Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

chyba zaczął się problem z moim TD (525 TD e34 rocznik 94 w automacie). Ostatnio w cyklu miejskim wychodzi mi około 14 litrów/100 km. Na baku przejeżdzam teraz 500 km. Wcześniej paliła 10 litrów.. ale od ostanich 3 baków paliwa ssie ogromne ilości. Nie wiem co się dzieje.. Miał może ktoś podobny problem. Dodam jeszcze, że powyżej 3 tyś obrotów w miescie nie wychodze (czyli jazda spokojna).

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Nie wiem.. nie miałem czasu ostatnio się tym zająć. Podejrzewam (po części) wtryskiwacze, ale za bardzo nie dymi - tylko chwile po odpaleniu. Marudzi przy odpalaniu na zimnym, więc może pompa. Jak będe miał więcej czasu to się tym zajme.

Moze wlasnie jakies lejace wtryski, moze jakas totalne nieszczelnosc pompy (nie tyle rozregulowanie co gdzies cieknie).

http://img571.imageshack.us/img571/7404/logotds.jpg

Naj.... forum o TDS-ach http://www.bmw-diesel.pl

Opublikowano

Cześc.

Ja moją 525 TD (95r) dzisiaj tankowałem i wyszła 70 l ON/800 km trochę w korkach po Warszawie troche na dojazdy spod W-wy (Trasa) w sumie cykl mieszany. Raczej jeżdżę delikatnie i pilnuje ekonomizera żeby wskazywał jak najmniej :oops: . Uważam że mój wynik to i tak trochę dużo, ale skoro piszecie ze 9 to norma......

>TDS bez "S">
Opublikowano
Nie wiem.. nie miałem czasu ostatnio się tym zająć. Podejrzewam (po części) wtryskiwacze, ale za bardzo nie dymi - tylko chwile po odpaleniu. Marudzi przy odpalaniu na zimnym, więc może pompa. Jak będe miał więcej czasu to się tym zajme.

Moze wlasnie jakies lejace wtryski, moze jakas totalne nieszczelnosc pompy (nie tyle rozregulowanie co gdzies cieknie).

Wiesz Biernus pompa jest sucha z zewnątrz.. cały czas nie mam się czasu tym zająć.. Tylko że sprawa jest taka że stało się to praktycznie z dnia na dzień.. no OK.. miesiąc stał nie używany i to po tym postoju mu się coś tak zmieniło. Temat narazie pozostaje otwarty bo nie mam czasu się tym zająć, ale myśle że chyba wezme z dzień wolnego bo mnie tankowanie finansowo wykończy. Ostatnie pomiary to aż 16 litrów na 100 km i to bez wychodzenia obrotami ponad 3 tys.