Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

IMO trzeba złożyć korektę deklaracji AKC U wraz z wnioskiem o stwierdzenie nadpłaty

jako takiego formularza tego wniosku nie ma, choć nie wykluczone, że w nieoficjalnym obiegu taki powstanie

BTW - zwrot dotyczy wyłącznie różnicy pomiędzy akcyzą obowiązującą przez i po 1 grudnia 2006, więc nie jest tak, że się zwraca całość - jeśli zatem ktoś kupił nowy (w rozumieniu przepisów) samochód :arrow: zapłacił akcyzę odpowiednio 3,1 lub 13,6% to nie ma co liczyc na zwrot, bo u mniego nie ma nadpłaty

jeśli ktoś tak jak ukash kupił autko z super-pewnego źródła, jednak zapłacił zawyżoną akcyzę, to IMO powinien się starać o zwrot tej nadpłaty - stracić na tym nie może ... choć nie twierdzę, że wypłada nastąpi nazajutrz :wink: (wzory wniosków są dostępne w internecie - trzeba je tylko odpowiednio zmodyfikować - jeśli ktoś wie czego chce, to nie powinien mieć z tym większego problemu)

beemki to choroba - nieuleczalna, ale za to bardzo przyjemna

miłośnik E30 ... użytkownik E46 :)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ukash nie zapłacił zawyżonej akcyzy- naliczyli mu 13,6 proc. od wartości faktury wystawionej przez dealera.

pozdrawiam

Paweł

Opublikowano
to chyba trzeba sie starac o zwrot akcyzy bo zaplacilem az za nia prawie 1200 zl. Auto sprowadzielm 2 lata temu( alfe 33 1.4 silnik z 94 roku) niemiec byl tak chasmki ze nie chcial mi wpisac niskiej kwoty na umowie a ja sie balem jej weryfikowac na wlasna reke w polsce bo zawsze mam pecha i balem sie ze wpadne i dostane jakas kare :( Ale teraz bede sie stara bo 1200 zl jakby nie bylo to juz jest trche kasy tymbardziej dla studenta ktory zbiera na inne auto :D
Opublikowano
Ja z kolei złożyłem wniosek o zwrot rożnicy w opłacie za karte pojazdu, troche się to już ciągnie ( ok. 3 miesięcy ) a co z tego wyjdzie zobaczymy, narazie sprawą zajmuje się adwokat a ja nadal czekam.
Opublikowano

na jednym z forum odnosnie sprowadzania aut znalazlem cos takiego

na razie nic nie składaj, bo nasz sąd złożył zapytanie do ETS(europ. tryb. spraw.) o wykładnię co dokładnie oznacza wartość samochodu w rozumieniu ETS i dopiero potem będą robić zwroty,a na razie nie znam tej daty-pozdr

wiec chyba poczekam, ale nie wiem ile i gdzie to oglosza ze dostali odpowiedz od ETS...

Tłumaczenia: niemiecki, hiszpański, włoski.

Pozdrawiam

Grzesiek

http://img53.imageshack.us/img53/3782/pict6529panoramaresize8pl.jpg

Opublikowano
Ja z kolei złożyłem wniosek o zwrot rożnicy w opłacie za karte pojazdu, troche się to już ciągnie ( ok. 3 miesięcy ) a co z tego wyjdzie zobaczymy, narazie sprawą zajmuje się adwokat a ja nadal czekam.

Gdzieś natknąłem się na interpreatcję że taki wniosek można było składać

przez miesiąc od zmiany? Opiszesz dokładniej, co i jak? Ile adwokat weźmie

za to?

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

co z ta akcyza? ktos cos wie??

maja liczyc od wartosci rynkowej?? przeciez wczesniej akcyze liczylo sie od wartosci na umowie, a prawo nie moze dzialac wstecz, wiec jak oni sobie to wyobrazaja?

moze chodzi o to ze TYLKO w przypadku zwrotow beda brac wartosc rynkowa a tych co nie skladali wnioskow czepiac sie nie beda??

bo zastanawiam sie czy ci co mieli np 10 euro na faktrurze i nie skladali wnioskow to maja sie bac??

mam znajomego, starszy pan ktory kupil od handlarza auto a ten mu wpisal 10 euro, i teraz ma strasznego stresa ze przyjda do niego i wsadza go za poswiadczenie nieprawdy i zanizenie akcyzy

czy boi sie slusznie? jak go przekonac zeby sie nie bal?

mial ktos przypadek lub zna przypadek ze po kupnie auta z taka kwota, w stylu 1, 10 euro dostal jakies wezwanie i musial sie gesto tlumaczyc? albo ze sprawa trafila na policje albo cos takiego?

pytam o przypadek gdy w tym przypadku ten ktos NIE skladal pisma o zwrot akcyzy od tego 1 euro lub 10 a dostal jakies wezwanie :)

http://img489.imageshack.us/img489/2486/zz1dk5.gif