Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich forumowiczów. Mam problem z moim autkiem E36 318iS silnik m42. Polega on na tym że przy jeździe na Pb gdy stoję np. w korku auto zaczyna bardzo nieprzyjemnie drżeć . Dokładnie jest tak że dopuki koła nie staną w miejscu i minie kilka sekund obroty spadają do jakichś 800 czasem mniej czasem więcej , w tym momencie autkiem trzęsie bardzo nieprzyjemnie i słychać że silnik nie pracuje równo no i dużo pali Pb, gazu mieszczę się w 15l.Zaczęło się po pożyczeniu auta siostrze :x . Na lpg jest to znacznie mniej odczuwalne (tyle że obroty czasem mi falują)Instalacja gazowa I generacji niestety :? tak kupiłem. Drgania są zawsze jak się zatrzymam , nie są regularne, jest troszkę lepiej jak przejadę się dłuższą chwilę z większą prędkością , tak jakby wtedy dostaje więcej powietrza i to mu pomaga ale nie całkiem. Nie mam łapacza powietrza i całe jest zasysane spod maski .

Pytanie podstawowe co to może być ?(przepływka odpada podmieniałem na sprawną z tymi samymi oznaczeniami, co do sondy wymieniona tydzień temu , silniczek krokowy wyczyszczony sprawdzony, czujnik położenia przepustnicy też ok , wszystkie gumy w dolocie wymienione, nie sprawdziłem cewki i świec(nie bardzo wiem jak no i trochę się boję zepsuć) ale świece niedawno kupywałem nowe NGK, kable WN też wyglądają OK nie świecą NO i jaki polecicie warsztat we Wrocku który nie zedrze a znajdzie i fachowo naprawi usterkę ? Pomóżcie bo mnie już szlag trafia jak kupiłem auto tego nie było, wydaje mi się że wystąpiło po strzale na gazie gdzie "anty bum" po nim był nietknięty (po wymianie świec przestał strzelać) :lol: No i na analizatorze spalin nie wykazuje żadnych nieprawidłowości , mechanik twierdzi że jest idealnie .

Opublikowano

witam. nie jestem tu alfom i omega he he mysle abys sprawdził w samochodzie ciśnienie w silniku jak masz gaz bez odciecia zapłonu tz. z tych tanszych to osoba której pożyczyłes samochód mogła poprostu delikatnie dac mu w ... i mogły sie lekko spotkac zawory z tłokami i moga byc lekko pokrzywione to wyjdzie przy sprawdzeniu cisnienia w silniku. sam trzykrotnie rozwaliłem silnik m50 w 525 przez takie nr.

ewentualnie moze juz byc zapchany katalizator ale to objawiało by sie spadkiem mocy. pozdrawiam

Opublikowano
Mam nadzieje ze sie mylisz ale to sprawdze dzieki za rade. A jaki moze byc koszt naprawy i czy wogole warto bo auto fajnie sie zbiera i jzdzi mi sie nim super tylko te drgania doprowadzaja mnie do szalu jak stoje w korkach a ich we wroclawiu nie brakuje ;-( Jesli jestes z wroclawia napisz gdzie moge to sprawdzic ? niedrogo ;-)
Opublikowano
niestety nie powiem ci gdzie we wrocławiu to mozna sprawdzic ale myśle że każdy mechanik powinien miec na warsztacie przyrząd do mierzenia cisnienia w cylndrach za taki pomiar powinien wziasc na tzw flaszke maxymalnie. aha sprawdz jeszcze czy po tym strzale nie wyskoczył jakis przewód podciśnienia bo moze łapac lewe powietrze
Opublikowano
Wydaje mi się ze warto również wjechać na kanał i sprawdzić szczelność przewodów paliwowych. Przy pkazji zerknij na łapy silnika i poduszki. W swoim aucie również miałem podobne objawy. Początkowo problemy z rozruchem, następnie coraz wieksze ubytki (bo cięzko to nazwać spalaniem) paliwa. Kiedy silnik pracował na biegu jałowym również zaczynał lekko falować a przy ruszaniu drżeć. Do wszystkiego jeszcze doszedł pękniety wężyk regulatora ciśnienia paliwa.
arop
Opublikowano
Co do przepustnicy to była sprawdzana i jest ok nie naruszona i czysta, czujnik przepustnicy tez sprawny. Kompresje sprawdzilem w "Chip" -ie i stwierdzono ze wszystko ok na pierwszym i trzecim jest niewielka różnica ale nie trzeba się martwić. Co do auta od 2 dni sprawuje się już ok wydaje mi się że od kiedy przestalem uzywać ogrzewania (czy to moze miec jakis zwiazek) przestal się trzęść zbiera się dobrze na gazie nie faluje. Ogolnie jest git ;) mam nadzieje ze tak zostanie. A dzisiaj wlożyłem stożek i po przejechaniu moze 40km ( bo tyle mam do garazu ) jakby lepiej pracowal, rowniej i w ogole zbiera sie tak przyjemniej ;) jutro jade popracowac nad odgrodzeniem, go od cieplego powietrza i lapaczem zimnego ;). Dzieki za rady ;) trzymajcie sie
Opublikowano
Też tak słyszałem ale jeżdżę od paru dni i jestem zadowolony może mocy nie nabrał i wcale różnicy w dźwięku nie zauwarzyłem ale lepiej wkręca się na obroty i jakby szybciej reagował na wciśnięcie gazu , wcześniej miał przy ruszaniu delikatną dziurę a teraz to znikło . Wydaje mi się że zrekompensował przynajmniej w małym stopniu zwężkę w dolocie ale to tylko moje odczucia. Ja jestem zadowolony biorąc pod uwagę koszt stożek+przejściówka 65zł (firmy Jacky tu pracuję) i trochę własnej inwencji. Teraz zbieram na blosa ;-)