Skocz do zawartości

Problem ze spryskiwaczem przedniej szyby

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam nastepujacy problem ze spryskiwaczem przedniej szyby w 320d Touring 12.2000r - plyn z obu dysz leci bardzo slabo, struzka leci doslownie na wysokosc wycieraczek w "stanie spoczynku", a nawet pod nie :evil: . Plynu uzywam jakiegos do ok. -20*C, problem tez rozpoczal sie ok. listopada 06', wczesniej bylo dobrzem, plyn lecial az lekko na dach :wink: . Niewazne czy jest +5*C czy -10*C, jest zawsze to samo.

Sprawdzilem droznosc wezykow (powietrzem), przedmuchalem powietrzem z kompresora dysze spryskiwacz , wymienilem pompke spryskiwacza (uzywany orginal z E46) ...i nic :duh: . Ciagle to samo. Gdy odlacze wezyk od pierwszej dyszy i wlacze pompke to owszem plyn jest pompowany i wydaje mi sie ze wcale nie z taka mala sila ...leci praktycznie cala srednica tego wezyka.

Dodam ze w swoim aucie nie mam zlozonego czujnika temperatury zew. do sterowania podgrzewaniem dysz spryskiwacza (po prostu zostawiona pusta wtyczka), lecz wg mechanika z ASO nie moze to miec znaczenia ..co Wy o tym sadzicie ?

Ktos mial podobny problem ?

Dodam ze w aucie NIE mam spryskiwacza reflektorow, tylko jedna pompka przy zbiorniczku .

Z gory dzieki

pozdrawiam

piotres

Wykonuje blasting (czyszczenie kanałów dolotowych) - N54, N55 , diesle N47 i N57.[/size]
Opublikowano

Ja mam podobny problem i nie wiem jak sobie z nim poradzić.

Mam E30, mam też czujnik tem. zew. ale czy w E30 odpowiada też za podgrzeanie spryskiwczy (bo mam podgrzewane)?

Mam go odłączonego, jak u Ciebie więc to może to?

"Przyspieszenie, to ciekawy sposób na pokonanie odległości pomiędzy zakrętami"
Opublikowano
Jesli masz w e46 zaworki zwrotne przy spryskiwaczach to zobacz czy jak psikasz to nie leje sie z nich jesli sie leje to sa do wymiany
Opublikowano
A w e30?
"Przyspieszenie, to ciekawy sposób na pokonanie odległości pomiędzy zakrętami"
Opublikowano
Witam, właśnie przerabiałem temat spryskiwaczy w swoim aucie i powiem szczerze ze zajeło mi to prawie cały dzień. Tak jak u was z jednej dziurki leciało wiecej z drugiej mniej lub prawie nic. Wszystko rozebrane, sprawdzanie pompy, drożności rurek i padło na samą dyszę. Powszechnie wiadomo ze każda z dysz posiada regulację kąta natrysku na szybę ale jedynie w pewnym zakresie, po części można porównać to do zaworu kulowego, za duże wychylenie w którąkolwiek ze stron powoduje jego przymknięcie. Drugą sprawą jest brud zbierający sie w duszach i tu musze powiedzieć ze przedmuch powietrzem w moim przypadku nic nie dał. Cienki drucik i fizyczne "borowanie dyszy powiązane z wd40 ujawniło co w nim siedzi. Dodam iż włożenie drucika tak naprawdę nic nie da, musicie wyczuć moment w regulacji dyszy kiedy jest jej najwieksze otwarcie i dopiero wtedy walczyc z przepychaniem. Dobrze udrożniona dysza to taka kiedy biorąc wodę w usta możecie bez wiekszych problemów przepompować ją na drugą stronę każdej z dysz, jest to dobry test porównawczy ponieważ wiecie ile siły włożyliście na każdy ze spryskiwaczy co stanowi o jego drożności. Niestety nie obejdzie się tu bez zdejmowania całego mechanizmu z maski. Życzę powodzenia.
arop
Opublikowano
Witam miałem taki sam problem tzn.płyn leciał na bardzo bliską odległosc na szybke.Sadziłem ze to zatkane spryskiwacze ,ale po wykreceniu zbiorniczka od płynu, wyjeciu pompki i przeczyszczeniu wszystkiego Jesdt Ok.Bardzo dozo syfu nazbierało sie na dnie zbiorniczka i temu płyn nie leciał.Operacja zajmie okolo 30 min.
Opublikowano
  • Autor
Witam miałem taki sam problem tzn.płyn leciał na bardzo bliską odległosc na szybke.Sadziłem ze to zatkane spryskiwacze ,ale po wykreceniu zbiorniczka od płynu, wyjeciu pompki i przeczyszczeniu wszystkiego Jesdt Ok.Bardzo dozo syfu nazbierało sie na dnie zbiorniczka i temu płyn nie leciał.Operacja zajmie okolo 30 min.

Widzisz, ja zbiorniczek mam nowy, kupiony w pazdzierniku 2006r., czyli zero syfu w nim, sitko przy pompce spryskiwacza takze czysciutkie.

Dokladnie teraz mam to "na tapecie", najpierw sprawdzilem napiecie dochodzace do pompki i jest dobre (12-12.1v) . Teraz wyjelem cala kratke ze spryskiwaczami z maski i zalalem dysze cilitem, zdjelem trojniczki, teraz mam "gole" dysze.

Mam pytanko - jak dmuchne ustami w dysze od wewnatrz to na zewnetrzna strone nic nie wydostaje sie powietrza ...jak jest to u Was ? Czy to oznaka zatkanych dysz ?

pozdrawiam

piotres

Wykonuje blasting (czyszczenie kanałów dolotowych) - N54, N55 , diesle N47 i N57.[/size]
Opublikowano
Może być tez że przy zamykaniu maski łamie się gdzieś przewód przez co ciśnienie jest jakie jest albo go w ogóle nie ma. Radzę jeszcze zdjąć spryskiwacze i wsadzić je do octu. U mnie pomogło zacząl wypływać brud, potem przedmuchałem kompresorem i jest git. Psika prawie na dach :D
Opublikowano
  • Autor
Może być tez że przy zamykaniu maski łamie się gdzieś przewód przez co ciśnienie jest jakie jest albo go w ogóle nie ma.

I u mnie dokladnie tak bylo ...szkoda ze wczesniej o tym nie napisales abtar, tak to dzis znowu w kolejnym podejsciu pracowalem nad tym od 9 do 12 ale w koncu jest OK . :D

Do rzeczy :

%5B600%3A480%5Dhttp%3A//img143.imageshack.us/img143/8962/img8394xf1.jpg

Ta plastikowa prowadnica z jednej strony nie byla wsunieta w taki "jezyczek" na zawiasie maski, co powodowalo zagicie wezyka po zamknieciu maski. Wlozylem ja na miejsce i jest OK :mrgreen: . Tzn. moim zdaniem i tak wezyk sie lekko zagina, ale to juz wina konstruktorow tego rozwiazania :roll2: . Cisnienie nie jest zabojcze (na otwartej masce jest duzo wieksze), ale mozna sobie w koncu pieknie umyc szybe :cool2: .

Aha - to czy plyn leci na dach czy na srodek szyby, to mozna sobie ustawic wkladajac czubek igly w metalowe dysze i ustawic po prostu je na wyskosci i na boki (przynajmniej w E46 tak wlasnie jest) . Moglem je tak ustawic ze plyn lecial na postoju na 2 metry za tyl auta, a moglm tak ze lecial dokladnie na srodek szyby :cool2: .

Dzieki za podpowiedzi.

Aha ...mam teraz na sprzedaz orginalna w 100% sprawna pompke spryskiwacza do E46 - tanio (35 zl) - ktos moze potrzebuje ? Dodam ze nowa w ASO to koszt 117 zl. Info na PW :mrgreen: .

pozdrawiam

piotres[/img]