Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,nie ma na forum interesujących mnie informacji,istniejące tematy dotyczą czego innego,a w mechanika i eksploatacja nie moge cos napisac nowego tematu....

Pytanie dotyczy czujników cisnienia w oponach.

Mianowicie,dlaczego komunikaty dotyczą tylko niewłasciwego ciśnienia a nie pokazują dokładnych wartości cisnienia jak np. w nowej lagunie???????

pare dni temu miałem komunikat raifenpanne hinten rechts,czyli coś z czujnikiem tylnego prawego,chociaż powietrze było ok.-myslałem że to jakaś awaria czujnika , ale

podjechałem na kompa,wykasowałem błędy i teraz mam tylko komunikat reifenpanne lub w angielskim. tyre low/flat.bez wskazania na konkretne koło

we wszystkich oponkach mam teraz 2.5 atm.ciśnienie stałe a komunikat cały czas taki sam,i nie wiem czy musze dopompować bo auto chce wiecej,czy poprostu coś z czujnikami..

nie pokazuje o które koło mu chodzi.

oponki 235/45 R17 jesli to ma jakieś znaczenie.. e39 2002r.

pozdro

Ja chcieć,prosić o wiedzy...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jones:

rzuć okiem na te schematy, może to pomoże?

http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=DL71&mospid=47545&btnr=36_0317&hg=36&fg=15&hl=36

Zwróć uwagę że felgi z czujnikami opon chyba muszą mieć specjalny rodzaj wentyla (nr 7)

http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=DL71&mospid=47545&btnr=36_0211&hg=36&fg=15

pozdrawiam

Paweł

• 1 rok później...
Opublikowano

Ja mam taki przypadek :

padł mi aku a bumie. prostownikiem naładowałem odpalilem i wszystko mi sie poresetowalo. wyskoczyl mi komunikat ( Reifenpanne - Tyre control inactive ) chce ustawić nowe ciśnienie ale jak daje zaplon na 1 i przyciskam przycisk od ciśnienia w oponach to nic sie nie dzieje. wczesniej nie mialem tajkiego problemu !!! popostu ustawialem nowe ciśnienie i komunikat znikał a teraz nic !!! :( co myślicie o tym panowie ???

Opublikowano
INPA i trzeba aktywowac pownownie i sprawdzic bledy. Byc moze deaktywowaly sie (plant mode).

pozdrawiam

mavic

Opublikowano
INPA i trzeba aktywowac pownownie i sprawdzic bledy. Byc moze deaktywowaly sie (plant mode).

Możesz coś wiecej o tym napisać bo nie rozumiem... jak aktywować ?? błedy kompem wykasować czy wysciągniecie klemy z aku wystarczy?? co to jest to plant mode ????

Opublikowano

Możesz coś wiecej o tym napisać bo nie rozumiem... jak aktywować ?? błedy kompem wykasować czy wysciągniecie klemy z aku wystarczy?? co to jest to plant mode ????

Szukaj na forum co to INPA. A jak Ci sie nie chce to odwiedz najblizsze ASO :)

pozdrawiam

mavic

Opublikowano
Fajnie. dzięki za wyczerpującą odpowiedź. Mam nadzieje ze tez kiedys bedizesz miał problem i ktoś walnie ci tekstem poszukaj sobie coś na temat czegoś o czym nie masz zielonego pojecia.....
Opublikowano
Wybacz ale to duze zagadnienie o co pytasz i wystaczy poswiecic godzinke i poczytac. Jak nie masz na to czasu albo nie umiesz czytac ze zrozumieniem to ponownie zachecam do wizyty w serwisie. Tak czy inaczej nie obejdzie sie bez podlaczenia auta do kompa.

pozdrawiam

mavic

Opublikowano
błedy kompem wykasować czy wysciągniecie klemy z aku wystarczy??

Ja nie umiem czytać ze zrozumieniem ??? Ciżko było napisać zeby kompa podłączyć ?? :mad2: brak mi słów normlanie...

Opublikowano
Juz pare postow wyzej napisalem "sprawdzic bledy" z czego wprost wynika, ze trzeba to cos co posiadasz podlaczyc do kompa. Trzeba miec inteligencje rosliny doniczkowej zeby do tego nie dojsc lub nie umiec wpisac INPA w opcje szukaj forum :mad2:

pozdrawiam

mavic

Opublikowano
Trzeba mieć wiskas zamiast mózgu zeby na samochód marki BMW 530 mówić to cos . gościu przestań się juz ośmieszać nie udawaj takiego mądrego ponieważ widać ze zgrywasz cwaniaka a w pupie byłeś i kupke widziałeś także daj sobie na looz "panie mądraliński i wszechwiedzący"
Opublikowano
Ja mam taki przypadek :

padł mi aku a bumie. prostownikiem naładowałem odpalilem i wszystko mi sie poresetowalo. wyskoczyl mi komunikat ( Reifenpanne - Tyre control inactive ) chce ustawić nowe ciśnienie ale jak daje zaplon na 1 i przyciskam przycisk od ciśnienia w oponach to nic sie nie dzieje. wczesniej nie mialem tajkiego problemu !!! popostu ustawialem nowe ciśnienie i komunikat znikał a teraz nic !!! :( co myślicie o tym panowie ???

Co Ty do mnie rozmawiasz :D nie wiem co to za opcja nigdzie czegoś takiego nie widziale a czasami mi wyskakuje podczas jazdy ze mam nieprawidlowe cisnienie. Mowisz ze to sie jakos ustawia itd? i co to jest "przycisk od ciśnienia" z gory dzieki za jakies przetłumaczenie dla niezorientowanego ;]