Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jestem nowym użytkownikiem forum, mam kilka pytań odnośnie spalania ponieważ od niedawna poruszam się tą 316 :D

Przejdę do rzeczy :mrgreen:

- Czy to normalne spalanie przy zmianie biegów 2,5 tyś obr 9,5-10 litrów ???

- Na ile można zwracać uwagę na wajzer pokazujący spalanie (np. przy 120km/h pokazuje 12 litrów i to na 5tym biegu.

- Jak najlepiej zmieniać biegi dla w miarę dynamicznej ale też oszczędnej jazy....

- Czy jeżeli auto według tego co napisałem pali mi za dużo, czego to może być wina albo czy wykaże mi coś takiego diagnostyka komputerowa...

Auto kupiłem od znajomego który jeżdził nim dwa miechy, według tego co gadał to zmieniać biegi przy 2,5tyś to pali 8,5 litra - a u mnie lipa!

Co wy na to ????

Opublikowano

Wiec tak:

Spalanie w cyklu miejskim 9,5-10 litrow - jak najbardziej w normie, nawet jak zmieniasz bieg przy 2500. No chyba ze nie chodziło Ci o miasto.

Ekonimizer to spalanie chwilowe mozna sie tym sugerowac, ale w zasadzie tylko podczas jazdy na trasie bez zatrzymywania sie i ruszania. 12 litrow przy 120kmh na 5 biegu to za duzo, powinno byc koło 8 przy utrzymywaniu predkosci, mnie po roku praktyki udaje sie na prostej drodze przy predkosciach w tych okolicach i stałym ich utrzymywaniu zejsc do 6 litrow :)

Co do dynamicznej/oszczednej jazdy, to przy 3000 bieg w góre, no ale za dynamicznie to itak nie bedzie, dynamicznie to przy tymi silniku jest powyzej 4000, zreszta sam spbie sprawdz jak sie auto zbiera na 3 powyzej 4500 :mrgreen: Jak na 1,6 wiecej niz dobrze.

Co do ogólnego spalania 8,5 mozliwe w cyklu mieszanym jak najbardziej.

Jest taki patent w tym aucie z tego co zauwazyłem, trzeba miec wprawe w operowaniu gazem jak sie chce oszczednie jezdzic, poprostu czasami wieksze wcisniecie gazu nie daje nic oprocz wiekszego spalania, ale to są naprawde minimalne roznice w połozeniu pedału gazu, rzedu kilku mm. Jak nabierzesz wprawy to i spalanie spadnie, patrz na ekonimizer i zmniejszaj nacisk nogi na gaz gdy chcesz utrzymywac stałą prędkosc.

Jak to nie pomoze to sprawdz na diagnostyce sonde lambda, jej awaria objawia sie własnie wiekszym spalaniem.

Once you get locked in to a serious drug collection the tendency is to push it as far as

you can...

http://www.motostat.pl/user_images/2680/icon3.png

Opublikowano

Moja 316 gaz 93 rok (kwiecień).

Na benzynie U mnie jeszcze gorzej: przy bardzo spokojnej jeździe

- na 3 i 4 biegu spalanie powyżej 20 l na ekonomizerze

- przy jeżdzie 100 do 120 km/h na 5 biegu spalanie w okolicach 13 litrów.

w grudniu wymieniłem sonde lambda... pompa wodną, rozrząd, filt powietrza...

Nigdy wskazóweczka na ekonomizerze nie zeszła mi poniżej 10 l;((

Na gazie średnio w trasie około 13 l.

Czy ktoś ma jakiś pomysł??? Będe bardzo wdzięczny. Pomóżcie dobrzy ludzie;)

Opublikowano

U mnie spalanie w trasie przy stałej prędkości: ok. 8 l, wiadmo jak przyspiesza to wzrasta jak zwalniasz to maleje :wink:

W mieście to zależy, czy jade gdzieś dalej, czy na krótkich odcinkach, czy silnik się zdąży rozgrzać czy nie, ale 12 l raczej nie przekracza.

A co do zbierania się to u mnie od 3500 obr./min na 3 zbira się świetnie (czytaj świetnie jak na 1,6) tak do 4500 obr./min, ale o jeździe dynamiczno- oszczędnej to zapomnij, albo tak albo tak.

Pozdrawiam

"Przyspieszenie, to ciekawy sposób na pokonanie odległości pomiędzy zakrętami"
Opublikowano
U mnie spalanie w trasie przy stałej prędkości: ok. 8 l, wiadmo jak przyspiesza to wzrasta jak zwalniasz to maleje :wink:

W mieście to zależy, czy jade gdzieś dalej, czy na krótkich odcinkach, czy silnik się zdąży rozgrzać czy nie, ale 12 l raczej nie przekracza.

A co do zbierania się to u mnie od 3500 obr./min na 3 zbira się świetnie (czytaj świetnie jak na 1,6) tak do 4500 obr./min, ale o jeździe dynamiczno- oszczędnej to zapomnij, albo tak albo tak.

Pozdrawiam

Heheh, wlasnie...niestety albo rybka albo pipka jak to sie mowi :norty:

Pozdro Krzysiek

B M W..............Bardzo Małe Wydatki

www.bmw-3city.pl

Opublikowano

W moim 1.6 M40 spalanie na początku też mnie martwiło ale tak koledzy pisali wyżej. Jak juz sie dojdzie do wprawy w operowaiu gazem to faktycznie wskazówka pokazuje mniej.

Dla porównania dam ci przykład.

Na tej samej trasie tym samym samochodem. Trasa wynosiła 500km Sosnowiec-Kielce-Łódż-Poznań. 62L w baku i po przejechaniu trasy przez kolege na miejscu swieciła sie rezerwa w baku było niecsłe 5L czyli 11.4L/100km .

Ja za kierownicą z czsem gorszym o dokładnie 25min. (ale to chyba dlatego ze ja jechałem w dzien i w Łodzi troche ruch był) pokonałem tą trase pozostawiająć w baku 17L czyli spalanie wyniosło 9L/100km.