Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Mam taki problem podczas odpalania silnika i jak mam włączone radyjko (oczywiście zaprogramowane stacje radiowe) wszystkie stacje się rozkodowują i za każdym razem muszę ponownie programować wczesniej nie miałem takiego problemu.Akumulatorm mam sprawny ,czyżby gdzieś nie było styku??i robi się przepięcie??Radio przy odpaleniu potrafi się całkiem wyłaczyć .A może gdzieś mam zwarcie ,ale po odpaleniu wszystko gra po ponownym zaprogramowaniu stacji radiowych.Ponowne odpalenie auta i już wszystko do ponownego zaprogramowania:(
Opublikowano

To że radio przy rozruchu silnika gaśnie jest zdrowym objawem i tak ma być

pewnie zauważyłeś też że światła drogowe gasną jak odpalasz silnik a zapomniałeś je przed rozruchem wyłączyć.Wszystko po to żeby odciążyć akumulator.Co do radia to powinno mieć ''podtrzymanie pamięci'' najczęściej jest to różowy przewód wychodzący z radia,powinien być podłączony do przewodu na którym jest stały + nawet kiedy wyjmiesz kluczyk ze stacyjki.

Myślę że brak napięcia na tym przewodzie może być przyczyną problemu.

Opublikowano
To ze światła przygasają to wiem :lol: a co do różowego przewody to powiem ,że był podłaczony i takiego obiawu wczesniej nie było ,ale jutro sprawdze to odpowiem .Dzięki za rady :D
Opublikowano

Jak już wcześniej Kolega Marek napisał powinieneś mieć podłączone podtrzymanie pamięci, jeśli nie masz to radio może się zachowywać tak, jak napisałeś.

Ja mam radio Pioneera. Jest przerobione na kieszeń więc podtrzymanie mam zawsze (dodatkowo z wewnętrznej bateryjki), ale też czasami wyłącza sie podczas rozruchu (choć nie traci ustawień). W niektórych radiach (podobno we wszystkich pioneerach) jest zabezpieczenie przed całkowitym rozładowaniem akumulatora - poniżej pewnego napięcia zasilania radio wyłącza się, żeby go do końca nie wyeksploatować. Jeśli przez pewien czas jeżdżę tylko krótkie dystanse, to podczas rozruchu radio się wyłącza. Po prostu akumulator jest trochę słabszy i następuje większy spadek napięcia - po doładowaniu na maxa lub dłuższej trasie przy kręceniu rozrusznikiem nic się z radiem nie dzieje.

CHIEFF - po prostu doładuj akumulator i zobacz co się dzieje - jeśli będzie nadal tak samo to mozliwe że jest to pierwszy symptom problemów z aku... (choć na poprzednim moim aku przez pół roku jeździłem od czasu pierwszych wyłączeń radia, aż w końcu zdechł w sumie trochę z mojej winy)

$M$
Opublikowano

Podtrzymanie pamięci jest prawidłowe,ale tylko to co widać po wyciągnięciu radia u mnie jest żólty przewo opisany (memory) takze połaczenia ok.może gdzieś dalej musze szukac ,ale pogoda nie pozwala ,a garażu brak.A dzis troszke sypie sniezek:)

Własnie sobie tak pomyslałem o aku ,ale czemu nie sprawdzic i podładowac nie zaszkodzi zobaczymy co bedzie dzięki za radę SMS i MarekM-535i

Opublikowano

No jednak nic się nie zmieniło po naładowaniu aku:(Napięcie wzrosło wskazówka pokazuje ze aku naładowane .Ładował się z 8 godzinek i nic :(

Jak przyjdą cieplejsze dni to będę szukał dalej.