Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

właśnie wczoraj sprowadziłem e36 1999r -325tds musze go zarejstrowac jestem z warszawy i jaka musze zachowac kolejnosc w załatwianiu wszystkich formalnosci gdzie tłumaczyc najtaniej i jaki urząd celny

Prosze zorientowanych o pomoc

Opublikowano

Czesc

To co pamietam

Najpierw do urzedu celnego z dokumentami.Lewobrzezna warszawa,urzad na okeciu,prwobrzezna ,na pradze/ulic nie pamietam.

Dokumenty do celnego:

Umowa kupna ,brief/lub odpowiednik/dowod wymeldowania w poprzednim kraju,przeglad techniczny/w polsce/

Wniosek o akcyze na miejscu.

Urzad skarbowy:Zaswiadczenie,ze nie podlegasz podatkowi VAT,koszt150pln,za to ze nie musisz placic :P :shock: Czekasz 7 dni!!

Z tym wszystkim do wydzialu komunikacji i tam nastepna sciepa :P

Nos ze soba ubezpieczenie samochodu iwoz tablice probne/jezeli takie masz/

To chyba wszystko.Niuanse to oczywiscie znaczki skarbowe..

moze o czym s zapomnialem ,ale koledzy dopisza.

pozdrawiam i zycze udanej eksploatacji tego pieknego samochodziku.

Opublikowano

Witam Na poczatek musisz odpowiedziec z ktorej strony warszawy masz meldunek poniewaz sa dwa sklady celne jedne dla lewo brzeznej drugi dra prawo brzeznej wawy jeden ul Modlinska drugi Sekundowa na okeciu

Tam jedziesz z dokumentami typu brify umowa kupna oraz dokument potwierdzajacy wyrejestrowanie go z niemiec badz kraju unii gdzie byl kupiony pozatym musisz miec tzw pierzwsze badanie techniczne ze stcji kontroli z wpisem o dopuszczeniu go do ruchu w polsce z tymi dokumentami sklad celny i tam wypelniasz deklaracje potem z dokumentami do tlumacz przysiegly jezeli niemiecki tanio na zoliborzu w skladzie ci od reki go nie nalicza wiec srednio to okres do 14dni wiec masz troche czasu na tlumaczenie potem z tymi dokumentami urzad skarbowy nie zaleznie od auta i rocznika poniesiesz koszt 150zl potem z tym wszystkim do komunikacji jak auta sprowadzone teraz to koszt tablice dowod karta pojazdu oraz tzw ultylizacyjnie cos okolo500zlJak cos to pisz dam ci namiar na znajomego celnika a on juz ci powie jak wypelnic te deklaracje bo ci odzruca jak zle wypelnisz a kolejki i chamstwo tam straszne

http://img835.imageshack.us/img835/6681/snc00073m.th.jpg

DWIE ZYCIOWE MILOSCI MOJA ZONA I MOJA SIODEMKA

Opublikowano

Panowie śliczne dzięki

juz mnie wprowadziliście w temat i wiem jaką mam obrać marszrute z tym załatwianiem dokumentów .Jestem z Pragi pd w razie problemów pozwole sobie o zasiegnięcie porady

POZDRAWIAM

Opublikowano

MIREK 374

Mozesz mi napisać gdzie tłumacza dokumenty niemieckie na żoliborzu?

I jeszcze jedno - rozumie ze musze najpierw zrobic przegląd ,a dopiero póżniej do urzędo celnego?

------------------

pozdrawiam[/b]

Opublikowano
Tak najpierw badanie z tym ze chyba nie wszystkie stacje maja takie uprawnienia ale chyba na staniewickiej powinni ci je zrobic jak nie to ja robilem na wroclawskiej na Bemowie przy stacji FIATA co do tlumaczenia to zoliborz a wlasciwie Piaski Wawa ul Sokratesa 6/33 tel605653547 Tlumacz przysiegly bo tylko taki moze byc

Opublikowano
Moge ci jeszce podac nr Celnika ktory za przyslowiowe 50 czy teraz 70 zl bo ja jeszcze placilem 50 pomoze ci to wszystko wypelnic i przeprowadzic cala te procedure bez zbednych problemow nowego stania w kolejkach i takie tam ale to juz na tel priv albo na moja skrzynke wejdz podesle ci nr

Opublikowano

Dzięki

z tłumaczką już się umówiłem jakieś 110 zl na jutro

mam jeszcze jedno pytanko : mam pęknietą tylną lampe z tyłu czy na przeglądzie mogą się przyczepić?

Opublikowano
Dzięki

z tłumaczką już się umówiłem jakieś 110 zl na jutro

mam jeszcze jedno pytanko : mam pęknietą tylną lampe z tyłu czy na przeglądzie mogą się przyczepić?

Jeżeli to tylko pęknięcie, a nie brakuje co większych kawałków to nie powinni się przyczepić. Jak byłem w celnym, to chcieli tłumaczenia - ale już miałem więc nie było problemu - tylko z tłumaczeniami to ja się niestety wyrobiłem, bo 220zł mnie kosztowało - co prawda na drugi dzień było, ale... Ale lepsze - jeden tłumacz mi 400zł krzyknął.

Na akcyzę czekałem dwa tygodnie, na Vat24 tydzień (najlepsze, że przy składaniu wniosku o Vat24 chcieli akcyzę - ale udało się załatwić, żeby donieść przy odbiorze). Jak już to jest, to do rejestracji - tam portfel trochę schudnie - pozostaje OC i można jeździć.

Mirek374 - gdzie ty byłeś jak rejestrowałem swoją beemkę???

Opublikowano
Jak to gdzie bylem caly czas tutaj. Co do lampy tak jak pisal przedmowca nie ma to wplywu na dopuszczenie do ruchu no chyba ze jest tak stluczona ze nie ma klosza wogole ale jak cos to jedz tam gdzie bylem ja i przejdzie nr do celnika wyslalem ci na priv tak jak ci pisalem troche tych autek juz przywiozlem wiec juz powoli opanowalem procedure a i to nie do konca jak cos to pisz a ten celnik moze odrazu nie miec czasu albo nieraz nie odbiera to atakuj do skutku bo sam sie zawiazesz z ta deklaracja powiedz ze jestes od Mirka od siodemki Jak moge to pomoge Powinien mnie pamietac :cool2:

Opublikowano

Urzad celny na Okeciu nie wymaga badan technicznych.

Za to wazna jest inna rzecz: pojazd MUSI byc zgloszony do oplacenia akcyzy w przeciagu 5 DNI od przekroczenia granicy (najbezpieczniej od daty na umowie/fakturze), inaczej (w zaleznosci od widzimisie urzednika) moze byc mandat w wysokosci ok 100 PLN.

Byly:

E36 318is Coupe

E32 750i

E30 318i

E36 320i Touring

E34 AC Schnitzer S3(240 HP i 315 Nm)

E38 730i Indyvidual

E23 732i

Opublikowano
Tak to tez prawda ze musi byc min 5 dni od daty na umowie badz dokumentu potwierdzajacego z granicy o terminie przekroczenia bo ktos moze kupic auto we wloszech i nie da rady dojechac do urzedu w przeciagu 5 dni a umowe ma podpisana z innym terminem do tylu np o trzy dni ktore zeszly mu na jazde co do Badania odemnie na Sekndowej chcieli poniewaz nie bylo ze mna samochodu z wiadomych powodow zeby nie widzieli w jakim jest stanie i nie naliczyli mi wiekszej Akcyzy niz wartosc w umowie a dokument stwierdzajacy jego przydatnosc do ruchu chcieli czyli Bad.Tech.

Opublikowano
Tak czy owak Bad.Techn. Bedzie ci potzebne nawt do rejestracji w wydziale a ty swoje autko Clisz na Modlinskiej przy Strazy Pozarnej tam jest sklad celny nr nie pamietam ale nie zaleznie bad>techn. moga chciec choc nie musza wiec lepiej je miec bo tak czy tak musisz je zrobic Jak nie do celnego To do Komunikacji

Opublikowano
Mirek374, akcyze moga Ci naliczyc TYLKO i WYLACZNIE od zadeklarowanej przez Ciebie kwoty na umowie/fakturze. Wszelkie zapowiedzi naliczania akcyzy od wartosci rynkowej pojazdu to tylko urzednicze straszenie.

Byly:

E36 318is Coupe

E32 750i

E30 318i

E36 320i Touring

E34 AC Schnitzer S3(240 HP i 315 Nm)

E38 730i Indyvidual

E23 732i

Opublikowano

Witam i dziękuje za wszystkie rady.

Badania i tłumaczenie już mam .

Ja dę jutro na cło .Z tego co wiem to jade na ul.Kwatery Głównej 46

Jaki to urząd ,czy sie czepiają i czy jest dużo ludzi nie wiem?

----------------------

POZDRAWIAM

Opublikowano

Witam

wczoraj pojechałem na ul. Kwatery Głównej ,okazało sie ,ze od 02-02007

clenie pojazdów przenieśli na ul. Utrata 4. pojechałem i odziwo byłem pierwszy do złożenia dokumentów , przy odbiorze były może 3 osoby.

Poszło sprawnie jutro mam do odebrania papiery.

Pozdrawiam