Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Compact 318ti

Jezdząc po miescie praktycznie wskaznik temperatury stoi pionowo. Ale na trasie już tak nie jest. Nawet w takich warunkach jak obecnie jadac ok 60-90km/h wskazówka jest tylko przy koncu niebieskiego pola czyli raczej zdecydowanie za nisko... Czuc to nawet w ogrzewaniu bo robi sie zecydowanie mniej wydajne. Wystarczy jednak zatrzymac auto na kilka min i wskazowka znow wedruje na srodek...

Czyzby padl termostat i nie zamykal obiegu na chlodnice?

Compact sprzedany. Teraz E46 i to w kombi :P
Opublikowano

Ktoś sie orientuje ile może kosztować nowy termostat? Jego wymiana w 1.8 16V to dozo pracy?

Dariuszek, co za foto chciałes wkleić?

Opublikowano
Termostat oryginal w BMW 150 zeta, zamienniki sa w podobnej cenie...wymiana w miare latwa, odkrecasz trzy sruby (chociaz ty masz 1,8 silnik...no ale pewnie jest tak samo albo bardzo podobnie jak u mnie)...przezkadza troszke wiatrak ale jak masz sprawne rece to dasz sobie rade :)

Pozdro Krzysiek

B M W..............Bardzo Małe Wydatki

www.bmw-3city.pl

Opublikowano

w 'dziale zrób to sam' jest opis jak sie to wymienia.

ja do tds kupiłem termostat za 30 zł. wszystko jest ok. super szybko sie nagrzewa silnik. na trasie nie "wywiewa" temperatury - wcześniej miałem podobne objawy jak Ty. No i spadło zużycie paliwa... :8)

Opublikowano
Ale czy tds ma taki sam termostat jak benzynowce??U mnie i w innych silnikach M43 wymienia sie termostat razem z plastikowa fajka...stad niestety taka cena :/

Pozdro Krzysiek

www.bmw-3city.pl

Opublikowano
byc może faktycznie macie inny - bo ja wymieniałem sam termostat bez fajki, ale warto wymienieć - choćby na paliwie szybko sie zwróci....
Opublikowano
byc może faktycznie macie inny - bo ja wymieniałem sam termostat bez fajki, ale warto wymienieć - choćby na paliwie szybko sie zwróci....

Dokladnie tak jak mowisz :)

Pozdro Krzysiek

www.bmw-3city.pl

Opublikowano
Ja w swoim wymieniłem: koszt 30 zł i też bez fajki i też polecam :wink: Chociaż ja miałem jeszcze kłopoty z odpowietrzaniem ale to ina bajka
"Przyspieszenie, to ciekawy sposób na pokonanie odległości pomiędzy zakrętami"
Opublikowano

Ja pewnie sam tego robił nie bede bo nie mam nawet mozliwosci pod blokiem, zwłaszcza w taka pogode :/

Faktycznie zużycie paliwa ostatnio wzrosło - przyczyna oczywista ;) Dam znać jak to w M44(bo taki chyba mam motor) wygląda.

I jeszcze jedno: jaki płyn chłodniczy polecacie na wymiane po tym zabiegu?

Opublikowano
Ja w swoim wymieniłem: koszt 30 zł i też bez fajki i też polecam :wink: Chociaż ja miałem jeszcze kłopoty z odpowietrzaniem ale to ina bajka

U nas nie bedzie pasowal ten termostat...w silniku M43 wymienia sie calosc, znaczy sie razem z fajka...tak wiec w silniku M44 powinno byc podobnie...

Co do plynu ja uzywam zakupiony w markecie, zaden firmowy...(pewnie zaraz na mnie nakrzycza,ze to badziew i trzeba kupowac inny ;)), ale nie mam z nim zadnych problemow :) a koszt za 5 litrowa banke to 18 zeta :mrgreen: :mrgreen: , wiec nawet jak ciut ucieka to nie ma problemow z dolewaniem :)

Pozdro Krzysiek

www.bmw-3city.pl

Opublikowano
Ale jako ciekawostkę powiem, że da się łatwo wyjąć termostat z fajki - tylko czy pasowałby z innego modelu to już nie wiem.

Z tego co wiem to nie bedzie pasowal, bo termostat z modelu M43 ma jeszcze takie lapki, ktore umozliwiaj zamocowanie go w tej fajce...tak wiec modele za 30 zeta niestety nie beda pasowac :/ (bynajmniej tak mi powiedzieli w warsztacie, ale i sam to zauwazylem jak wymienialem u siebie...)

Pozdro Krzysiek

www.bmw-3city.pl

Opublikowano
Mialem te same objawy jakis miesiac temu,rowniez mam silnik 1.8ti.termostat musi byc z fajka,koszt okolo 150zl i najlepiej kup oryginal,za wymiane nie powinni wziac wiecej niz 50 zl.
Opublikowano

Właśnie pytałem u siebie w warsztacie - koszt termostatu ok. 50-70zł bo oni tych badziewi za 30zł nie wkładaja... Wymiana max 50zł. Nic nie mówili o tym, ze trzeba z fajka a robią tylko BMW wiec chyba sie na tym znaja...

Umowiłem sie na jutro ;)

Opublikowano
Jakoś nie nażekam na swój mimo że to "badziewie" :naughty: :?: Działa bardzo dobrze więc nie wiem skąd te głupie teksty!
Opublikowano
Jakoś nie nażekam na swój mimo że to "badziewie" :naughty: :?: Działa bardzo dobrze więc nie wiem skąd te głupie teksty!

Ja też nie wiem skąd takie "teksty" ale skoro chłopaki maja doświadczenie z BMkami i ja sie na nich nie zawiodłem jak na razie to chyba mają racje... :wink:

Opublikowano
Nie wiem czy się znają nie znam ich ale ufam Ci na słowo :wink: mimo to będe bronił termostatu za 30 zł bo u mnie działa git :cool2: :8)
Opublikowano
Nie wiem czy się znają nie znam ich ale ufam Ci na słowo :wink: mimo to będe bronił termostatu za 30 zł bo u mnie działa git :cool2: :8)

Sluchaj to nie chodzi o to czy termostat za 30 dyszki to gowno czy tez nie...(jednak czesto jest tak,ze te tansze rzeczy dzialaja lepiej niz oryginaly ;))...chodzi o to, ze do naszych silnikow (m43 i napewno m44) nie wsadzisz takiego termostatu...do naszych modeli sa odpowiednio drozsze...i o to tutaj tylko chodzi :D

Pozdro Krzysiek

www.bmw-3city.pl

Opublikowano

ja to wszystko rozumiem...odniosłem się tylko do wypowiedzi "Hiv"a

Pozdrawiam

Opublikowano

do silnika m43 najtańszy termostat jaki znalazłem to 99 zł na allegro - oczywiście z fajką bo nie ma innej możliwości - jeżeli mechanik oferuje taki za 50 zł to mi tu dziwnie pachnie jakąś podmianką - może kupują sam termostat i "dorabiają" mu tą blaszke żeby można go było umieścić w tej plastikowej fajce...

Ja na twoim miejscu zapytałbym o to mechanika - czy zmieniają cały podzespół czy tylko sam termostat?

Opublikowano
do silnika m43 najtańszy termostat jaki znalazłem to 99 zł na allegro - oczywiście z fajką bo nie ma innej możliwości - jeżeli mechanik oferuje taki za 50 zł to mi tu dziwnie pachnie jakąś podmianką - może kupują sam termostat i "dorabiają" mu tą blaszke żeby można go było umieścić w tej plastikowej fajce...

Ja na twoim miejscu zapytałbym o to mechanika - czy zmieniają cały podzespół czy tylko sam termostat?

Swietnie powiedziane Shodan, tez bym to sprawdzil...zreszta lepiej kupic oryginal BMW i miec potem wszytko w d.... :D

Pozdro Krzysiek

www.bmw-3city.pl

Opublikowano
Jutro bede na miejscu wiec zapytam dokładnie... Gość zajrzał pod maskę i stwierdził, że wymienią tylko termostat, nic o fajce nie mówił... :roll: