Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam wszstkich Klubowiczów mam zamiar zmienic samochód-obecnie jezdze Citroenem XM 3.0 V6 , i zastanawiam sie nad E38 z silnikiem 2.8 ,3.0 lub 3.5litra jak sadzicie ktory z nich najlepiej wybrac - jakie mniej wiecej maja spalanie bo wczesniej mialem BMW 750iL E32 w wersji VIP i palila mi strasznie ok 20-30litrow. Na co najbardziej trzeba uwazac przy tym modelu i jak tam z czesciami do nich bardzo sa drogie???? Z góry dziekuje za odpowiedzi.Pozdraiwam Piotrek
  • Członkowie klubu
Opublikowano

Hej

dynamikę lepszą niż w Cytrynie da Ci już pojemność 2.8 w manualu

Ja bym wybrał 3.5 w manualu- bo to 8V nieźle się zbiera i od 2.8 będzie paliła tylko nieznacznie więcej 1-2 litry

3.0 jest pośrodku tego towarzystwa - prawie 220 KM i maksymalne prędkości zbliżone do poj.3.5 - to też v8

Trudno Ci kolego napisać o typowych usterkach - bo takowych nie ma jak w XM - w porównaniu do Citroena na pewno pod tym wzglądem odetchniesz.

Czego się wystrzegać - aut zurzytych i powypadkowych , także dziwnych zachowań elektroniki - dobrze przed zakupem podpiąć się pod komputer

Pozdro

:D Mario

Opublikowano

Witam.Moim zdaniem jak kupisz e-38 napewno nie bedziesz załował.Brat ma moj juz druga z kolei 528i i powiem szczerze ze tej drugiej kupna to złauje.Szukaj ładej 7 a napewno bedziez z niej zadowolony.

Co do silnika.Kilku moich znajomych na e-38.Jeden ma 3.5V8 i mowi ze nie ma bardzo czym jechac bo wczesniej mial 528i a to ladnie chodzi.Szczerze mowiac ja bym jednak wybrał 740i v8.Spalanie nie znacznie sie rozni od 3.5.Jesli bys sie zdecydowal na gaz to oczywiscie sekwencja i spalanie wachalo by sie od 12l do 18l.A 740i naprawde pieknie jezdzi i silniki sa praktycznie nie zawodne.Odrazam 2.8 i 3.0,bo to sa naprwde malo "zrywne" samochody a swoje tez spala.

Pozdrawim Łukasz

http://img236.imageshack.us/img236/9483/podpis1wx9.png

One heart,one beat

Moja E32 735i

Opublikowano
dzieki za pomoc odnosnie tego 740bede musial bardzo pomyslec ale chyba raczej nie bo tak jak juz mowilem miałem 750iL i ze spalaniem byl poprostu sajgon:)) tym bardziej ze ja lubie sobie przycisnac a co do kolegi MarioBigRed odnosnie XM-a powiemCi ze to jest juz moj drugi XM 3.0 i jestem z nich bardzio zadowolony osiagi ma w miare dobre bo to jest wersja 200KM i wbrew opiniom niektorych nie sa to awaryjne samochody tylko poprostu trzeba umiec je serwisowac a nie oddawac do "kowala" :) .Teraz mysle nad zmiana bo E38 naprawde baardzo mi sie podobaja - nie dlatego ze XM sie sypie bo on i tak zostanie w rekach taty.Aha i ja chce tylko i wylacznie w automacie!! :)) Dzieki za te odpowiedzi i jesli ktos chcialby mi cos jeszcze doradzic to bardzo prosze o odp
Opublikowano
dzieki za pomoc odnosnie tego 740bede musial bardzo pomyslec ale chyba raczej nie bo tak jak juz mowilem miałem 750iL i ze spalaniem byl poprostu sajgon:))

Kolego,750il ,a 740 to diametralna roznica, wierz mi ,ze ta 740 nie pali tak naprawde tak duzo,jakies 10litrow na trasie i do 17 po miescie :cool2:

Opublikowano
Jak będziesz bujał wkoło komina z łokciem na parapecie to 2.8 styknie :mrgreen: jeśli natomiast nie chcesz żeby wyprzedzały cię golfy III pseudo GTI z lusterkami chrom vison i tylnymi światłami "new look" to kup 4.4 będzie dobra a różnica dwóch litrów na sto to tylko 8 zł :!: :!: Przecież to 7er a nie vw lupo 1.0 SDI na tym sie nie da zaoszczędzić
Opublikowano

Witam,

wtrace tez i swoje trzy grosze - jezeli masz juz zamiar kupic V8 - to chyba najlepszym wyborem bedzie 740 - spalanie naprawde nie duzo wieksze niz 3.0 i 3.5 - ale ze spalaniem na gazie sekwencji - sie z kolegami nie zgodze -

w miescie dochodzi spokojnie do 20 litrow - a niekiedy i wiecej - zalezy po prostu jak jezdzisz - i w jakim miescie mieszkasz. Ale poza tym auto nie powinno cie zawisc - poza slabostkami zawieszenia, chlodnicy, pompy wodnej, przewodow wspomagania ... sa to niestety bolaczki tego auta - niestety moim zdaniem - e32 bylo jakosciowo lepiej wykonane - ale pomimo to nie zamienilbym narazie na nic innego.

Pozdrawiam.

SEBEK_E38

http://jungle.ovh.org/bmw_downx.gif

Opublikowano
JAk masz z deko wiekszy budżet to zainwestuj w 730d lub 740d, auta palą średnio 10l ON, jedyne na co trzeba uważać to jakośc paliwa. Osiagi tez niezłe (zwłaszcza powyżej 100km/h w 740d). Jak benzyniaki to faktycznie 740i, niezły kompromis, bo osiagli zblizone do V12, a spalanie do 3.5!
Opublikowano

A ja stanowczo będę bronił silnika 2.8

Wzyscy mówią o przyśpieszeniu a nikt nie mówi o kosztach np V8 w razie problemu z silnikiem czy spalaniem czy jak niektórzy wolą montaż instalacji gazowej i dlatego nie bez powodu fabryka BMW wprowadziła ten motor 2.8 od 96 roku i trzymała do końca produkcji.

Chcesz mieć dobry zryw to kup E46 z silnikiem 2.8.

www.7er.pl > BMW7 Klub Polska
Opublikowano

Jam mam V8 4.0 i jestem zadowolony jeżeli chodzi o przyśpieszenie jednak mniej zadowola mnie spalanie. Kiedy kupowałem auto sprzedawca mówił mi , że średnie spalanie to 13 . Oj teraz bym mu powiedział kur... jego mać ile 4.0 litra pali.

Z olejusem mieszkam prawie na jednej ulicy i kiedy patrze jak u niego wyświetla średnie spalanie - 14 a u mnie 19 to mam powody do płaczu za to na światłach to ja szatanuje i zazwyczaj jestem pierwszy na starcie a olejus tylko wącha mój smrodek :D :D :D :D :D

Inna rzecz natomiast jest dziwna otóż nasz kolega ma 730iA i do 100 jest wolniejszy od olejusa 728iA.