Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Jak zwykle przejzałem całe forum ale tym razem nie znalazłem odpowiedzi, jak sprawdzić poziom płynu do wspomagania ew. jak go dolac, dla przypomnienia 740 v8, a i jedyne co to znalazłem zbiorniczek przy ABSe z siteczkiem i tam nie ma zadnej miarki.

www.swiatnadrukow.prv.pl

http://www.tele3.pl/lemmy/logos.jpg

Opublikowano

Lipa nie ma nic zadnej podziałki na nim... ehhhh juz nic z tego nie wiem, musi sie tutaj znaleść chyba jakiś amator co już to robił ;)

Dodaje fotke dokładnie jak zbiorniczek wygląda po zdjęciu siteczka.

www.tele3.pl/lemmy/zbiorniczek.jpg

www.swiatnadrukow.prv.pl

Opublikowano
Witam nie jestem do konca pewien le u mnie w e32 750 v12 jest pod ta jak by pierwsza podkladka od gory a z tego jak mi wymieniali zawze lali tak zeby byl mniej wiecej w polowie tej sprezynki i twierdzili ze to taka jak by podzialkamax u gornej podkladki a min to az nie zejdzie do polowy albo calkiem oczywiscie zart mniej wiecej tak jak pisalem z tym ze ja mam nivo wiec potrzeba go troszke wiecej ale w sumie ta sprezynka jest jakby odnosnikiem podzialki jak sie myle to mnie poprawcie

http://img835.imageshack.us/img835/6681/snc00073m.th.jpg

DWIE ZYCIOWE MILOSCI MOJA ZONA I MOJA SIODEMKA

Opublikowano
ooo dzieki wielkie ;) problem miałem taki ze mi dziwne odgłosy dochodziły z pod maski przy skręcaniu a czujnik mi nie wyświetlił ze mały poziom płynu jest, otwarłem u kolegi zbiorniczek też ma taką jak Ty 750 i u niego było połowe zbiorniczka wlałem wiec u siebie też w podobny poziom i przestało buczeć, teraz tylko sobie doleje zgodnie z Twoimi radami i będzie dobrze, dzieki wielkie i Pozdrawiam.

www.swiatnadrukow.prv.pl

Opublikowano

Jak czytam w Service Manual dla e31 wlasciwy stan płynu wspomagania w zbiorniczku powinien byc w granicach jednego centymetra od gornej krawedzi. Jednak to ostatecznie bo najpierw jest mala(dolewanie i odciaganie plynu) ceremonia.

1.NAPELNIANIE silnik zgaszony-stan ok 2,5 cm od gornej krawedzi,

2.NAPELNIANIE I ODCIAGANIE NA WLACZONYM SILNIKU

2.1Uruchamiamy silniku obserwując by stan był ok 2.5 cm od gornej krawedzi uzupelniamy jesli nie jest.

2.2ODCIAGANIE

silnik nadal wlaczony i wykonujemy dwa skrety kierownica w lewo i w prawo plus 5 wcisnien chamulca i po tym odczekac 30 sek oraz ponownie wcisnac 5 razy hamulec do konca.

3.SPRAWDZANIE POZIOMU OLEJU NA WYLACZONYM SILNIKU

I TU NIE KAPUJE......a pisze tak: operate brake pedal until reservoir is empty (reservoir is empty when oil level no longer rises-visual check-or when suddenly more forces is required to press down the pedal-force check).u mnie jak naciskałem na wylaczonym to mi wywalilo plyn ze zbiorniczka....? wez badz madry......dalej pisze tak..........lift rear axle until wheels have cleared ground. Reservoirs of ride level height control are empty after 2 minutes.

Później pisze cos o zawieszeniu kinematycznym jesli ktos takowe ma a na koncu znowu,zepoziom musi byc 10 mm ponizej krawedzi zbiorniczka.Poziom oleju koryguje sie dolewkami na wylaczonym silniku.

Opublikowano
Lipa nie ma nic zadnej podziałki na nim... ehhhh juz nic z tego nie wiem, musi sie tutaj znaleść chyba jakiś amator co już to robił ;)

Dodaje fotke dokładnie jak zbiorniczek wygląda po zdjęciu siteczka.

www.tele3.pl/lemmy/zbiorniczek.jpg

To sitko co wyciągnąłeś załóż je, wlej olej tak aby sitko górne było zalana sama siateczka (pare mm nad siateczką). Płynu nie będzie nigdy za dużo bo wywali go na zewnątrz. Masz NIVO ? Jaki masz kolor płynu ?

Opublikowano
sprawdza się tak: zdejmujesz pokrywę, kopiesz hamulcem ok 20 razy aż jest twardy Dodajesz oleju, aż poziom będzie mniejszy niz 25mm (1 inch) od górnego końca pojemnika. Tak jest w autach z NIVEM, ale podejrzewam, że u ciebie jest tak samo.