Skocz do zawartości

DO ZNAWCOW walek rozrzadu!! kupie vanos!!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

mam pytanie jak to jest z tym walkiem ssacym czy moze byc wyprzedzony od wydechowego o 2-3 stopnie ? czy bedzie zwawiej chodzil?

i czy ten frez wychodzacy z vanosa co wchodzi w kolo walka ssacego powinien miec luzy w deklu vanosa czy nie? nr.GG7288797 mile widziany fachowiec co powie co i jak. silnik to M50 B20 XII.92r :modlitwa:

Kierowco jeszcze dyszka zajrzyjmy smierci w oczy !!
Opublikowano
  • Autor
czyli co nikt sie nie zna czy jak? bo wlasciwie to nie wierze
Opublikowano

Vanos jest po to, by silnik optymalnie wykożystywał moc w każdym zakresie obrotów. Jeżeli wałek jest normalny (czyli bez vanosa) regulacja wałkami może zmienić/polepszyć harakterystykę silnika w jakimś przedziale obrotów (niestety albo to będzie góra, albo dół - coś za coś)

Z vanosem żadne przestawianie nie ma sensu, ustaw dokładnie jak fabryka zaleca.

Co do luzu to widziałem kilka tych mechanizmów i na każdym wałku z frezem był jakiś luz - niekiedy większy lub mniejszy, ale był. Nie ma tam żadnego łożyskowania więc luz nie ma wpływu na poprawność działania vanosa jednak może być przyczyną hałasu okolic rozrządu.

www.turboBMW.pl
Opublikowano
  • Autor
wlasnie chodzi mi o to ze z dzialaniem vanosa nie mialem zadnych problemow dzialalo jak mazenie tylko straszny chalas szedl spod vanosa jakby lancuch o cos szorowal ale tylko jak dodawalem gazu i przy schodzeniu z obrotow czy jesli to chalasowaly te podkladki to czy po rozebraniu ten luz jest zauwazalny jakos ? czy wymiana samego dekla vanosa cos da?
Opublikowano
Co do lepszego chodzenia, to napewno najlepiej chodzi tak jak fabryka przewiduje... Do poprawy osiagow trzeba walek sportowy..
Opublikowano
  • Autor
:modlitwa: dzieki chlopaki za rady . ale czy ktos jeszcze zna odpowiedzi na jak wyzej wymienilem????? :modlitwa: nerwica mnie juz z tym vanosem bierze i sni sie po nocach hehe :duh: :mrgreen:
Opublikowano
  • Autor

:shock: czy naprawde nikt juz nic nie

wie??