Skocz do zawartości

prosze o pomoc - przegrzewa się...

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam , mam bmw 316 e 30 m40 z instalacja gazowa . Problem pojawil sie tydzien temu i nikt nie wie jak mi pomoc a wiec kilka tygodni temu mialem wymieniona chlodnice , po wymianie odpowietrzenie itd wszystko bylo ok ale od tygodniabunia zaczela sie przegrzewac a mianowicie gdy wylacze ogrzewanie przegrzewa sie bardzo szybko ( choc nie zawsze czasami jezdzi bez zarzutu i nic sie nie grzeje ale to jest 2 razy na 10??) z wlaczonym ogrzewaniem jest ok tylko ze zar bucha do wnetrza .Gdy jezdze bez ogrzewania i w czasie jazdy je wlacze temp na wskazniku spada o ok 1 kreske , to dosc duzo . czasem wskaznik bardzo szybko po uruchomieniu pedzi na czerwone pole a silnik jest zimny :shock: ogolnie wymienione objawy pojawiaja sie nieregularnie i dlatego nikt nie umie mi pomoc ja jestem zupelnym laikiem jesli chodzi o mechanike itp probowalem znalezc cos na ten temat na forum ale nie potrafie , jesli powtarzam podobny post to przepraszam ale zrozumcie jestem kompletnym laikiem , prosze poradzcie co to moze byc i blagam odpowiedzcie mi jezykiem ktory bede wstanie zrozumiec :modlitwa:
Opublikowano

odpowietrz jeszcze raz porzadnie uklad i sprawdz korek od chlodnicy, moze uszczelka sie wnim zaciela/uszkodzila itd.

termostat tez moze sie czasami zacinac.

mozesz sprobowac odkrecic troche korek od chlodnicy tak aby troche uchodzilo powietrze, jak sie zagotuje to ujdzie cisnienie przez ta luke. jak wywali wode to gorzej.

Opublikowano
Możesz też sprawdzić pompe wody :cool2:

Były:

E30 324d '87

E36 325td '91

E36 318tds '96

Passat B5 1,9 TDI '97

E46 320d '00

Audi A4 1,9 TDI Multitronic '03

Mazda 6 1,8 '05

E46 320d '03