jest to olej półsyntetyczny.

Wczoraj był u mnie brat cioteczny,kupił nowego AVENSISA 2,2D-4D, i do niego robi tylko olej CASTROL o nazwie MAGNATEC PROFESIONAL A1 5-W30 i VALVOLINE SYNPOWER 5W30,żadna inna firma olejowa nie robi do tego samochodu oleju.

Opublikowano

Na shellu jezdzilem poprzednim autem i do beemki zalalem takze shella.

Wszystko jest ok. Ale ze BMW rekomenduje Castrola i ze zbliza mi sie wymiana oleju mam juz zakupione 2 baniaczki 4-litrowe Castrol Magantec 5W40. Czy to dobry olej do mojego auta?? Teraz tez mam zalany full syntetyk

Zapraszam na forum uzytkownikow Diesla

http://www.bmw-diesel.pl