Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie.

Noszę się ostatnio z taką myślą, czy nie przydałoby się więcej koników i zastanawiam się nad przełożeniem silnika 4.0 litra do obecnej 5-tki.

2.5L troszkę mi już nie starcza - wiecie, kwestia przyzwyczajenia, i zastanawiam się czy nie włożyć jej nowego 4 litrowego serca, ew. 4,5 jeśli by się znalazł, czy po prostu nie zmienić auta. Spalania nie bierzemy pod uwage.

Tego drugiego bym raczej nie chciał gdyż beta jest dopieszczona w najmniejszym detalu.

Pomóżcie mi - doradźcie.

Pozdrawiam forumowiczów!

Małżeństwo to głupota, lepiej kupic se kota ;)

http://images.spritmonitor.de/247664_5.png

Opublikowano

popieram przedmówce. Ktos juz kiedys opisywal ze przy takiej zmianie trzeba wymienic komputery od wiekszosci detali, zmienic zawieszenie gdyz te 4 litrowe napewno mialy jakies mocniejsze sztabki :)

To sie poprostu nie opłaca..

A tak na marginesie, ile pali 2,5 benzyna w miescie i na trasie ? (spokojnie jezdzac, bo jezeli tak nie jezdzisz to nie odpisuj :P)

Opublikowano

to chyba jednak będzie zmiana za niedługo,

a odnośnie spalania powiem tak: w trasie - co jakiś czas ok. 280km - trasa Poznań - Wałbrzych (fatalne drogi) gdzie się da to 150-170km/h reszta średnio 110-130 wychodzi na kompie ok. 9,5-9,7L

Przy jeździe tzw. emeryta tą samą trasą - czy nie przekraczając 120km/h wyszło 8,2L - straszna męka ;)

Natomiast po mieście średnio przy spokojnej jeździe wychodzi ok. 10,5-11L, przy mojej "normalnej" około 13-13,5.

Rekord to kiedyś na ~70 litrach ch PB98 to ok. 270km - czyli spalanie coś w okolicach 25L.

Zawszę wlewam shella 99 racing, a ostatnio uwielbiam Shella Pro 100 oktanów - dostępne na bułgarskiej w P-niu, naprawdę czuć różnicę.

Małżeństwo to głupota, lepiej kupic se kota ;)

http://images.spritmonitor.de/247664_5.png