Skocz do zawartości

Zmiana silnika. Potrzebuje Pomocy i porady 1,8isa !!!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!!!

mam bmw e36 Coupe 1,8isa i chce zmianic silnik równiez na isa tylko nowszego i lepszego. Bo mój to juz chyba ma dosyć 200km/h to ledwo wydusze. Mój silnik z roku 93 troche sie różni od tego co mam kpić bo tamten jest z 95 roku. I różni sie np tym że ma jedną wspólną ewkę ale to akurat nie przeszkadza bo kable WN podłąze swoje.

Różni się np tym ze krokowy ten z 95 ma pod kolektorem ssacym i może troche kodtek braknąć lub ma kostki od czujnika położenia wału i wałka pod spodem a ten mój ma na wierzchu i tez moze kod\stek by za mało.

czy ktos cos takiego robił???

zy to da rade przełożyć???

ten silnik co chce kupić to ma 170 tys z 95 roku i koles chce za niego 1500 zł bez osprzętu.

czy to warto???

Pozdrawiam!!!

Prosze pisac jak ktoś co wie o takiej przekładce.

Opublikowano
Jaka poprawe osiagow oczekujesz?? Mowisz ze ledwo ci wyciaga 200 km/h z tego co wiem to to jest juz prawie max wiec raczej nie ma co sie dziwic, a jak wsadzisz ten nowy watpie zeby osiagi sie jakos diametralnie polepszyly chyba ze masz swoj stary silnik juz naprawde zjechany na maxa.
Opublikowano
Nawet na nowym 200 za wiele nie przekreczysz, chyba ze oszuka cie licznik, Ja bym wlozyl 2.8 :D chodz to znacznie wiekszy koszt.. ale wtedy moglbys sie bujnac z 250 :)
Opublikowano
heh dobrze ze nie zrobilem swapa mam 1,6 i chyba bym cie oblecial 210 to leciutko pozniej odcinka sciegalem sie juz z 1,6 compact i sedan taki jak moj wiec przeklamanie raczej nie jest :mrgreen:
Opublikowano
heh dobrze ze nie zrobilem swapa mam 1,6 i chyba bym cie oblecial 210 to leciutko pozniej odcinka sciegalem sie juz z 1,6 compact i sedan taki jak moj wiec przeklamanie raczej nie jest :mrgreen:

Skoro nie przeklamuje to chyba z przepasci :D

Chyba ze masz wykres z hamowni, ale wtedy musisz odjac troche bo zwykle w normalnej jezdzie nie osiaga sie tego :)

Jesli nie.. to rozgladnij sie za jakimis imprezami tuningowymi moze bedzie tam dynaday wtedy mozna taki pomiar praktycznie za darmo wykonac..

Opublikowano
wiem duzo juz mialem opini i niedowiarkow ale wiele osob powie ci ze 316 poleci 200 z hakiem .zalezne od drogi bo po rownej troszke to trwa ale wysraczy malutki spadek i juz .co do hamowni i tak bedzie bo jestem zdecydowany na chipa a w tym acie to nawet te 8-10km to juz duzo bede mial dwa wykresy przed i po
Opublikowano
wiem duzo juz mialem opini i niedowiarkow ale wiele osob powie ci ze 316 poleci 200 z hakiem .zalezne od drogi bo po rownej troszke to trwa ale wysraczy malutki spadek i juz .co do hamowni i tak bedzie bo jestem zdecydowany na chipa a w tym acie to nawet te 8-10km to juz duzo bede mial dwa wykresy przed i po

Dobrze powiedziane z gorki. Mysle ze skoro ci z "gorki" 1.6 ze 100 KM pociagnie ponad 210 km/h to moje ze 140 KM zrobi 230 :D . A teraz szczerze predkość się sprawdza na prostym, jakos watpie zeby w danych katalogowych pisali predkosc max i odzielnie predkosc maxymalna z "górki" bo roznica wiadomo ze by byla :duh: . Odsylam do danych technicznych BMW, mysle ze tam to raczej nie ściemniali. Pzdr

Opublikowano
Instrukcja mowi bodajze o 195 km/h, ale trzeba wziasc pod uwage ze auto ma 13 lat.. Ja np po wymianie walka samoregulatorow i konikow, filtra i kabli wn odczulem znaczy wzrost mocy. Podejzewam ze duzo wiekszy niz przy chipie kilku konym.. Lepiej juz w wydech zainwestowac i zrobic jakiego baranka. Tych silnikow sie przesterowac zbytnio nieda, tymbardziej w polsce.. Ja osobiscie jezdze jeszcze ibiza w 1.9 tdi 130 kona zrobiona na 195 kolo 5.9-6.1 do 100..:) z takim silnikiem warto sie pobawic bo wrazenia teraz sa niesamowite :)
Opublikowano
Bo predkosc to sie mierzy dokladniejszymi urzadzeniami pomiarowymi niz licznik, ktory w 90% aut zawyza predkosc rzeczywista.
E30 318IS Rally
Opublikowano
Kazdy sie puka w czoło jak kolega napisal ze mu 1.6 wyciaga 200km/h a ja go popieram mam 316 coupe m43 i jadac nim z niemiec (przegieg 145 000), fakt faktem ze silnik malo z ramy nie wyskoczyl ale 200 jechal, jakis czas pozniej sciagalem jeszcze 316 compact 97r z niemiec i tez 200 ciagnal. Kazdy co nie jezdzil 1.6 to mowi ze to mul bagienny, że ten silnik sie meczy w tym samochodzie - BZDURA! tez tak myslalem dopoki nim nie zaczalem jezdzic. Wbrew pozorom 1.6 a ciagnie nienagannie.
Opublikowano
Kazdy sie puka w czoło jak kolega napisal ze mu 1.6 wyciaga 200km/h a ja go popieram mam 316 coupe m43 i jadac nim z niemiec (przegieg 145 000), fakt faktem ze silnik malo z ramy nie wyskoczyl ale 200 jechal, jakis czas pozniej sciagalem jeszcze 316 compact 97r z niemiec i tez 200 ciagnal.

W woli jasności ten kolega pisał że mu lekko ciągnie 210 km/h a nie 200. Przyznam ze 200 to 316 moze poleciec ale nie wiecej i to lekko.

Opublikowano
Kazdy sie puka w czoło jak kolega napisal ze mu 1.6 wyciaga 200km/h a ja go popieram mam 316 coupe m43 i jadac nim z niemiec (przegieg 145 000), fakt faktem ze silnik malo z ramy nie wyskoczyl ale 200 jechal, jakis czas pozniej sciagalem jeszcze 316 compact 97r z niemiec i tez 200 ciagnal. Kazdy co nie jezdzil 1.6 to mowi ze to mul bagienny, że ten silnik sie meczy w tym samochodzie - BZDURA! tez tak myslalem dopoki nim nie zaczalem jezdzic. Wbrew pozorom 1.6 a ciagnie nienagannie.

no chyba troche przesadzasz,1.6? :duh: to ma ledwo siłe żeby ruszyć ,no pewnie jak bujniecz to się rozpedzi,ale ile trzeba to bujać? kiedzyś miałem 1.8 a wcześniej przesiadłem się z opla kadeta,po jeżdzie myślałem że to rakieta,oki , w porównaniu do kadeta napewno,nie powiem zbierała sie ale co powiesz na 2.8 l ?lub 3.0 ,3,2 l ?jeżdziłem m-ką ,coś pięknego,ale ze wzgledów ekonomicznych zostałem przy 2.8 w budzie e-36 można powiedzieć że sie buja ,ale 1,6?

Opublikowano
kolego bogdan318 nie poruszaj takich aut jak m3 bo ja mam samochod do uzytku codziennego a nie zeby sie w niedziele do kosciola przeparadowac albo do sklepu po piwo. Ja jezdze duzo. Wiadomo ze porownujac z 2.8 to nie jest rakieta, ale nie zeby od razu "ze sie meczy" albo "z miejsca nie moze ruszyc". Jak cie stac na 328 to sobie jezdzij, miej te 192 KM, a komentarze w stylu ze nie moge z miejsca ruszyc to sobie dla siebie zostaw.
Opublikowano
kolego bogdan318 nie poruszaj takich aut jak m3 bo ja mam samochod do uzytku codziennego a nie zeby sie w niedziele do kosciola przeparadowac albo do sklepu po piwo. Ja jezdze duzo. Wiadomo ze porownujac z 2.8 to nie jest rakieta, ale nie zeby od razu "ze sie meczy" albo "z miejsca nie moze ruszyc". Jak cie stac na 328 to sobie jezdzij, miej te 192 KM, a komentarze w stylu ze nie moge z miejsca ruszyc to sobie dla siebie zostaw.
\

tak prawdę mówiąc to 4 lata jeżdziłem 1.8l oki,pali to gumki ale bez przesady, a co do prędkości to nie mówcie że 200 km/h to pikuś przy tym motorze,może do 160-170 jakoś się buja bo wyżej to masakra, a zreszta jak ktoś całe życie kulał się cc i wskoczyl do bmw 1.6 to juz dla niego koniec mażeń,ludzie dajcie spokujmoże i do jazdy to wystarczy ,ale nie pasuje do charakteru bmw

Opublikowano
tak prawdę mówiąc to 4 lata jeżdziłem 1.8l oki,pali to gumki ale bez przesady, a co do prędkości to nie mówcie że 200 km/h to pikuś przy tym motorze,może do 160-170 jakoś się buja bo wyżej to masakra, a zreszta jak ktoś całe życie kulał się cc i wskoczyl do bmw 1.6 to juz dla niego koniec mażeń,ludzie dajcie spokujmoże i do jazdy to wystarczy ,ale nie pasuje do charakteru bmw
Nie jezdzilem cieniasem tylko passatem 1.8 112KM i beemka sie lepiej garnie. A co do max predkości to nam jeszcze napisz ze 316 jedzie 90 km/h jedzie i maluch na dwójce go wyprzedza, bo jak masz 328 i Ci jedzie z 240 to juz o prawie polowe mniejszy silnik nie moze pojechac 200...
Opublikowano
Bodzio 318,nie madrzyj sie tak z tym cc i nie obrazaj ludzi.2.8 fajne auto ale zobacz ile ich jezdzi?jak myslisz dlaczego?potem zobacz ile jezdzi 316 i odpowiedz sobie dlaczego.Jezdziłem 1.6 i 1.8 od czasów e21 poprzez e30 do e36 i nie mam nic do zarzucenia tym motorom a zaleta jest spalanie w zakresie dla normalnych ludzi(z normalnymi portfelami)pozdro
Opublikowano

Z tymi portwelami to też przesada 2.8 to nie jest taka przepasc do 1.6 czy 1.8 jeżdziłem wczesniej e30 1.8 is i szczeze mówiac na trasie pali 9-10 przy 130-40 tyle co is po miescie is palił mi 11 a 2.8 max 13-14 i nie wleke sie po ulicach możecie mi wierzyc więc dla kogos kto dużo jezdzi radze 2.8 chyba że jezdzi dużo po miescie to ok .

pozdrawiam

Opublikowano

Hej ludzie zejdzcie z Bogdana318 ma racje ze 1.6 i 1.8 sa wolniejsze od 2.8 i w porownaniu do nich to ida zdecydowanie slabiej. Z tym watkiem ze 1.6 jest slabe to mi chodzilo o wypowiedz uzytkownika djscreamvip ktory tu pisze ze jego 1.6 cytuje ..

Sorry bardzo do wszysztkich uzytkownikow 1.6 ale nie wieże żeby poszly one "lekko" 210 km/h chyba ze by spadały z lecacego jumbo jeta ale to raczej inny przypadek :] Sam mam 1.8is i 40KM wiecej niz 1.6 i wiem ze moj moze pojdzie 210 km/h i na 100% nie bedzie to "lekko". Pozdr

Opublikowano
Hej ludzie zejdzcie z Bogdana318 ma racje ze 1.6 i 1.8 sa wolniejsze od 2.8 i w porownaniu do nich to ida zdecydowanie slabiej. Z tym watkiem ze 1.6 jest slabe to mi chodzilo o wypowiedz uzytkownika djscreamvip ktory tu pisze ze jego 1.6 cytuje ..

Sorry bardzo do wszysztkich uzytkownikow 1.6 ale nie wieże żeby poszly one "lekko" 210 km/h chyba ze by spadały z lecacego jumbo jeta ale to raczej inny przypadek :] Sam mam 1.8is i 40KM wiecej niz 1.6 i wiem ze moj moze pojdzie 210 km/h i na 100% nie bedzie to "lekko". Pozdr

Buahahah jak ja to kocham. Ide sprzedac isa bo po co mi on, wiecej pali ,jest ciezszy, a moge miec 1.6 ktory lekko idzie 210. Jechalem po autostradzie 209 chyba i to bylo juz na 6tys obrotow.... To na tym 1.6 masz chyba obrotomierz jak w kawasaki czy czyms do 15tysiecy buheheh

http://www.bmwpasja.pl

Nowe foty w galerii

BMW EuroTrip (46 BMW Club Europatreffen )

http://pl.youtube.com/watch?v=R2BJ8VX0qto