Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Od pewnego czasu mam problem z dmuchawą...

Wydaje takie odgłosy:

http://video.google.pl/videoplay?docid=3375748834638114908

http://video.google.pl/videoplay?docid=-6905035088259059729

Czasem podczas dłuższej pracy sama się zatrzyma i słyszę jakby probówała startować ale nie daje rady...

W trasie gdy wszystko się nagrzeje dmuchawa działa ok, cicho i chyba nie zdarzyło się by się wyłączyła jak już na dobre się rozkręci :)

Co to może być?

Jak się do niej dostać? Czy trzeba demonotować mechanizm wycieraczek? :(

Chyba jest nie wielka szansa na to że to tylko jakiś liść? Jeśli tak to gdzie powinien się zatrzymać? Choć liść to by chyba nie piszczał :(

Pozdrawiam

Opublikowano

Dodatkowo chyba nie jest w porządku to że po przekreceniu kluczyka dmuchawa lekko się obraca (i piszczy)? Co jest widoczne na jednym z filmów, ogrzewanie mam wyłączone.

Pozdrawiam

Opublikowano
Zacznij od demontazu zbiornika wyrownawczego,pozniej pare wkretow i silniczek masz na wierzchu.Prawdopodobnie poszly tulejki slizgowe na wirniku,lub wystarczy tylko konserwacja (+wymiana szczotek przy okazji). Jesli chodzi o lekkie obroty dmuchawy to jezeli pokretlo ustawione jest na zero no to ma silniczek stac w miejscu,natomiast jesli w pierwszej pozycji lub na mini.,no to ma sie delikatnie obracac.

"________ 730iA

/________\

(0o=[][]=o0)

[_]/'''''''''''\[_]

Opublikowano
Zacznij od demontazu zbiornika wyrownawczego,pozniej pare wkretow i silniczek masz na wierzchu.Prawdopodobnie poszly tulejki slizgowe na wirniku,lub wystarczy tylko konserwacja (+wymiana szczotek przy okazji). Jesli chodzi o lekkie obroty dmuchawy to jezeli pokretlo ustawione jest na zero no to ma silniczek stac w miejscu,natomiast jesli w pierwszej pozycji lub na mini.,no to ma sie delikatnie obracac.

Dzieki za odp. przy okazji... widze ze jestes z moich okolic, kto mógłby mi wymienić te szczotki? Chyba ze to tak latwe ze mozna zrobic samemu?

Ten zbiorniczek wyrownawczy to jak rozumiem od płynu chłodniczego... czy nic się nie poleje jeśli go zdemontuje? Czy raczej nie robić tego na gorącym silniku?

Pozdrawiam

Opublikowano
Musisz upuscic troche plynu chlodniczego,tak zeby zbiorniczek byl pusty.Oczywiscie na zimnym silniku!!!. Ze szczotkami sam sobie poradzisz (lutownica,troche cyny i szczotki),gorzej jesli beda wytluczone te lozyska slizgowe :(,wtedy radzilbym Ci oddac ten silniczek w rece kogos kto sie na tym zna (jakis warsztat elektryczny).

"________ 730iA

/________\

(0o=[][]=o0)

[_]/'''''''''''\[_]

Opublikowano
Musisz upuscic troche plynu chlodniczego,tak zeby zbiorniczek byl pusty.Oczywiscie na zimnym silniku!!!. Ze szczotkami sam sobie poradzisz (lutownica,troche cyny i szczotki),gorzej jesli beda wytluczone te lozyska slizgowe :(,wtedy radzilbym Ci oddac ten silniczek w rece kogos kto sie na tym zna (jakis warsztat elektryczny).

Przemyślałem sprawe i ze wzgledu na zabawę z upuszczaniem płynu i na to że bez nagrzewnicy raczej źle się jeździ pomyślałem że chyba trzeba będzie oddać to do regeneracji. Wiem że podobnie robia serwisy z wycieraczkami (mechanizmem), wymieniają na "nowy" a stary sobie zabierają... wysyłam już zapytanie do jednego serwisu czy i za ile mi to zrobią? Sądzicie że to dobry pomysł? Ile warto dać za taką naprawę?

Pozdrawiam

Opublikowano

u mnie bylo to samo wysiadl komotator na dmuchawie i nie bylo sensu ja regenerowac nowa kupilem za 60 zlotyc dziala jak malina ,,,

ps jesli ju tak pisczy to na dniach siadze calkiem u mnie tak bylo najpierw piszcala pozniej miala problem z zaskoczeniem a kotregos pieknego dnia po drodze poprostu sie zatrzymala :)

ps2 bdzo mozliwe ze wymiana szczotek nic nie da bo to wlasnie komotator a nie szczotki sa odpowiedzialen za te piski i jakosc pracy,,, jesli jest wyslizgany i powycierany to nowe szczotki nic nie dzadza ,,, u mnie walsnei takto bylo szczotki byl jak nowki a komotator juz prawie do zera wytarty mial przerwy co powodowalo zatrzymania i odglosy ,,, w pewnym momecie chodzila juz jakby miala wyskoczyc przez maske :) ,,hehe

,,, bmw klub 3city--mod lakiernictwo