Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam ! W sobote uporalem sie z podswietleniem zegarow w mojej 7.

Od razu mowie ze jesli chodzi o mechanike to jestem kompletny lewus ale jakos sobie poradzilem.

Moje Auto to 730i '91 wersja z poduszka powietrzna.

1. Najpierw odlaczamy akumulator.

2. Torx-em odkrecamy od tylu kierownicy po obydwu stronach poduszke

powietrzna. O srubki trzymajce poduszke nie ma co sie martwic, nie wypadna, sa zamontowane na stale w kierownicy.

3. Poduszka odchodzi od kierownicy jak ta lala. Ja jej nie rozlaczalem.

Nastepnie kluczem 15 odkrecamy kierownice. Po odkreceniu sruby zaznaczamy jej polozenie i sciagamy ja.

4. Nastepnie u gory licznkow odrecamy 2 srubki(gwiazdki), podwazamy licznik u gory i wyciagamy go. Z tylu odlaczamy 4 tesmy i mamy licznik na wierzchu.

5. Na tylnej scianie licznika sa montowane zarowki od kontrolek(takie z plastikowym kolniezem).Po przekreceniu 2 zamkow w tylnej scianie mamy dostep do 3 zarowek odpowiadajacych za podswietlenie zegarow.

Calosc zajela mi jakies 30 min.

Koszt zarowki do podswietlenia zegrow - 0,76 szt

Pozdrawiam i zycze owocnej pracy

Zapraszam na forum uzytkownikow Diesla

http://www.bmw-diesel.pl

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
Tylko dopowiem do tematu ze jest mozliwosc wypiecia i wyjecia zegarow bez demontazu kierowwnicy ale to dla bardziej wtajemniczonych jak wiadomo kazde bmw a zwlaszcza e32 ma tzw lamany pzrelacznik kierunkow tem w kierownicy na druga nizsza pozycje dla pozycyjnych na lewa strona wlaczamy go na max do dolu i juz po poluzowaniu zegarow wypieciu kostek elektrycznych wysuwamy zegar i zrecznymi ruchami wysuwamy go tatak by pzrednia czesc zegarow wezla w otwor gorny kierownicy potem leciutka perswazja dociskamy go do kiery uwazajac przytym by nie polamac kostek tych zabezpieczen ktore zatrzaskuja nam kostki w zegarach i sprawdzic czy sa zamkniete i obracajac jednoczesnie kierownice w kierunku lewym badz drzwi jak kto woli wysuwamy je lekko do dolu lacznie obracajac lekko kierownica w lewo i pzresuwajac je w dol moge dolaczyc fotki jak ktos nie bedzie wiedzial jak to zrobic

http://img835.imageshack.us/img835/6681/snc00073m.th.jpg

DWIE ZYCIOWE MILOSCI MOJA ZONA I MOJA SIODEMKA

• 1 rok później...
Opublikowano
"Mirek" 374 jeśli można to tutaj albo na maila bym był wdzięczny o takowe zdjęcia jak wyciagnąć zegary bez odkręcania kierownicy z poduchą :):) Pozdr
  • 4 miesiące temu...