Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kumpel ma problem ... auto ma identyczne jak moje tzn 320d 136 km przebieg 150 tys. sprawdzany w serwisie ... i org...

Auto ma do wymiany chyba sprzęgło bo jak dodaje się gazu na wysokim biegu z niskich obrotów to auto zaczyna wyć !! i jakby wolniej przyspiesza ...

Co do problemu z tematu to objaw głównie zauważalny na rozgrzanym (choć niekoniecznie) silniku drganiom towarzyszy spadek obrotów w przedziale 800 - 900 ....... jak się doda gazu to silnik zaczyna pracować równo ...

Acha jest jeszcze trudność z zapalaniem ale TYLKO na zimnym ... tzn. zapala też z pewnym oporem i trochę trzęsie ... ale za pierwszym razem

Po wymianie oleju auto zapala jakby "łatwiej"

Acha w silniku były wymieniane wszystkie świece żarowe na NGK gdyż komp pokazywał błąd ok. 15 tys. km temu i czyszczony zawór egr (w tym samym czasie ) ... przynajmniej tak mówił mech ...

Takie sobie BMW by TTC Kraków ;-)

http://images21.fotosik.pl/401/c4c86dad2f2897d0.jpg

Opublikowano
jak dodaje się gazu na wysokim biegu z niskich obrotów to auto zaczyna wyć
Wyc, czy dusic sie i trzasc?

U mnie tez na biegu jalowym obroty potrafia zafalowac miedzy 800 a 900 obr. Jak dodam gazu wszystko wraca do normy.

Mozna w sumie odlaczyc egr (chociaz jakis czas temu go czyscilem) i sprawdzic czy pomoglo ale nie moge sie do tego zabrac.

Opublikowano
jak dodaje się gazu na wysokim biegu z niskich obrotów to auto zaczyna wyć
Wyc, czy dusic sie i trzasc?

U mnie tez na biegu jalowym obroty potrafia zafalowac miedzy 800 a 900 obr. Jak dodam gazu wszystko wraca do normy.

Mozna w sumie odlaczyc egr (chociaz jakis czas temu go czyscilem) i sprawdzic czy pomoglo ale nie moge sie do tego zabrac.

Wyć ... można to interpretować jako duszenie, nie ma jednak mowy o wstrząsach przy przyśpieszaniu ...

A czy Twojemu objawowi - falowania obrotów - towarzyszą wstrząsy ??

:mad2: :?: :mad2:

Powiem tak ... dzisiaj kumpel zalał BP ULTIMATE Diesel .. i objawy jakby ustały ?!?!?!

Opublikowano

Tak, silnik "trzesie sie" w momencie kiedy obroty faluja (tak jak pisalem miedzy 800 a 900 obr/min).

Jezdze caly czas na Vervie z Orlenu.

Opublikowano
Panowie też tak miałem. Ale pewnego dnia mi kumpel powiedział podładuj akumulator. Powiedziałem mu ze auto pali bez problemu ze aku jest ok a on mowi sproboj i zobaczysz? Podstawiłem prostownik do aku na ok 8h na najmniejszy prąd i powiem wam ze u mnie to zadziałało.
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

Zapytałem na forum streetracing.pl ... o ten problem ... i keyser ... właściciel firmy tuningowej z Wa-wy powiedziłl, że to

najprawdopodobniej ma źle ustawiony rozrząd lub kąt wtrysku, ale jakby się łączy

Ale mi się jakoś to w głowie nie mieści żeby ktoś coś mieszał w rozrządzie skoro to auto ma ŁAŃCUCH ..

Może ktoś z Was ma jakieś jeszcze teorie-typy ??

Opublikowano
silnikiem może trzęsie bo ma zajechane poduszki pod nim.Na wyższych obrotach jest to nie zauważalne tylko na niskich i przy odpalaniu oraz gaszeniu auta.Obroty falują tak jak w wielu 320d(egr).Takie jest moje zdanie.Pozdrawiam.