Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Problem wydawało by się banalny ale mi juz od ponad tygodnia nie daje spać. Objawy są następujące: wskazówka temperatury leży całkowicie ale zdarza się jej wstać i sterczy wtedy pionowo. Potrafi tak wstać na kilka minut żeby położyć się ponownie jednak te podrygi mają miejsce coraz rzadziej.

Do tej pory zrobiłem nastepujace rzeczy:

1. Wykluczyłem termostat jako przyczynę (ale nie wymieniałem) metodą empiryczną razem z mechanikiem.

2. Wymieniłem czujnik temperatury wkręcony w blok silnika.

Spostrzerzenia:

Po wymianie czujnika temperatury zrobiłem kilka testów i odłączenie tego czujnika na ciepłym silniku powodowało pogorszenie pracy silnika typu prawie niemożliwe odpalenie samochodu bez dodania gazu i ogólnie mniej równa praca. Po ponownym podłączeniu czujnika wszystko wraca do normy. Wniosek - komputer z czujnika dostaje prawidłowe wskazania.

Pytania:

Czy do wskaźnika temperatury używany jest ten sam czujnik co dla komputera? A może jest jakis inny którego nie znalazłem??

Jak sprawdzić/wykluczyć uszkodzenie samego wskaźnika?

Dzis lub jutro wyjeżdzam w trasę 1300km i niestety nie udało mi się usunąć tej usterki więc trzymajcie kciuki za mój powrót :modlitwa:

Mój samochód to 316 coupe `95 a silnik to chyba M43

Pozdrowienia

Opublikowano

Objawy wskazuja jednak na termostat. Mialem w M43 tak samo i po wymiane termostatu jak ręką odioł. Niestety termostat w tym silniku jest inny niz w pozostalych e36 - znacznie drozszy (ok 200 PLN z wymiana) i chyba nie najbardziej udany bo czesto bywaja z nim kłopoty.

Moja rada zweryfikuj termostat jeszcze, potrafi on naprawde padać na wiele roznych sposbów i zachowaywać sie niepowtarzalnie i wbrew logice.

Never Say Never Again!
Opublikowano
Ja bym się zajął czujnikami. Wskaźnik temperatury na desce korzysta z innego czujnika niż komputer. Jeśli te skoki wskazówki są bardzo nieprzewidywalne i nie zależą od prędkości jazdy lub temperatury zewnętrznej to stawiam na ten czujnik.
BMW forever!!!
Opublikowano

Witam

Nie wiem czy to ci pomoże, ale napewno nie zaszkodzi, a Robert dość dokładnie opisuje problem z chłodzeniam i co za tym idzie powinno ci to w pewien sposób pomóc.

Pozdrówko

http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?t=3905

Równocześnie pozdrowienia dla Roberta. :cool2: Bo juz nie jeden raz posyłam jego sznurek.

Opublikowano

witam

mam podobny problem i musze zaczać od wymiany czujnika. tylko jest jeden problem. Jak go zlokalizować ?? w którym dokładnie miejscu sie znajduje.... może jakieś foto...

proszę o pomoc

pozdrawiam

BMW E34 520i / sedan / 1992 / auto / calypsorot metallic

-------------------------------------------------------------------

EX: BMW E30 318i / coupe / 1989 / manual / diamant schwarz

EX: BMW E30 316i / coupe / 1991 / manual / diamant schwarz

Opublikowano

Rozumiem, że wskazówka opada i podnosi się nagle.

Przyczyna może leżeć z dużym prawdopodobienstwem w zegarach tzw. "zimny lut", albo inna przerwa na płytce, uszkodzony wskażnik, obluzowany wtyk(najprostrzy test to postukać w okolicy zagarów jak zaskoczy to wiesz gdzie szukać).

W ostatniej kolejności stawiał bym na czujnik( można go sprawdzić omomierzem)

Termostat odpada.

Opublikowano
Przy zimnym lucie z reguły jest jeszcze dyskoteka na zegarach. Najlepiej podmienić zegary na jakieś działające jak dalej wskazówka szaleje to jeden element masz z głowy i szukasz dalej.
BMW forever!!!
Opublikowano
właśnie nie, wskazówka całkowicie leży cały czas. drga tylko troszkę po przekręceniu zapłonu, ale po zapaleniu silnika jest całkowicie nieruchoma.

Opublikowano
Tu jeszcze jedno pytanie; pomimo że że wskazówka "leży" to jak włączysz nadmuch ciepłego powietrza(po jakimś czasie) to czuć ciepełko z wylotów do kabiny? Podejrzewam też że może być sklejone visko i cały czas pracuje
Opublikowano

jeśli chodzi o mnie to tak, ogrzewanie działa bez zarzutu (no przynajmniej wieje ciepłym powietrzem)

teraz będzie o wiele łatwiej go znaleść........ wielkie dzięki :)

Opublikowano

Czesc!

Wlasnie wrocilem z urlopu i moge dalej zajac sie problemem. Swoja droga zrobilem ponad 3000km i wskaznik nie dygnal ani razu.

Dziekuje za wasze posty i wskazowki i tak hurtowo Wam odpowiem:

1. Ogrzewanie dziala wzorowo.

2. Z tego co widze na rysunku to zajmowalem sie najprawdopodobniej numerem 13. Odlaczanie tego czujnika przy cieplym silniku wyraznie wplywalo na prace silnika. Bede musial poszukac 11. Szkoda ze tam taki kiepski dostep.

3. Pomimo ze termostat raczej odpada ale i tak chyba go wymienie - juz nawet kupilem ponizej 40zl.

4. Walenie w deske i zegary nie pomaga.

pozdrowienia

Opublikowano
właśnie nie, wskazówka całkowicie leży cały czas. drga tylko troszkę po przekręceniu zapłonu, ale po zapaleniu silnika jest całkowicie nieruchoma.
A czy wskaźnik stanu paliwa też ci wtedy leży? Jeśli tak to poruszaj delikatnie kluczykiem w stacyjce przy uruchomionym silniku. Winna stacyjka.
http://i3.tinypic.com/w1v0w6.jpg
Opublikowano

Zlokalizowałem czujniki :lol:

Rzeczywiscie okazalo sie ze wczesniej zajomwalem sie nie tym co trzeba. Wymienilem tego niebieskiego, ktory sluzy dla komputera a powinienem wymienic czarnego.

Przy okazji zrobilem testy i ten stary niebieski co mi zostal po wymianie dziala poprawnie - daje duzy opor na zimno a po wlozeniu do cieplej wody opor maleje, natomiast ten czarny po wymontowaniu takiego testu nie przeszedl - stale ma opor prawie zerowy. Niestety sie troche nadlamal przy wykrecaniu i to moze tez miec na to wplyw. Zobacze jak w poniedzialek kupie nowy i zamontuje.

Tu tylko rodzi mi sie pytanie - czy zwarcie pinow wtyczki czujnika powinno wywolac ruchy wskazowki temperatury? U mnie nie wywolalo. To by wytlumaczalo w sumie ze wskazowka sie nie rusza przy zerowym oporze czujnika.

Zalaczam zdjecia lokalizacji czujnikow oraz ich samych po wykreceniu. Poza kolorem roznia sie tez gwintem jakby co :wink:

%5B450%3A480%5Dhttp%3A//dudko.eu/foto/1.JPG

http://dudko.eu/foto/2.JPG

Opublikowano

jeśli chodzi o mój przypadek to wskaźnik paliwa działa bez zarzutu, czyli stacyjke wykluczamy.

A jaka była cena tychże czujników i czy ciężko było je dostać...?

aha i ten czarny odpowiada której pozycji na rysunku 11? czy 13?

Opublikowano

czujnik wymieniony i po problemie :dance:

po kilku minutach pracy silnika wskazowka podniosla sie do pionu i ani mlimetra dalej.

Czarny jest blizej zatem odpowiada numerowi 13. Na zdjeciu oznaczylem kolorami ich polozenie.

Ceny nowych czujnikow to: 27zl niebieski i okolo 50 czarny. Z dostaniem raczej nie ma problemu bo one pasuja do wielu aut ale w sklepach nie bardzo wiedza jaki bedzie pasowac do tego silnika i ktory jest ktory. W sobote jak jeszcze nie wiedzialem jak wyglada ten czarny sprzedali mi jakis czteropinowy. Wiec najlepiej wydrukuj to zdjecie (albo zapamietaj jak wygladaja)

Za wymiane niebieskiego w warsztacie zaplacilem 50zl, natomiast jak juz widzialem jak to sie robi czarnym zajalem sie sam. Dostep bardzo kiepski ale i tak troche lepszy niz do niebieskiego. W tym celu fleksa przystosowalem sobie klucz oczkowy :mrgreen:

pozdrawiam i zycze powodzenia