Skocz do zawartości

Problem z zawieszeniem - co to może być? Proszę o pomoc!!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie.

Jeżdżę E39 523 touring z 1997 roku.

MAm problem i proszę o pomoc. Wymieniłem amory z tyłu ( na bilstein B4). Wiem, że z nimi wszystko OK. Jednak samochód dziwnie się zachowuje. Szczególnie jest to widoczne na poprzecznych małych garbach na drodze. Tył podskakuje niemiłosiernie, a jeśli jest to na zakręcie zachowuje się jak Polonez - po prostu pływa. 4 lata jeździłem Polonezem caro Plus i zmieniając samochód na coś takiego jak Bmw E39 nie spodziewałem się tego. Tak było chyba od początku kiedy jeżdżę tym autem, czyli od 1,5 roku. Zauważyłem ostatnio, że poniszczone są (poprzerywane) 4 jakieś tuleje gumowe, na których zamontowany jest tylne zawieszenie.

Czy to może być przyczyną aż takiego zachowania samochodu?

Chcę je wymienić, ale sztuka kosztuje aż 200 zł. Razem 800 zł. Zastanawiam się czy nie kupić używanych - za calość 200 zł. Różnica spora. Jeśli będzie poprawa - dam znać.

Co to jeszcze może być?

P.S. Przepraszam za chaotyczny styl.[/b]

Opublikowano
Andrzej S. - nie pchaj się z uzywkami do zawieszenia - zapłacisz a nie wiesz jak długo pochodzą - tuleje można wymieniać - nie trzeba zaraz całych drążków - dobry mechanik żeby dokładnie powiedział czego szukać - wpisz sobie do wyszukiwarki allegro - tuleje BMW - możesz porównać ceny - w sklepach są podobne / nie w ASO :mrgreen: /...
* - w zależności od typu i wyposażenia
Opublikowano
tuleje za 200zł/szt ?? chyba w ASO razem z montażem, kup zamiennik Lemforder lub coś podobnego w cenie 50-100zł/szt a używane gumy w zawieszeniu to tak jak w życiu , na zużytej daleko nie zajedziesz :wink:

ZAWIOZĘ NA ŚLUB !!!!

%5B640%3A129%5Dhttp%3A//xenonis.whitestarprogramming.de/save_the_e36/img/pics/banner.gif

Opublikowano
Tak jak mowia koledzy sa to tuleje tylnej belki. Zmien a zoabczysz roznice. Nie pchaj sie w uzywki bo stracisz dwa razy - kupisz uzywki a zaraz i tak zakupisz nowe :)
Opublikowano

dzięki za wszystkie odpowiedzi

Co do cen części - tę tuleję robi tylko Lemforder i kosztuje za sztukę najtaniej 185 zł. Czyli razy 4 wynosi to 740 zł. To niemało. Dlatego sprawdzę te używki , bo 500 zł różnicy nie jest mało. Chyba zaryzykuję używki (jeśli będą w miarę dobre). W najgorszym razie "popłynę" 200 zł. Choć i tak zapewne będą znacznie lepsze od moich. Mam znajomego mechanika, który mi to stosunkowo tanio wymieni.

Pozdrawiam wszystkich i dam znać jak czegoś się jeszcze dowiem.

A może wiecie gdzie jeszcze można kupić tani zamiennik (nr bmw 33.31-1094.036 )