Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Kupiłem auto ze szperą ale niestety nie sprawdziłem oleju.

Fakt był wymieniany ale nie na ten specjalny do szpery.

Przejechalem okolo 1000km i po tym dystansie niestety szpera sie skoczyla.

Wie ktos moze jak to zregenerowac?

A moze wymiana oleju na ten specjalny cos by dala?

Prosze o odpowiedzi

Opublikowano
jak padła, to klapa - zalanie w tym momencie dobrego oleju już raczej nie pomoże - po czym poznajesz, że padła?

beemki to choroba - nieuleczalna, ale za to bardzo przyjemna

miłośnik E30 ... użytkownik E46 :)

Opublikowano
regeneracja szpery jest teoretycznie możliwa (zależy co padło) ale domowym sposobem - prawie niewykonalne, a w zakładzie, to majątek - niestety, ale trzeba będzie kupić drugą :?

Opublikowano

jak szperunek się skońćzył, to nowy olej już raczej nie pomoże - jak pisałęm wyżej - zależy co padło - można jeszcze próbować reanimować tarczki, jeśli masz dobrego tokarza i przede wszystkim dysponujesz właściwymi wymiarami - są bardzo precyzyjne, więc szanse powodzenia są niestety małe

jak się adminy nie pogniewają, to zapodaję kilka ciekawych tematów o szperach z "sąsiedniego forum" ze zdjęciami/rysunkami

http://forum.beemka-klub.pl/viewtopic.php?t=14643

http://forum.beemka-klub.pl/viewtopic.php?t=8409

mam nadzieję, że to trochę przybliży zasadę działania, oraz stopieńzawiłości tematu

Opublikowano

Dzieki Piotek. Juz widzialem te posty. Mam tylko nadzieje ze szpera sie skoczyla przez zły olej tzn ze moze przy tym mniej gestym oleju zmiejszyło sie tarcie i dlatego nie dziala.

Stad tez pomysl zeby zalac ja własciwym olejem