Skocz do zawartości

WEBASTO ??????

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
jestem ciekawy skąd birze sie ciepło z webasta z akumulatora w bagazniku czy paliwa z baku ,jeżeli z paliwa to jestem ciekawy ile pali takie webasto na 1/ h czy moge jeżdzić z włączonym webastem co sie szybciej rozgrzeje webasto czy silnik????
Opublikowano
jestem ciekawy skąd birze sie ciepło z webasta z akumulatora w bagazniku czy paliwa z baku ,jeżeli z paliwa to jestem ciekawy ile pali takie webasto na 1/ h ?

Z tego co mi wiadomo, to webasto pobiera "energie" z paliwa w baku, czy to oleju napedowego czy benzyny. Spalanie silniczka webasto to 0,5l/h przy pelnym obciazeniu i 0,25l/h przy czesciowym obciazeniu, dodam jeszcze ze webasto "grzeje" przez 30 minut od uruchomienia. Sa to dane z instrukcji obslugi webasto.

Opublikowano
  • Autor
a ten drugi akumulator w bagażniku ( i tak są razem połączone) nie może byc na jednym ?
Opublikowano
A tego to juz niestety nie wiem, ale poszukaj na forum to znajdziesz...dodam tylko ze ja drugiego akumulatora nie posiadam (jak dotad go nie znalazlem :))
Opublikowano
a ten drugi akumulator w bagażniku ( i tak są razem połączone) nie może byc na jednym ?

ten drugi akumulator jest niestety konieczny do działania webasta...

chodzi o to, zeby Webasto nie rozładowywało w zimie akumulatora rozruchowego :mrgreen:

Samo Webasto działa ok 20 min od uruchomienia i mozna ustawić 2 programy 1 po 2...

Co do mocy tego urządzenia to nie jest ono "najmocniejsze" - u mnie po uruchomieniu na mrozie -10st C i 20 minutach grzania wskazówka temp wody wyszła na 25% wskaźnika - trochę poza niebieskie pole. Letnie powietrze - ok +10 +15st C...

Webasto ogrzewa wodę z chłodnicy (silnika), a dopiero ciepła woda w układzie i wentylatorek nadmuchu powoduje, że ogrzane powietrze dmucha na przednią szybę. Dlatego na 100% szybciej będzie odpalić silnik i po 3 minutach mieć gorąco w środku...

Webasto działa tylko jak temp otoczenia jest < +3stC

Akumulator (oryginalny!!!) w sklepie BMW (W-wa Narbutta) kosztował ok 130PLN . Zamiennika nie udało mi sie znaleźć ze względu na dziwne rozmiary tego akumulatorka...

Webasto ma jeszcze świecę żarową - możesz sprawdzić czy działa...

Marcin

BMW Klub Polska

F25 X3 2,8iA xDrive

E91 320dA touring

E39 530dA touring

E39 530iA touring

E36 316iA m43 Compact

----------------------------------------

historia - E32 750iA (1992-2004)

Opublikowano
A moze mi ktos powiedziec gdzie w touringu 525 znajduje się ten dodatkowy akumulator?? Bo ja jakos jeszcze na niego nie natrafilem... :/
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
wlasnie zastanawiam sie nad tym samym, w e39 530d tez chyba nie ma dodatkowego aku na webasto...

Run flats? NEIN, DANKE!

Yn0sTYR.jpg?1