Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Gdy mam wyłączona klime silnik w mojej "7" pracuje o wiele gorzej niz przy włączonej... obroty zas tak przecież nie rosną to 3.5 litra.

Czy klima w tym silniku ma jakiś wysprzęglnik? Może on nawala?

Na biegu jałowym bez klimy co jakiś czas rzuci delikatnie silnikiem.

Zawory regulowane bardzo nie dawno, auto podłączane do kompa - zero błędów.

Pozdrawiam

Opublikowano

załączenie klimy powoduje podwyższenie obrotów biegu jałowego (ze względu na większe obciążenie). Masz zatem według mnie problemy z biegiem jałowym. Przeczyść silniczek krokowy.

Silnik pracuje nierówno tylko na benzynie czy także na gazie ?

Opublikowano
załączenie klimy powoduje podwyższenie obrotów biegu jałowego (ze względu na większe obciążenie). Masz zatem według mnie problemy z biegiem jałowym. Przeczyść silniczek krokowy.

Silnik pracuje nierówno tylko na benzynie czy także na gazie ?

Na gazie też ale gaz sekwencja OMVL więc chyba też korzysta z osprzętu do regulacji obrotów benzyny?

Silniczka krokowego nie mam, mam EML, czym to można wyczyścić?

Silnik pracuje tak jakby 2 sekundy prawie równo, potem jakby mu powietrze odcieło i dodało gazu i tak w kółko; troszkę jak takie motorowery Ogar :D

No i jeszcze gdy odpale zimny silnik to jest tak: 2-3 sekundy pochodzi równo... potem falowanie, bardzo duże. Im większy mróz tym większe. Czy jedno z drugim ma związek?

Pozdrawiam

Opublikowano

Silniczka krokowego nie mam, mam EML, czym to można wyczyścić?

też to chciałbym wiedzieć. Mi nie udało się jego wykręcić, ale niedługo planuje rozkręcić trożke silnika (wymiana uszczelek pod pokrywami zaworów; może przyszły tydzień), więc na spokojnie sobie to odkręce i zobacze co da się z tym zrobić. Poza tym tam jest elektronika i mogła zostać uszkodzona (np. przy strzale, a takie mogą zdarzyć się nawet przy sekwencji, kiedy masz złe kable stare świece itp).

Poszukaj w archiwum było coś o tych elektronicznych przepustnicach (zobacz czy masz podobne objawy).

Opublikowano
ja to bym z nim pojechal na komputer sprawdzil wszystko moze to sonda lambda bo gdy wyzsze obroty to silnik rowniej pracuje a to oczywiscie wtedy kiedy sie klima zalczay co powoduje obciazenei silnika poprzez napedzanie sprezarki :shock:
Nigdy Sie Nie Myle I Jestem Najmadrzejszy Jak Kazdy Kto Ma BmW :)