Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witanko

2 m-ce temu do 1/3 zbiornika 95 dopelnilem 98.Po okolo 25km zaswiecila mi sie zolta konrolka silnika.Palil normalnie i ciagnal normalnie.Po okolo 5 godz jazdy kontrolka zgasla.W warsztacie powiedzieli zeby sie nie przejmowac skoro silnik pracuje normalnie.Po miesiacu znowu mi zaswiecila kontrolka,ale po paru godzinach zgasla.Wczoraj znowu sie zapalila wiec pojechalem na kompa.Wykazal 2 bledy-lambda,linia 1 i linia2.Silnik 2 litry 150 cv. Na kazdej lini sa 2 sady,razem 4.

JAK SPRAWDZIC ktora z nich szwankuje???

Dodam ze silnik pracuje bez problemow i spalanie w normie jak zawsze.

Skoro silnik pracuje normalnie moze to byc lambda?Dodam ze kontrolka znowu zgasla.

te gusta conducir? BMW
Opublikowano

Serdeczne dzieki.

Czy nie jest troche dziwne ze siadaja obie sady.Na kompie wykazalo dwa bledy na roznych liniach.Czy wymieniac obie lambdy?W serwisie BMW kosztuja okolo 200€uro za jedna,a moze jakos `prawdzic ktora z tych dwoch, czy kupic jedna i wymienic na lini 1 i jak sie pokaze blad to zamienic na linie 2.

te gusta conducir? BMW
Opublikowano
Kontrolka sygnalizuje awarie lambda i gasnie i tak w kolo.Mysle ze jak lambda sie popsuje to kontrolka nie zgasnie az sie ja wymieni.
te gusta conducir? BMW
Opublikowano
Potwierdzili w serwisie BMW cene sondy-220€ za sztuke.Szukalem na Allegro i maja uniwersalne Boscha z 4 kabelkami,jak do mojej beemki,ale czy taka sonda uniw. zda egzamin i blad w kompie zgasnie?Na aukcji maja tez ponoc oryginal za 260 zl.,ale wg. referencji jest to ta za katem i z tego co mi powiedzieli jest inna od tej na kolektorze.Pytanko-zakupic uniwersalna?Moze ktos ma na zbyciu cos co bedzie funkcionowac i nie dawac erroru.
te gusta conducir? BMW
Opublikowano
Jak najbardziej, możesz użyć uniwersalnej sondy lambda ale musi ona posiadać ilość kabli zgodną z twoją sondą. Ważna jest również firma produkująca ze względu na parametry pracy. Bosch to napięcia rzędu 0-1V natomiast Siemens 0-5V. Nie popełnij tej pomyłki ponieważ błąd będzie wciąż widoczny przy odczycie z komputera. Przerobienie wtyczek to sprawa dziecinnie prosta. Opisy poszczególnych kabli powinny znajdować się w instrukcji zakupionej sondy uniwersalnej.
arop
Opublikowano

Dzieki.

Musze sie skontaktowac najpierw telefonicznie ze sprzedawca odnosnie przesylki do Hiszpanii,czy taka jest mozliwosc.Po zakupie i wymianie opisze jak sie sprawuja aby na przyszlosc bylo wiadomo co warte sa sondy uniwersalne.

te gusta conducir? BMW
Opublikowano

I znowu kontrolka zgasla sama!!!!

W serwisie powiedzieli ze takze moze brac jakies dodatkowe powietrze,wiec jutro posprawdzam.

te gusta conducir? BMW